Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αγωνία για τη... στρατηγική της Λισαβόνας

Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντιδραστικής στρατηγικής εντός κι εκτός... συνόρων

Η διάχυτη ανησυχία των ομιλητών για την πορεία υλοποίησης της «στρατηγικής της Λισαβόνας», έθεσε τη «σφραγίδα» της στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (ΕΣΑΑ), υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Το θέμα μπήκε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από τον υφυπουργό Οικονομίας Χ. Φώλια, αλλά και - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - από τους «κοινωνικούς εταίρους». Τα συμπεράσματα από τις χτεσινές παρεμβάσεις είναι βασικά δύο:

  • Η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα κάνει προτάσεις για την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών υλοποίησης αυτής της αντιδραστικής και αντεργατικής στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως είπε ο Χ. Φώλιας, η κυβέρνηση θα ζητήσει την απλούστευση όλων των διαδικασιών που διέπουν την «εσωτερική αγορά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα καθυστερεί ιδιαίτερα να ενσωματώσει στο δίκαιό της τις σχετικές με το θέμα Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα, σκοπεύει να επισπεύσει την υλοποίηση πολιτικών στο πλαίσιο της Λισαβόνας και να κάνει σύντομα διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση ορισμένων στόχων. Με απλά λόγια, πιο σκληρά μέτρα, μεγαλύτερη πειθαρχία στην εκτέλεση των κατευθύνσεων, μεγαλύτερη ταχύτητα στην εφαρμογή των εντολών για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η περίφημη «Εκθεση Κοκ» για την ενδιάμεση αναθεώρηση των στόχων της Λισαβόνας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε και πάλι για την «ομπρέλα ανταγωνιστικότητας» που επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Το ποιον θα ανταγωνίζεται το κράτος δεν έχει γίνει πολύ καθαρό, ωστόσο ξεκάθαρη είναι η απαίτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου πρώτα απ' όλα για ένα κράτος - αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης των νέων σχεδιασμών του. Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Σιούφας προανήγγειλε περίπου... δέκα νομοσχέδια, κατονομάζοντας αυτά για το «2005 έτος ανταγωνιστικότητας», τη θεσμοθέτηση της ΕΣΑΑ, την απλοποίηση διαδικασιών δημιουργίας επιχειρήσεων, τα Κέντρα Ελέγχου, Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων.

Από τις τοποθετήσεις, χαρακτηριστική ήταν αυτή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, που είπε ότι οι στόχοι της Λισαβόνας δεν έχουν εκπληρωθεί, ούτε θα εκπληρωθούν. Εθεσε το ζήτημα από την πλευρά της μη επίτευξης του στόχου για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, για να ταχθεί στη συνέχεια κατά της αύξησης της «ευελιξίας», παρόλο που η Λισαβόνα επιδιώκει τη δημιουργία θέσεων... μερικής απασχόλησης! Και για να μην αφήσει αμφιβολίες για τη συλλογιστική του, έθεσε την αύξηση των αμοιβών υπό την αίρεση της «αύξησης της παραγωγικότητας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αντιδραστικών αποφάσεων(2005-12-20 00:00:00.0)
«Διάλογος» - πλάτη στις ορέξεις του κεφαλαίου(2005-12-07 00:00:00.0)
Περί του πληθωρισμού η ακρίβεια!(2005-03-01 00:00:00.0)
«Κλειδί» η ενίσχυση του κεφαλαίου(2005-02-08 00:00:00.0)
Στόχος η υποταγή στην «αγορά»(2005-01-14 00:00:00.0)
Με κυρίαρχους τους «νόμους της ζούγκλας»(2004-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ