Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Ευρωπαϊκή Παραστρατιωτική Δύναμη!

ΡΩΜΗ.-

Οι «αυξημένες ανάγκες» των μελλοντικών επεμβάσεων που ετοιμάζει η ΕΕ, εννοείται διά μέσου των «ειρηνευτικών επιχειρήσεων», προκάλεσαν τη χτεσινή απόφαση συγκρότησης ευρωπαϊκής παραστρατιωτικής δύναμης κατά το πρότυπο της Γαλλικής Χωροφυλακής και των Ιταλών Καραμπινιέρι. Αιτιολογικό, φυσικά, η υποστήριξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων...

Οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας αναμενόταν να υπογράψουν χτες, την επίμαχη συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση δύναμης 3.000 ανδρών και η οποία θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στις δυνατότητες της ΕΕ να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές.

Η πρόταση, που υπενθυμίζεται είχε προταθεί κατά το έτος 2003 από τη Γαλλία και θα τεθεί προς υλοποίηση, είναι να υπάρχει μία παραστρατιωτική αστυνομία από αυτά τα πέντε κράτη, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχύτατα προς υποστήριξη των ειρηνευτικών αποστολών. Με στόχο να καταστεί η δύναμη πλήρως επιχειρησιακή από το 2005, θα αποτελείται από έναν πυρήνα 800-900 ανδρών - έτοιμοι να αναπτυχθούν σε διάστημα ενός μήνα - με εφεδρείες άλλων 2.300 ανδρών. Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έδρα της νέας αυτής δύναμης θα βρίσκεται στη Βιτσέντζα, στη Βορειοανατολική Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ