Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εκρινε παράνομο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Παράνομος είναι διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που έγινε το 1998, με βάση τις ρυθμίσεις των νόμων 2190/1994 και 1568/1986, σύμφωνα με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό επταμελή σύνθεση.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές και κάποιες από τις διατάξεις των νόμων 2190/1994 και 1568/1986 που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών. Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλονίζεται η συνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Πάντως, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν και από την Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς το Γ΄ Τμήμα τα παρέπεμψε στην Ολομέλεια, λόγω μείζονος σημασίας.

Συγκεκριμένα, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι οι δύο νόμοι παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, γιατί εισάγουν άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαγωνιζόμενων και αυτό γιατί:

- Θεσπίζεται ποσόστωση 50% υπέρ των αποφοίτων τεχνικών λυκείων εις βάρος των γενικών λυκείων. Οπως αναφέρει το ΣτΕ η ρύθμιση αυτή αποβαίνει εις βάρος των αποφοίτων του γενικού λυκείου, οι οποίοι αν και έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους αποφοίτους των τεχνικών λυκείων, βλέπουν τελικά να μη διορίζονται.

- Ο περιορισμός των υποψηφίων να υποβάλλουν αιτήσεις σε μία μόνο νομαρχία δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των διαγωνιζόμενων, καθώς με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο διορισμός υποψηφίων με χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη που έλαβαν άλλοι υποψήφιοί τους, οι οποίοι, αν και διαγωνίστηκαν στα ίδια μαθήματα και πέτυχαν καλύτερη επίδοση, παραμένουν αδιόριστοι εξαιτίας τυχαίου γεγονότος, δηλαδή επέλεξαν νομαρχία στην οποία απαιτούνταν υψηλότερη βαθμολογία.

- Η προϋπόθεση που μπαίνει στο διαγωνισμό να δηλώσουν οι υποψήφιοι προτίμηση για 10 μόνο φορείς ανά νομαρχία, δίνει τη δυνατότητα και πάλι να πετυχαίνουν υποψήφιοι με χαμηλότερη βαθμολογία, έναντι άλλων, οι οποίοι με καλύτερη επίδοση, παρέμειναν αδιόριστοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ