ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Συνέχεια αντιλαϊκών σεναρίων

Την επιβολή ΦΠΑ 18% στις νέες οικοδομές από το 2006 σε συνδυασμό με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης

Πλευρές της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, έρχονται στην επικαιρότητα, στα πλαίσια των ζυμώσεων και των επικείμενων εξαγγελιών της οικονομικής πολιτικής του 2005. Το τελευταίο διάστημα, είτε από επίσημες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, είτε από διαρροές, ήλθαν στην επιφάνεια τα θέματα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας (μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές), η τύχη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η διερεύνηση προθέσεων για αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αλλά και το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Κοινή βάση των πρωτοβουλιών και των επιλογών της κυβέρνησης, είναι αφ' ενός η πρόθεση για μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και - από τη στιγμή που η κρατική μηχανή θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί - η μετακύληση του φορολογικού βάρους στα λαϊκά στρώματα, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του σε εφημερίδα του Σαββάτου, ανακοίνωσε δύο μέτρα: α) την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 2006 και β) την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΦΜΑΠ. Το ισχύον καθεστώς, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προβλέπει συντελεστές 9% και 11% επί των αντικειμενικών αξιών. Η ιδέα για επιβολή ΦΠΑ 18% στα νέα ακίνητα, αν και κυοφορείται εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει εφαρμοστεί, κυρίως υπό το φόβο της εκδήλωσης κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά ακινήτων. Ηδη, αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ενώ παράλληλα ενεφανήσθησαν και... συμβουλάτορες, προτρέποντας όσους σκέπτονται να πραγματοποιήσουν αγορά ακινήτου, να το πράξουν άμεσα... Η σπέκουλα, στην οποία επιδίδονται οι προβαλλόμενοι ως... ειδήμονες, δε σημαίνει ότι τα κυβερνητικά επιτελεία, δεν επεξεργάζονται διάφορα σχέδια φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που οι επιλογές αύξησης των φορολογικών εσόδων, είναι αρκετά περιορισμένες και οι ανάγκες για έσοδα αρκετά αυξημένες. Οσο για τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, περί κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, απλώς η κυβέρνηση εξαγγέλλει σήμερα την κατάργηση ενός νόμου - ο οποίος, υποτίθεται επεδίωκε τη φορολογία του μεγάλου πλούτου - που είχαν ήδη υπονομεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τη θέσπιση δεκάδων απαλλαγών και εξαιρέσεων. Πρόκειται για μια ακόμα χαριστική πράξη προς τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Για τη φορολογία, τέλος, του πετρελαίου θέρμανσης, όπου η κυβέρνηση πράγματι εξετάζει τρόπους ελέγχων ώστε να μην χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διέψευσε χτεσινό δημοσίευμα ότι υπάρχει σχέση για την καθιέρωση κουπονιού με το οποίο νοικοκυριά και αγρότες θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης (ο φόρος είναι σήμερα 21 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης), σε συνδυασμό με νέα μείωση της φορολογίας του πετρελαίου μαζούτ για βιομηχανικές χρήσεις... Η μεγάλη όμως άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, γιατί αν στις αυξημένες τιμές με τις οποίες διαθέτουν τα διυλιστήρια το πετρέλαιο στην κατανάλωση, προστεθεί και ένας αυξημένος φόρος, ο συνδυασμός αυτός θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες, για την κυβέρνηση, παρενέργειες... Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αγωνία για τη... στρατηγική της Λισαβόνας

Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντιδραστικής στρατηγικής εντός κι εκτός... συνόρων

Η διάχυτη ανησυχία των ομιλητών για την πορεία υλοποίησης της «στρατηγικής της Λισαβόνας», έθεσε τη «σφραγίδα» της στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (ΕΣΑΑ), υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Το θέμα μπήκε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από τον υφυπουργό Οικονομίας Χ. Φώλια, αλλά και - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - από τους «κοινωνικούς εταίρους». Τα συμπεράσματα από τις χτεσινές παρεμβάσεις είναι βασικά δύο:

  • Η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα κάνει προτάσεις για την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών υλοποίησης αυτής της αντιδραστικής και αντεργατικής στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως είπε ο Χ. Φώλιας, η κυβέρνηση θα ζητήσει την απλούστευση όλων των διαδικασιών που διέπουν την «εσωτερική αγορά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα καθυστερεί ιδιαίτερα να ενσωματώσει στο δίκαιό της τις σχετικές με το θέμα Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα, σκοπεύει να επισπεύσει την υλοποίηση πολιτικών στο πλαίσιο της Λισαβόνας και να κάνει σύντομα διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση ορισμένων στόχων. Με απλά λόγια, πιο σκληρά μέτρα, μεγαλύτερη πειθαρχία στην εκτέλεση των κατευθύνσεων, μεγαλύτερη ταχύτητα στην εφαρμογή των εντολών για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η περίφημη «Εκθεση Κοκ» για την ενδιάμεση αναθεώρηση των στόχων της Λισαβόνας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε και πάλι για την «ομπρέλα ανταγωνιστικότητας» που επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Το ποιον θα ανταγωνίζεται το κράτος δεν έχει γίνει πολύ καθαρό, ωστόσο ξεκάθαρη είναι η απαίτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου πρώτα απ' όλα για ένα κράτος - αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης των νέων σχεδιασμών του. Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Σιούφας προανήγγειλε περίπου... δέκα νομοσχέδια, κατονομάζοντας αυτά για το «2005 έτος ανταγωνιστικότητας», τη θεσμοθέτηση της ΕΣΑΑ, την απλοποίηση διαδικασιών δημιουργίας επιχειρήσεων, τα Κέντρα Ελέγχου, Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων.

Από τις τοποθετήσεις, χαρακτηριστική ήταν αυτή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, που είπε ότι οι στόχοι της Λισαβόνας δεν έχουν εκπληρωθεί, ούτε θα εκπληρωθούν. Εθεσε το ζήτημα από την πλευρά της μη επίτευξης του στόχου για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, για να ταχθεί στη συνέχεια κατά της αύξησης της «ευελιξίας», παρόλο που η Λισαβόνα επιδιώκει τη δημιουργία θέσεων... μερικής απασχόλησης! Και για να μην αφήσει αμφιβολίες για τη συλλογιστική του, έθεσε την αύξηση των αμοιβών υπό την αίρεση της «αύξησης της παραγωγικότητας»!

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεκτή η παραίτηση Π. Κάπρου

Η παραίτηση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρου έγινε χτες δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος μάλιστα τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά, καθώς ο ίδιος ο Π. Κάπρος δε δημοσιοποίησε το λόγο της παραίτησής του που την υπέβαλε στις 14 του Σεπτέμβρη. Η σιωπή αυτή πυροδότησε σενάρια που συνέδεαν την παραίτησή του με την πρόσφατη πρόταση της ΡΑΕ για διάσπαση της ΔΕΠΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ισπανική εταιρία «Γκαζ Νατουράλ» για την πώληση του 35% της επιχείρησης.

Τότε είχε εκτιμηθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το τίμημα. Παρ' όλα αυτά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι ο Π. Κάπρος παραιτήθηκε επικαλούμενος τα πιεστικά διδακτικά του καθήκοντα στο Πολυτεχνείο και τις πρόσφατες σημαντικές δεσμεύσεις του Εργαστηρίου του σε ερευνητικά έργα στον τομέα της ενεργειακής - οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τώρα, στην επιστολή του προς τον πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ, ο Δ. Σιούφας εκφράζει την πρόθεσή του να ενισχύσει κι άλλο την ανεξαρτησία της αρχής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ