Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Παραπέμπονται για κακούργημα μετά από 4 χρόνια...

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν μετά από τέσσερα χρόνια οι υπεύθυνοι για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές», που οδήγησε στον «υγρό τάφο» 80 άτομα. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Μ. Βικάτος και Κ. Κληρονόμος, καθώς και τα μέλη του πληρώματος Γ. Σκιαδαρέσης, Α` μηχανικός, Γ. Τριαντάφυλλος, ύπαρχος και Δ. Τσούμας, ασυρματιστής.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου (εισηγητής ο Δ. Τσίμας) τονίζεται ότι πρέπει να καταλογιστεί στους κατηγορούμενος ενδεχόμενος δόλος και όχι αμέλεια, όπως προτεινόταν και στο δεύτερο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου. Επίσης, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, χωρίς κενά και ασάφειες και απορρίπτει τους αντίθετους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κατηγορούμενοι.

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι ορθά αποφασίζεται η παραπομπή των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, καθώς δέχεται ως ορθή τη νομολογία, η οποία αποδέχεται το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου, γεγονός που μετατρέπει τις κατηγορίες σε κακουργηματικές.

Επισημαίνεται ότι, παρόλο που πέρασαν τέσσερα χρόνια από το ναυάγιο, κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Ούτε οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ούτε τα μέλη του πληρώματος που εγκατέλειψαν από τους πρώτους το πλοίο, ούτε οι επιθεωρητές της Επιθεώρησης Πλοίων που έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις για το αξιόπλοο του συγκεκριμένου πλοίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έριχνε «στα μαλακά» όλους τους κατηγορούμενους, καθώς είχε απαλλάξει τους πλοιοκτήτες, ενώ είχε παραπέμψει μόνο για πλημμέλημα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Σ' αυτό το βούλευμα είχε κάνει αίτηση αναίρεσης ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης και έτσι μετατράπηκαν οι κατηγορίες από πλημμέλημα σε κακούργημα και να αποδοθούν ευθύνες και στους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ