Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Περίοδος αγωνιστικής δράσης

Πλήθος κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, έπειτα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση»:

Γενάρης

31, πραγματοποιείται το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ με συμμετοχή χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλία οι αγρότες προχωρούν σε «μπλοκάρισμα» των εθνικών οδών Λάρισας - Κοζάνης, Λάρισας - Φαρσάλων, στην Αγιά, στην Ελασσόνα, στο Δέλτα Καρδίτσας, ενώ εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί με τα αγροτικά μηχανήματά τους, συγκεντρώνονται έξω από το εκκοκιστήριο της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων. Μπλόκα πραγματοποιούνται επίσης στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στην Χαλκιδική, στις Καστανιές κ.ά.

Φλεβάρης

4, πατατοπαραγωγοί της βορείου Ελλάδας, συγκεντρώνονται έξω από τη Νομαρχία Σερρών ζητώντας την άμεση απορρόφηση των προϊόντων τους, αφού 10.000 τόνοι πατάτας σαπίζουν στις αποθήκες.

25, συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή διοργανώνει η ΠΑΣΥ σε Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λέσβο, Λιβαδειά, Σπάρτη, Χανιά, Κέρκυρα, Θήβα, Αίγιο, ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

26, αγροτική συγκέντρωση με συμμετοχή επαγγελματιών και εργαζομένων στην Κέρκυρα.

Μάρτης

2, ντοματοπαραγωγοί της Καρδίτσας, που η σοδειά τους σαπίζει στα χωράφια, συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Την ίδια μέρα οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.

20, πραγματοποιείται ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ από την ΠΑΣΥ. 95 χρόνια μετά την εξέγερση των κολίγων του κάμπου μηνύματα εκείνου του αγώνα επανεμφανίζονται πιο επίκαιρα από ποτέ.

21, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στη Λάρισα.

Απρίλης

11, αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείς της Λήμνου πραγματοποιούν δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

16, καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης συγκεντρώνονται στην πλ. Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αξιώνουν οι έμποροι να αγοράσουν τη σοδειά τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι μέχρι και 30% μειωμένες από την προηγούμενη χρονιά.

Μάης

22, σύσκεψη με τους νέους αγρότες του νομού πραγματοποιεί η ΠΑΣΥ, στο Δήμο Θεσπιέων.

Ιούλης

15, κινητοποίηση ροδακινοπαραγωγών στον Τύρναβο, διεκδικούν αξιοπρεπείς τιμές στα προϊόντα τους.

24, παναχαϊκή σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα του νομού διοργανώνει η ΠΑΣΥ.

Αύγουστος

4, ροδακινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδας, ξεκινούν πολυήμερες κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων στη Σκύδρα, στο Μαυροβούνι και στην εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδεσσας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές στα προϊόντα τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

26, κάλεσμα των Επιτροπών της ΠΑΣΥ Πελοποννήσου προς τους σταφιδοπαραγωγούς να αντισταθούν στην αξίωση των εμποροβιομηχάνων να παραλάβουν «τσάμπα» τη σοδειά τους.

Σεπτέμβρης

10, δυναμική συμμετοχή αγροτών της Β. Ελλάδας, στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

16, πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΥ με θέμα τη νέα ΚΑΠ και μεγάλη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων της περιοχής και εκπροσώπων εργατικών σωματείων.

20, πραγματοποιείται συγκέντρωση της ΠΑΣΥ, στα Φάρσαλα, με ομιλητή τον Γ. Πατάκη.

28, αγρότες του νομού Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιούν πορεία καταδίκης των νέων αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ.

Οκτώβρης

2, πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης με στόχο το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων και τη συνάντησή τους με τις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις. «Σταθμός» της παραπάνω επιδίωξης, χαρακτηρίζεται το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 12 Νοέμβρη.

13, δυναμική συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στην Μύρινα Λήμνου.

24, ελαιοπαραγωγοί από όλη τη χώρα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Αθήνα, με σκοπό να καθορίσουν τη δράση τους μπροστά στην αξίωση των εμποροβιομηχάνων να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, με πρόφαση την προστασία του... καταναλωτή.

Την ίδια μέρα, στην Καρδίτσα, πραγματοποιείται πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για τα αγροτικά προβλήματα, με τη συμμετοχή πλήθους αγροτοκτηνοτρόφων του νομού.

Νοέμβρης

7, Οι αγροτικοί σύλλογοι Αιγίου και Ωλενίας αποκλείουν την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών.

9, σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Καρδίτσα, υπογραμμίζεται ως επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η σύγκρουση με τη νέα ΚΑΠ.

11, συγκέντρωση ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιεί η ΠΑΣΥ στην Σούρπη Μαγνησίας, με ομιλητή τον Γ. Πατάκη.

15, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται σύσκεψη της ΠΑΣΥ ενημέρωσης και οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών, με ομιλητή τον Β. Μπούτα.

24, αγρότες της Β. Ελλάδας κλείνουν την γέφυρα του Λουδία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις κλεισίματος του συνεταιριστικού εργοστασίου «Ομοσπονδία».

28, 29, 30, μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Καρδίτσα, αντίστοιχα.

Δεκέμβρης

6, μικρομεσαίοι αγρότες του Τυρνάβου συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης κορυφώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

14, σε μεγάλη συγκέντρωση τευτλοπαραγωγών στην Ορεστειάδα, με δυναμική συμμετοχή εργαζομένων στο τοπικό εργοστάσιο ζάχαρης, καταδικάζεται η αναθεώρηση της ΚΟΑ ζάχαρης, όπου προβλέπει το «θάψιμο» μιας ακόμη δυναμικής εγχώριας καλλιέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ