ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Παραπέμπονται για κακούργημα μετά από 4 χρόνια...

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν μετά από τέσσερα χρόνια οι υπεύθυνοι για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές», που οδήγησε στον «υγρό τάφο» 80 άτομα. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Μ. Βικάτος και Κ. Κληρονόμος, καθώς και τα μέλη του πληρώματος Γ. Σκιαδαρέσης, Α` μηχανικός, Γ. Τριαντάφυλλος, ύπαρχος και Δ. Τσούμας, ασυρματιστής.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου (εισηγητής ο Δ. Τσίμας) τονίζεται ότι πρέπει να καταλογιστεί στους κατηγορούμενος ενδεχόμενος δόλος και όχι αμέλεια, όπως προτεινόταν και στο δεύτερο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου. Επίσης, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, χωρίς κενά και ασάφειες και απορρίπτει τους αντίθετους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι.

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι ορθά αποφασίζεται η παραπομπή των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, καθώς δέχεται ως ορθή τη νομολογία, η οποία αποδέχεται το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου, γεγονός που μετατρέπει τις κατηγορίες σε κακουργηματικές.

Επισημαίνεται ότι, παρόλο που πέρασαν τέσσερα χρόνια από το ναυάγιο, κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Ούτε οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ούτε τα μέλη του πληρώματος που εγκατέλειψαν από τους πρώτους το πλοίο, ούτε οι επιθεωρητές της Επιθεώρησης Πλοίων που έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις για το αξιόπλοο του συγκεκριμένου πλοίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έριχνε «στα μαλακά» όλους τους κατηγορούμενους, καθώς είχε απαλλάξει τους πλοιοκτήτες, ενώ είχε παραπέμψει μόνο για πλημμέλημα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Σ' αυτό το βούλευμα είχε κάνει αίτηση αναίρεσης ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης και έτσι μετατράπηκαν οι κατηγορίες από πλημμέλημα σε κακούργημα και να αποδοθούν ευθύνες και στους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Τίμησαν τον Νίκο Πλουμπίδη

Το μνημείο του Ν. Πλουμπίδη
Το μνημείο του Ν. Πλουμπίδη
Με μια σεμνή εκδήλωση, σε ένδειξη τιμής, μνήμης, αλλά και χρέους για τη συνέχιση των αγώνων του Νίκου Πλουμπίδη, οι Κομματικές Οργανώσεις των Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ τίμησαν το μεγάλο δάσκαλο και αγωνιστή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Χαϊδάρι για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Πλουμπίδη μπροστά από το μνημείο του, που έχει παραδοθεί στο έλεος της φύσης, δείχνοντας, παράλληλα, και την αδιαφορία του Δήμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κατημερτζής, πρώην δήμαρχος Καισαριανής, ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Κ. Ντηνιακός, καθώς και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από το Λεκανοπέδιο. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και την κατάθεση στεφάνων.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε ότι με τη δολοφονία του Πλουμπίδη, οι «δυνάμεις της αμερικανοκρατίας ήθελαν να απομονώσουν το ΚΚΕ από το λαό, ήθελαν να παρουσιάσουν κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε ανθρώπους που ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκονταν μακριά από το ΚΚΕ, αλλά δε δέχονταν το καθεστώς διώξεων».

Παράλληλα, επισήμανε ότι με την εκδήλωση «τιμούμε τον κόκκινο δάσκαλο όχι μόνον εμείς, αλλά και ο λαός και αυτοί που αγωνίζονται. Καλούμε τη νεολαία να μελετήσει την ιστορία και να συνεχίσει τα βήματα του Νίκου Πλουμπίδη, που άφησε πλούσια παρακαταθήκη. Επίσης, να συνεχίσουμε την πάλη για τη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων, για την προώθηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και για τη σοσιαλιστική προοπτική».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Δωροδοκία αντισμήναρχου

Ενας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθη επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία, κατηγορούμενος για δωροδοκία. Συγκεκριμένα, ο αντισμήναρχος ζήτησε από ιδιώτη το ποσό των 1.900 ευρώ για ένα έργο που είχε αναλάβει μέσω του συλληφθέντα, που αφορά το «251» Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθώς στα καθήκοντά του ήταν η παρακολούθηση τήρησης των διαδικασιών ανάθεσης δημοπρατούμενων έργων σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην κατοχή του αντισμήναρχου βρέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό, που ήταν προσημειωμένο από την Αστυνομία, καθώς ο εργολάβος είχε καταγγείλει το γεγονός.

Ετσι, χτες το πρωί, ο αξιωματικός της Αεροπορίας οδηγήθηκε στο Αεροδικείο, ενώ γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν ανάμειξή του και σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης, τέθηκε σε άμεση διαθεσιμότητα με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Βασίλη Μιχαλολιάκου, ενώ με διαταγή του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Γιώργου Αυλωνίτη, διενεργείται ήδη Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για την παραπομπή του στο Ανακριτικό Συμβούλιο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Η ΚΟ Αγρινίου του ΚΚΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αγρινίου και το Παράρτημα Αγρινίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 19.9.04 και ώρα 10.30 π.μ., διοργανώνουν, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, εκδήλωση αφιερωμένη στα 63 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου, στις 14.9.1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και στα 58 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

- Η ΠΕΑΕΑ Σαππών και ο Δήμος Σαππών διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 19.9.04 και ώρα 11.00 το πρωί, στο χώρο του μνημείου των πεσόντων (απέναντι από τα δημοτικά σφαγεία), εκδήλωση για την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης των Σαππών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και για να τιμήσουν τους 11 επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τους ανώνυμους αγωνιστές συμπατριώτες, που δολοφονήθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι κατά του κατακτητή.

- Η Κοινότητα Καρυών (Αράχοβα) και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στη Λακωνία καλούν αύριο Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του χωριού, σε εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων της περιόδου 1941 - 1949.

Συνέδριο της FIR

Σήμερα Σάββατο η Προσωρινή Επιτροπή στην Αθήνα

Συνεδριάζει, σήμερα Σάββατο, ώρα 9 το πρωί, στην Αθήνα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η Προσωρινή Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - FIR, με θέμα την «προετοιμασία του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας», που θα πραγματοποιηθεί, στο διάστημα 13-15 Νοέμβρη 2004 στο Βερολίνο.

Στο πρόγραμμα της Επιτροπής προβλέπεται, εκτός των άλλων, και η κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο (στις 12 μ.μ., στο σημείο όπου είναι η πλάκα με τα ονόματα των φοιτητών που έδωσαν τη ζωή τους στον αντικατοχικό αγώνα) και το απόγευμα ώρα 4.30 - 6 μ.μ., στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ακόμα, το βράδυ θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβλήματα από καταρρακτώδη βροχή

Σε ανοχύρωτη πόλη μετατράπηκε για μια ακόμα φόρα η Θεσσαλονίκη μετά από μια δυνατή καταιγίδα αργά χτες το βράδυ. Η καταρρακτώδης βροχή, που ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ, δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όλη σχεδόν την πόλη. Για πάνω από μία ώρα «παρέλυσε» το κέντρο, από ακαθάριστα και βουλωμένα φρεάτια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Ηλιούπολη και ο Εύοσμος, ενώ στην παραλιακή λεωφόρο εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους για πολλή ώρα. Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, αφού υποσταθμοί της ΔΕΗ χτυπήθηκαν από κεραυνούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ