ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα λευκά ντύθηκε χτες και η Αττική

Παγωμένοι δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα

Οσο κι αν κάνει δύσκολη τη ζωή όσων βρίσκονται στο δρόμο, το χιόνι δεν παύει να είναι και μια ευκαιρία για παιχνίδι
Οσο κι αν κάνει δύσκολη τη ζωή όσων βρίσκονται στο δρόμο, το χιόνι δεν παύει να είναι και μια ευκαιρία για παιχνίδι
Στα λευκά ντύθηκε χτες και η Αττική. Η Πάρνηθα, ο Υμηττός, η Πεντέλη φόρεσαν το άσπρο πέπλο της βαρυχειμωνιάς προς τέρψη των πιτσιρικάδων, αλλά και των ενηλίκων που προσπάθησαν να επισκεφτούν τα βουνά του Λεκανοπεδίου, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε στην κυκλοφορία η χιονόπτωση. Τα οχήματα στην Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ κινιούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης με αλυσίδες γινόταν η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθήνας - Θήβας στο ύψος της Κάζας, από Πεντέλη προς Διόνυσο και από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης προς το Κατσιμίδι. Με δυσχέρειες γινόταν η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Πρόγνωση

Σύμφωνα με την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στη Βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -10 έως 4 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 8 βαθμούς και στα νησιά από μηδέν έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Ωρα να φεύγουμε... Προϋπόθεση, βέβαια, να έχει περάσει το εκχιονιστικό
Ωρα να φεύγουμε... Προϋπόθεση, βέβαια, να έχει περάσει το εκχιονιστικό
Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει 2 με 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και σήμερα πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.

Ηλιος και πάγος

Παγετός και ηλιοφάνεια, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού χτες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -15 στην Καστοριά μέχρι και 0 στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στα ορεινά των νομών, όπως και στη Θεσσαλονίκη, τα χιόνια δεν έχουν λιώσει ακόμη μετά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Το τσουχτερό κρύο και η παγωνιά σε πολλές περιοχές και στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολες τις μετακινήσεις κυρίως στα ορεινά των νομών.

Οι οδηγοί που θα κινηθούν σήμερα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας καλούνται να έχουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του πάγου που δημιουργείται στους δρόμους. Στο μεταξύ το χιόνι έχει παγώσει στη Φλώρινα με αποτέλεσμα οι αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες και για όσους οδηγούς κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού Γρεβενών.

Παγωνιά, με το θερμόμετρο γύρω στο 0, είχαμε χθες και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας, Κεντρικής και Ανατολικής, αλλά και της Θράκης. Δεν υπήρξαν όμως προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ο απόπλους των πλοίων διεξήχθη κανονικά, αφού οι άνεμοι που έπνεαν ήταν χαμηλής ισχύος. Ομαλά λειτούργησαν και τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Κοζάνης.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μετά τη μέθη των πανηγυρισμών

Τα φώτα και τα πυροτεχνήματα για τον εορτασμό του «Μιλένιουμ» έσβησαν πια και από τις πανηγυρικές ιαχές που υψώθηκαν σ' όλη την υψήλιο τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έμεινε μόνο ο απόηχος, που χάνεται κι αυτός λίγο, λίγο, «Φινίτα λα μούζικα, πασάτα λα φιέστα». Τελείωσε η μουσική, πέρασε η γιορτή και ο μικρός πλανήτης μας, χωρίς στρας και ζητωκραυγές πορεύεται ήδη στο νέο αιώνα και τη νέα χιλιετία, κουβαλώντας τις πληγές του και τους στεναγμούς των μυριάδων Σισύφων της «παγκοσμιοποιημένης» κοινωνίας.

Ετσι, τώρα που πέρασε η μέθη των πανηγυρισμών για το «Μιλένιουμ» και ο νους μας ξαναγίνεται νηφάλιος, θα μπορούσαμε, νομίζω, να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: τι γιορτάσαμε με τόση φρενίτιδα προχτές; Την πορεία ενός δίκαιου και ειρηνικού κόσμου προς ένα φωτεινό μέλλον, οπότε δίκαιοι οι πανηγυρισμοί ή την οπισθοδρόμηση ενός κόσμου άδικου και αλυσοδεμένου προς το σκοτεινό παρελθόν του οπότε προς τι οι φωταψίες και οι χαρμόσυνες μολπές;

Αυτός ο απλός διαλογισμός σαφώς θα μας οδηγήσει στη δεύτερη σκέψη και τότε θα καταλάβουμε ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς παγιδευτήκαμε λίγο - πολύ όλοι. Και ασυναίσθητα, υποδεχόμενοι το 2000, σηκώσαμε το ποτήρι μας και ευχηθήκαμε «χρόνια πολλά» στην κοινωνική αδικία, στην εκμετάλλευση, στην κυριαρχία των ισχυρών επί των αδυνάτων, στην καταρράκωση όλων των ηθικών κανόνων και την εκμηδένιση της ανθρώπινης αξίας. Και τυφλωμένοι, την ίδια νύχτα, από τις λάμψεις των λέιζερ «ζητωκραυγάσαμε» για τη νέα περίοδο, στην οποία μπαίνει ο κόσμος μας, λησμονώντας ότι εισέρχεται στην 3η χιλιετία φορτωμένος με τα σκελετωμένα παιδιά της Αφρικής, τους σακατεμένους άμαχους της Γιουγκοσλαβίας, τις μαυροφορεμένες μάνες των παιδιών του Ιράκ, που πεθαίνουν, λόγω του εμπάργκο των «ισχυρών», τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους πρόσφυγες, τους μικρούς είλωτες των 10 και 12 χρόνων που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και τα άπειρα άλλα θύματα της «τεχνολογικά προηγμένης» και «ευημερούσας» κοινωνίας μας.

Για την πορεία αυτού του θλιβερού κόσμου προς την τρίτη χιλιετία ξεφαντώσαμε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και αρνούμαι να δεχτώ ότι οι φιέστες της χιλιετίας στήθηκαν απλώς από επιτήδειους επιχειρηματίες, για να προσποριστούν κέρδη. Το πιθανότερο είναι ότι άλλοι, «εγκέφαλοι» συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα των πανηγυρισμών για το «Μιλένιουμ», επιδιώκοντας έτσι να παρασύρουν τα πλήθη σε μια τεχνητή ευδαιμονία, ώστε να μην αναλογιστούν, εκείνη τη νύχτα, πού επιτέλους πάει αυτός ο λαβωμένος κόσμος. Κι ακόμη περισσότερο: Ωθώντας τα πλήθη να συμμετάσχουν στο «πανηρύρι», ίσως να επιδίωκαν να περάσουν σε αυτά το μήνυμα ότι αυτή είναι η κοινωνία της «Νέας Τάξης» και ας τη δεχτούν με όσα ελαττώματα και αν έχει. Ας τη δεχτούν με τις χαοτικές διαφορές μεταξύ τάξεων, με τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και φτωχών χωρών, με τα ναρκωτικά που θερίζουν τους νέους, με τους ανέστιους που κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες ή στα πάρκα,με το ένα δισεκατομμύριο αναλφάβητους και με το ενάμισι δισεκατομμύριο εκείνων που «ζουν» με ένα δολάριο την ημέρα!

Πολλοί ίσως να αντιτείνουν ότι γιορτάζοντας το «Μιλένιουμ» δεν πανηγύρισαν για το πέρασμα του θλιβερού κόσμου μας σε μια καινούρια εποχή, αλλά πανηγύρισαν για την ελπίδα που φέρνει κάθε νέος χρόνος και πολύ περισσότερο μια νέα χιλιετία. Δεκτή η ένσταση, αλλά ας ξέρουν όλοι αυτοί οι συμποσιαστές της αισιοδοξίας ότι η ελπίδα που δε στηρίζεται σε αγώνες είναι ένα βεγγαλικό και τίποτε άλλο. Ενα πυροτέχνημα που καταυγάζει για μια στιγμή τη νύχτα κι έπειτα σβήνει, για να μείνει ο ουρανός πάλι σκοτεινός. Και αυτός ο μαύρος κόσμος που μας περιβάλλει δεν είναι δυνατόν να φωτιστεί με «πυροτεχνήματα». Χρειάζονται «μάχες» και συγκρούσεις για να φύγει η καταχνιά και να αρχίσει πια να ξημερώνει.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ