Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στο προσκήνιο το βρώμικο παρασκήνιο

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» στις 12.3.2003 για το πόρισμα των δικαστών.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» στις 12.3.2003 για το πόρισμα των δικαστών.
Τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη σημερινή της ΝΔ, την «Αθήνα 2004», τους χορηγούς των Αγώνων και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενεπλάκησαν στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Αφορμή είναι επιστολή προς τον Τύπο δύο δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Γ. Κοκολάκη και Π. Παρασκευόπουλου, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για το διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών πράξεων της «Αθήνα 2004». Με την επιστολή καταγγέλλουν ότι έχουν σημειωθεί παράνομες διαχειριστικές και οικονομικές πράξεις στην «Αθήνα 2004». Ολα τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι δικαστές, είχε αποκαλύψει ο «Ρ» από τον Μάρτη του 2003 με σειρά δημοσιευμάτων, χωρίς να διαταχθεί τότε κάποια έρευνα... Με αφορμή την επιστολή των δικαστών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί ήταν μέλη της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής (ΤΕΕ) της «Αθήνα 2004» που είχε συσταθεί με νόμο από το 1998, για να ελέγχει προληπτικά τις οικονομικές πράξεις της εταιρίας (προμήθειες, συμβάσεις, κλπ.) και απομακρύνθηκαν από την επιτροπή τον περασμένο Ιούλη λόγω συνταξιοδότησης, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

Με την επιστολή τους οι δικαστές καταγγέλλουν ότι στελέχη της εταιρίας απέκρυπταν σκόπιμα τα αναγκαία για τον έλεγχο έγγραφα, ότι οι χορηγικές συμβάσεις ωφέλησαν τους χορηγούς σε βάρος του Δημοσίου και ότι μεγάλες συμβάσεις (άνω των 500 εκατ. δρχ.) «έκλεισαν» βιαστικά λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων προς όφελος των υποψηφίων αναδόχων, λόγω έλλειψης χρόνου για την κήρυξη επαναληπτικών διαγωνισμών. Οι δικαστές στην επιστολή τους αναφέρονται ουσιαστικά στην έκθεση που είχαν συντάξει για το έτος 2000 - 2001 και στην οποία περιγράφονταν λεπτομερώς όλες οι παράνομες - όπως οι ίδιοι τις χαρακτήριζαν - πράξεις της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο της έκθεσης από το οποίο προέκυπταν: Υπέρογκες δαπάνες, παράνομες προσλήψεις, μισθοί στελεχών εκατοντάδων εκατομμυρίων, απολύσεις στελεχών που συνοδεύονταν από εξωφρενικές αποζημιώσεις δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων, απ' ευθείας αναθέσεις υπηρεσιών κλπ.

Επιπλέον, ο «Ρ» είχε αποκαλύψει πως οι δικαστές στην έκθεσή τους για κάθε παρανομία που διαπίστωναν...«συμβούλευαν» την «Αθήνα 2004» και την κυβέρνηση για την «αποκατάσταση» των παράνομων πράξεων μέσω απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Και υποδείκνυαν μάλιστα στην κυβέρνηση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει...

Οι Γ. Κοκολάκης και Π. Παρασκευόπουλος καταγγέλλουν ουσιαστικά ότι απομακρύνθηκαν από την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου «αντιδεοντολογικά, άκαιρα και μυστηριωδώς». Και παραπέμπουν στο γεγονός ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε επειδή είχαν διαπιστώσει όλα τα παραπάνω.

Από την πλευρά της η «Αθήνα 2004» αναφέρει ότι «στα πορίσματα που κατέληγαν πάντα οι δύο δικαστές κατέληγαν στην επισήμανση ότι η διαχείριση της διοίκησης της "Αθήνα 2004" είναι απολύτως χρηστή και σύννομη». Και συμπληρώνει ότι «η αντικατάσταση των δύο δικαστών έγινε με νόμο του ελληνικού κράτους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημειώνει ότι «στα συμπεράσματα του πορίσματος, διαπιστώνεται ότι η γενική διαχείριση της εταιρίας, κατά την περίοδο που προανέφερα, υπήρξε σύμφωνη με τις διέπουσες την εταιρία νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ