Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος, πάλι, οι Ιρακινοί συνεργάτες της «αστυνομίας»

Ολονύκτιες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Φαλούτζα προκαλούν, για άλλη μια φορά, μακελειό μεταξύ των αμάχων

Διαλυμένα σπίτια μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό των κατακτητών στη Φαλούτζα

Associated Press

Διαλυμένα σπίτια μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό των κατακτητών στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλόνισαν, χτες, τη Βαγδάτη μετά από μια ολονυχτία αμερικανικών βομβαρδισμών κατά της Φαλούτζα. Η γερμανική ηγεσία, εκτιμώντας ως άκρως επικίνδυνη και χαοτική τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ, ζήτησε από τους λίγους Γερμανούς που βρίσκονται στη χώρα να «αποχωρήσουν επειγόντως». Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της Επιτροπής Μουσουλμάνων Κληρικών, της ανώτατης θρησκευτικής αρχής των σουνιτών του Ιράκ, κατηγόρησαν τις κατοχικές δυνάμεις ότι «κλιμακώνοντας την ένταση και το χάος, παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη χώρα».

Δύο, σχεδόν, ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Ρασίντ και στην οδό Χάιφα, της κεντρικής Βαγδάτης, χτες το μεσημέρι. Στόχος και των δύο επιθέσεων ήταν η ιρακινή αστυνομία. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν 20. Οι ιρακινές δοτές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε 63 συλλήψεις υπόπτων, στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι Σουδανοί, Σύροι και Αιγύπτιοι.

Σχολιάζοντας το μπαράζ των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων, των τελευταίων ημερών, κυρίως στο κέντρο της Βαγδάτης, ο Σεΐκ Αχμάντ Αμπντούλ Γκαφούρ αλ Σαμάρι, εκπρόσωπος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, εξέφρασε απογοήτευση. Υποστήριξε ότι όλες αυτές οι επιθέσεις θα είχαν πραγματικά «αλλάξει τη ροή των γεγονότων», αν στρέφονταν κυρίως κατά των ξένων κατοχικών δυνάμεων.

Ωρες νωρίτερα, τα νοσοκομεία της Φαλούτζα, για άλλη μια φορά, γέμιζαν με νεκρούς και τραυματίες. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ανηλεώς συνοικία της πόλης, προκαλώντας το θάνατο 44 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 27, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Τα τεμένη της πόλης καλούσαν διαρκώς τους κατοίκους να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Οι κατοχικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι οι επιδρομές έγιναν με την έγκριση του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι και ότι στόχος ήταν «τρομοκρατικοί πυρήνες που συνδέονται με το στέλεχος της αλ Κάιντα, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι». Σύμφωνα, πάντα, με την κατοχική ανακοίνωση, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν, τουλάχιστον, 60 «τρομοκράτες», στοιχείο που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή, πόσο μάλλον που οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ και μήνες δεν έχουν εισέλθει ούτε στα περίχωρα της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, και 3 Αμερικανοί πεζοναύτες, χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς συνθήκες.

Παλινωδίες και κατηγορίες

«Ο ΟΗΕ ήταν υπέρ της επέμβασης στο Ιράκ. Είχε εξετάσει τις ίδιες πληροφορίες με εμάς και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι επικίνδυνος» υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απαντώντας στην όψιμη ανάνηψη του ΓΓ του ΟΗΕ που χαρακτήρισε «παράνομο» τον πόλεμο στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Λευκός Οίκος δεν είχε κανένα σχόλιο για τη νέα, και πιθανότατα τελευταία, έκθεση της επιτροπής Αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, στην οποία, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, αναφέρεται ρητώς ότι «δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ, αλλά ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πρόθεση να αποκτήσει»!

Με αφορμή τις παρατηρήσεις Ανάν, δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι όντως «ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε χωρίς εντολή του ΟΗΕ και κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Μπαρνιέ αναφέρθηκε και στο θέμα των 2 Γάλλων δημοσιογράφων - ομήρων, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες».

Μιλώντας για τους 2 Γάλλους, ο Μουχάμαντ Αγιάς αλ Κουμπέισι, εκπρόσωπος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι «παρεμποδίζουν τις προσπάθειες απελευθέρωσης των 2 Γάλλων και των άλλων ξένων ομήρων». Ο Κουμπέισι τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επίτηδες κλιμακώνουν την ένταση και προκαλούν με συγκρούσεις και βομβαρδισμούς το χάος σε περιοχές που γνωρίζουν ότι υπάρχουν όμηροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ