Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Καμιά αναμονή, αρχή αγώνων!

Συγκέντρωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης σήμερα στις 10.30 πμ στην πλατεία Λαού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Από τα Φάρσαλα ξεκινούν και φέτος οι κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού, οι Φαρσαλινοί αγρότες θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως τέλειωσε η «περίοδος αναμονής» κι αρχίζουν οι νέες μάχες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία διαχειρίζεται, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το δρόμο του αγώνα θ' ακολουθήσουν οι αγρότες σ' όλη τη Θεσσαλία, καθώς τα προβλήματά τους πληθύνονται κι οξύνονται κι όλο πιο πολλοί συνειδητοποιούν πως για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, ώστε να συνεχίζουν την παρουσία τους στο αγροτικό επάγγελμα, χρειάζεται να συγκρουστούν για ν' ανατρέψουν την πολιτική ξεκληρίσματός τους. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΑΣΥ στις ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται, αυτό το διάστημα, σε χωριά και επαρχίες της περιοχής, δίνει την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να βάλουν τον αγώνα τους σε «νέα βάση».

Κι είναι ανάγκη να πειστούν όλοι οι αγωνιστές της αγροτιάς ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να είναι ενωτικός και σε συμπαράταξη με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να έχει σαφείς στόχους και καθαρή προοπτική, να στοχεύει στην απάλειψη των βαθιών αιτιών του αγροτικού προβλήματος κι όχι απλώς στην ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων και διεκδικήσεων. Διότι ο φτωχός αγρότης, ακόμα κι αν κερδίσει μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω στην τιμή που πουλάει το προϊόν του ή κι αν πάρει λίγο πιο γρήγορα τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, δεν πρόκειται να καλυτερέψει, ουσιαστικά, το παρόν του και να διασφαλίσει το μέλλον του.

Παλιά, αλλά και «νέα» προβλήματα

Εκτός των παλιών και «μόνιμων» προβλημάτων, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ - περιορισμοί καλλιεργειών, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πάγωμα ή και μείωση των «θεσμικών» τιμών, αύξηση του κόστους παραγωγής, διόγκωση των αγροτικών χρεών, εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις κ.ά. - φέτος εμφανίζεται, σε έκταση και με οξύτητα, πρόβλημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Οι παραγωγοί δεν μπορούν εύκολα να βρουν αγοραστή της σοδειάς τους κι αν το καταφέρουν, αναγκάζονται να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.

Οι δυσκολίες στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα: Κοντά στο 1.000.000 τόνοι σιτηρών σ' όλη τη χώρα μένουν απούλητα στις αποθήκες, χιλιάδες τόνοι βιομηχανικής ντομάτας, πατάτας, κρεμμυδιών σαπίζουν στα χωράφια κι ανάλογη είναι η κατάσταση στα φρούτα (κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια) κι άλλα προϊόντα.

Το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Στις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων και στην κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθυστερούν, επίτηδες, να «βγουν» στην αγορά, με στόχο να εκβιάσουν τους παραγωγούς για ν' αρπάξουν τη σοδειά τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Κι ενώ χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν και ζεύγος βοών». Η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αν και κάνει πως συμμερίζεται το πρόβλημα των αγροτών, αφήνει να εκδηλώνονται εναντίον τους οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων και οι πιέσεις των «μεσαζόντων». Πιστή στην ιδεολογία της «ελεύθερης» αγοράς, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας κι έχοντας πολιτικό στόχο να περάσει η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα σε λίγους μεγαλοαγρότες, προωθεί αναδιαρθρώσεις και παίρνει μέτρα που οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικροκληρούχων και των μικροκαλλιεργητών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πληρωθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί(2011-01-06 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις(2009-01-14 00:00:00.0)
Περίοδος αγωνιστικής δράσης(2005-12-24 00:00:00.0)
Η λύση στην προοπτική(2005-02-06 00:00:00.0)
«Επί ποδός» οι αγρότες!(2004-11-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους της σωτηρίας!(2004-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ