ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαιγνία σε βάρος των ρυζοπαραγωγών

Πρακτική εμπαιγμού και παραπλάνησης ακολουθούν από κοινού υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

Πολιτική απροκάλυπτου εμπαιγμού των ρυζοπαραγωγών ακολουθούν από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Κι ενώ τα όσα ψηφίστηκαν στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ δίνουν τη δυνατότητα στους εμποροβιομηχάνους να αγοράσουν σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές τη φετινή παραγωγή ρυζιού, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνονται συσκέψεις για το θεαθήναι...

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Η τιμή παρέμβασης μειώθηκε στο μισό στις 50 δρχ. το κιλό, αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι μπορούν να αγοράζουν σε αυτή την τιμή κι αν θέλουν και πιο κάτω, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Αλ. Κοντός δηλώνει αποπροσανατολιστικά:« Είναι ανάγκη να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα μετριάσουν και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τον Ελληνα αγρότη και τον Ελληνα καταναλωτή»... Εκτός αυτών ο υφυπουργός ανέφερε χτες πάλι για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ότι θα δοθούν νωρίτερα οι επιδοτήσεις, θα δοθούν επιδοτήσεις για την κατασκευή σιλό και θα εγκριθούν για την επόμενη χρονιά τα ατομικά δικαιώματα των ρυζοπαραγωγών για να προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους... Επίσης ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθεί η σύσκεψη για το ρύζι στην Αθήνα...

Από την άλλη η ΠΑΣΕΓΕΣ περιπαίζει τους ρυζοπαραγωγούς καλώντας τους να μην πουλάνε στους εμπόρους μέχρις ότου τους προσφερθεί μια καλύτερη τιμή. Το ίδιο ισχύει και για τη ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των ρυζοπαραγωγών ανέφεραν χτες στη διάρκεια σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ότι είναι καταχρεωμένοι και δεν μπορούν για πολύ να περιμένουν μήπως οι έμποροι βελτιώσουν την προσφορά τους, ενώ σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι για τη φύλαξη του προϊόντος. Ακόμη τονίστηκε από την πλευρά τους, ότι τίποτε δε διασφαλίζει ότι στο μέλλον οι έμποροι θα δώσουν μια ικανοποιητική τιμή, καθώς κρατούν στα χέρια τους «το όπλο» των εισαγωγών, ενώ ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει προσφορότερους και ρεαλιστικότερους τρόπους για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Στη σύσκεψη αν και δεν κλήθηκαν, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων. Πιο συγκεκριμένα το μέλος της διοίκησης του συνεταιρισμού Γιώργος Ρίσκος ανέφερε ότι από φέτος μπορεί να ανεβαίνει κάπως η στρεμματική ενίσχυση, αλλά κατεβαίνει πολύ περισσότερο η τιμή παρέμβασης και από 101 δρχ. το κιλό γίνεται 50 δρχ. Σημείωσε επίσης ότι σκόπιμα το υπουργείο δεν ανακοινώνει ότι έχει ξεπεραστεί το μειωμένο πλαφόν των 203.000 στρεμμάτων που προβλέπεται για το ρύζι και η καλλιεργηθείσα έκταση πλησιάζει σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία τις 245.000 με 249.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι η στρεμματική ενίσχυση δε θα είναι 45.000 δρχ. το στρέμμα αλλά 30.000 δρχ. λόγω προστίμου συνυπευθυνότητας. Με αυτές τις τιμές ο παραγωγός θα πάρει στο τέλος 65.000 δρχ. ανά στρέμμα, ενώ πέρσι το ποσό αυτό ήταν 74.000.

«Οσο θα υπάρχουν συνδικαλιστές σαν αυτούς των διοικήσεων της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε», τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Ρίσκος. Κάλεσε τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα χέρια τους γιατί δεν υπάρxει άλλη επιλογή.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Αντιδρούν στους εκβιασμούς των οινοποιών

Με συλλαλητήριο, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη μπροστά στη νομαρχία, αποφάσισαν να απαντήσουν οι αμπελουργοί της Αχαΐας στους οινοποιούς που θέλουν να αγοράσουν τα κρασοστάφυλα σε εξευτελιστικές τιμές

Eurokinissi

ΠΑΤΡΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Σε προκήρυξη συλλαλητηρίου μετατράπηκε η αγανάκτηση και η οργή των αμπελουργών στην Αχαΐα που βλέπουν τη σοδειά τους από την αρχή του τρύγου να την καρπώνονται οι οινοποιοί σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκύπτουν στους εκβιασμούς τους και παραδίδουν εν λευκώ τα κρασοστάφυλά τους.

Συγκεκριμένα, στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας με τη συμμετοχή πλήθους αμπελουργών της περιοχής, αποφασίστηκε συλλαλητήριο την Τετάρτη, 22 Σεπτέμβρη, στις 10:30 π.μ. μπροστά από τη νομαρχία. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9 π.μ. στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Βιομηχανικής Περιοχής, όπου οι αγρότες καλούνται να δώσουν το «παρών» με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Κεντρικά αιτήματα των αμπελουργών είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής του προϊόντος, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και να υπάρξει ριζική αλλαγή της πολιτικής για τους συνεταιρισμούς, για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να γίνουν οι συνεταιρισμοί μοχλοί ανάπτυξης.

Οι οινοποιοί, από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενοι την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την ανοχή της κυβέρνησης που αφήνει ανυπεράσπιστους τους αγρότες, έχουν επιδοθεί σε αθρόες εισαγωγές μούστου από τρίτες χώρες που στην πορεία θα βαφτιστεί ελληνικός και παράλληλα εκβιάζουν τους παραγωγούς να πωλούν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από άλλες χρονιές, προκειμένου να απορροφήσουν μέρος της παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα, το μοσχάτο και η μαυροδάφνη που είναι ποικιλίες ονομασίας και προέλευσης (παράγονται μόνο στο νομό) έχουν τιμή 90 και 95 δραχμές, αντίστοιχα, όταν πέρσι η τιμή πώλησης ήταν διπλάσια, καθώς για το μεν μοσχάτο η τιμή κυμάνθηκε στις 170 - 180 δρχ. και για τη μαυροδάφνη 180 - 200 δρχ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες οι τιμές αναμένονται να είναι οι πιο χαμηλές των τελευταίων χρόνων καθώς γι' αυτές, πέρα από το πρόβλημα διάθεσης, οι οινοποιοί όταν αποφασίσουν να τις προμηθευτούν δεν ανακοινώνουν καν τιμή.

Η ανησυχία των αγροτών γι' αυτό τον πρωτοφανή κατήφορο των τιμών σε όλα τα προϊόντα εκδηλώθηκε από την αρχή της χρονιάς και βγήκε αληθινή, καθώς η εκμετάλλευση, στην οποία προέβησαν οι έμποροι όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους αμπελοκαλλιεργητές

Ερώτηση του Κόμματος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τα προβλήματα των παραγωγών σταφίδας και κρασοστάφυλων έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ελπίδα Παντελάκη, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους.

Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη, τονίζονται τα εξής: «Παρά τη συρρίκνωση της σταφιδοκαλλιέργειας στην Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο η τιμή της μαύρης σταφίδας φέτος διαμορφώνεται ακόμα πιο εξευτελιστική. Οι παραγωγοί δέχονται την αδιαλλαξία και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ, τους υποχρεώνουν να υπογράφουν λευκά συμβόλαια. Παρόμοια είναι η κατάσταση στα κρασοστάφυλα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απορρόφησης πέρα από τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται αθρόες εισαγωγές κρασιών από τρίτες χώρες».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να διασφαλίσει τις ελάχιστες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την ανάγκη επιβίωσης των χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου;».

Η ΑΤΕ και τα πανωτόκια

Η διοίκηση της ΑΤΕ, καλεί τους αγρότες να σπεύσουν από τη Δευτέρα να καταθέσουν αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με βάση την τελευταία «ευνοϊκή» ρύθμιση για τα πανωτόκια, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιήσει και το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου που ορίζει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση.

Σε σχετικό αίτημα το «Ρ», να πάρει την εγκύκλιο, ώστε να ενημερώσει τους αγρότες για τις διάφορες πτυχές του θέματος, η διοίκηση της ΑΤΕ επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων ότι πρόκειται για «τεχνικά θέματα» που τάχα δεν ενδιαφέρουν τους αγρότες. Αυτό το κρίνουμε εμείς και κανείς άλλος! Ωστόσο, η φειδωλή - κατά τα λοιπά - σε λόγια διοίκηση της ΑΤΕ έσπευσε χτες να βγάλει επίσημη ανακοίνωση για να μας «πληροφορήσει» πως τα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα «είναι έτοιμα να δεχτούν τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ