Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα αξιομνημόνευτα της χρονιάς

Eurokinissi

Το ξεκίνημα του 2005 βρήκε για άλλη μια χρονιά τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς να τραβάνε τα μαλλιά τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ «πρωτοτύπησε» στα διοικητικά μέτρα περιορισμού: Αφού πρώτα επιτράπηκε να μπουν στα εκκοκκιστήρια 1.135.000 τόνοι, κόπηκαν Γεναριάτικα 32.000 τόνοι, που ήδη είχαν εκκοκκιστεί, με απίστευτες προφάσεις για να προκύψει μια επιλέξιμη παραγωγή 1.103.000 τόνοι. Οι βαμβακοπαραγωγοί άρχισαν να κάνουν μαζικά ενστάσεις και ο Φλεβάρης συνεχίστηκε χωρίς να βρίσκουν το δίκιο τους. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δημιουργήσει εντυπώσεις έβγαλε και τις λεγόμενες λίστες της ντροπής για να εκθέσει τους βαμβακοπαραγωγούς... Παράλληλα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ αποφασίστηκαν διοικητικά μέτρα περιορισμού για τη ρυζοκαλλιέργεια και να μειωθεί στις 203.330 στρέμματα από 249.000 στρέμματα που ήταν το προηγούμενο πλαφόν. Από την άλλη, οι ντοματοβιομήχανοι ξεκίνησαν τους εκβιασμούς ζητώντας να αγοράσουν πολύ φτηνότερα και κατά 35% λιγότερες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας, ενώ οι καπνέμποροι αρχίζουν να αρπάζουν για άλλη μια φορά τζάμπα την παραγωγή καπνού.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Στις 3/3 συζητιέται στη Βουλή Επερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπου οι βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και κατήγγειλαν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που υλοποιείται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ. Μετά από ενδονεοδημοκρατικές φασαρίες τα δικαιώματα καλλιέργειας για το 2005 ορίστηκαν στα 3.620.000 στρέμματα, δηλαδή ακόμα λιγότερα κι από την προηγούμενη χρονιά. Στο τέλος του Μάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να κατευνάσει κάπως την οργή των βαμβακοπαραγωγών, ανακοίνωσε προκαταβολή 38 δρχ./κιλό, έναντι της εξόφλησης της επιδότησης στο βαμβάκι. Μέσα στο Μάρτη επίσης βγαίνει στη δημοσιότητα το θέμα της κηροσκωρίνης στο μέλι για πάρουν σειρά τον Απρίλη τα μουχλιασμένα γιαούρτια. Στις 27/5 ΕΕ και κυβέρνηση τα «βρήκαν» και η εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι βγαίνει κάτι λιγότερο από 38 δρχ./κιλό.

Της αποδέσμευσης


Η διοίκηση της ΑΤΕ στις 6/6 ξεκινάει τη διαδικασία για να θέσει σε εκκαθάριση την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (Ομοσπονδία). Στις 16/6 στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής γίνεται ένα διαχειριστικό κουβεντολόι για την υλοποίηση των αρνητικών μέτρων της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (22/6) ανακοινώνει ακόμα χειρότερες προτάσεις από αυτές του 2004, για την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στη ζάχαρη. Προς το τέλος του μήνα, στις 28 Ιούνη ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή σε μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία. Μέσα στο μήνα αυτό, οι καπνέμποροι δίνουν άλλο ένα ρεσιτάλ εκβιασμών προκειμένου να ρίξουν κι άλλο τις τιμές στα συμβόλαια για την παραγωγή του 2005. Οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων φουντώνουν τον Ιούλη με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους ροδακινοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς. Στις 28/7 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει «πανηγυρικά» την έναρξη της ηλεκτρονικής αποστολής των προσωρινών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ στις Ενώσεις της χώρας.

Ξεχάστε τις επιδοτήσεις

Το Σεπτέμβρη η πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων που πήρε τα χαρτάκια με τα προσωρινά δικαιώματα διαπίστωσε σωρεία λαθών, τα οποία για να διορθωθούν έπρεπε να γίνουν κατόπιν πληρωμής, αφού κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ συμφώνησαν να επιβάλλονται χαράτσια στις ενστάσεις! Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δηλώνει πως οι αγρότες πρέπει να ξεχάσουν τις επιδοτήσεις, δείχνοντας το δρόμο της φτώχειας και του ξεκληρίσματος που περιμένει τους μικρομεσαίους αγρότες. Λίγες μέρες αργότερα, στις 12/9, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει πως έρχεται νέα αναθεώρηση το 2009 που θα έχει μεγαλύτερη αποσύνδεση από την παραγωγή και με άλλα λόγια ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις. Παράλληλα, στη Βουλή ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βασικά περιείχε τεχνικές προσαρμογές ενόψει εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Οι λαδοβιομήχανοι θέλοντας να εκμεταλλευτούν τον κοινοτικό κανονισμό που ψήφισε και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη του 2004, ζητούν να γίνουν μαζικές αδασμολόγητες εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες και κυρίως από Τυνησία και Μαρόκο. Στο μέτωπο του βαμβακιού η ΕΕ δέχεται την υποεκτιμημένη δήλωση ηρτημένης παραγωγής των 1.050.000 τόνων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει ζώνες ανά χωριό για να μην της ξεφύγει το «μαγείρεμα»...

Μια γρίπη...

Ο Οκτώβρης σκιάζεται από το θόρυβο της γρίπης των πτηνών και η ελληνική πτηνοτροφία δέχεται ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα. Σε αυτό συνέβαλαν και οι άστοχοι χειρισμοί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που στις 17/10 ανακοινώνει τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος στις Οινούσες της Χίου, χωρίς να γίνει δεύτερος έλεγχος και την επομένη δηλώνει πως δεν είχε γρίπη η γαλοπούλα, πράγμα που τελικά επιβεβαιώθηκε. Ομως, εκτός των άλλων, ο Ε. Μπασιάκος έδωσε με τις δηλώσεις αφορμή στα κανάλια και το ΠΑΣΟΚ να αναρωτιούνται εντυπωσιοθηρικά: Πού 'ναι η γαλοπούλα;.. Οι αμπελουργοί έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πρώτοι που γεύονται την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού οι επιδοτήσεις τους άρχισαν να καταβάλλονται μειωμένες κατά 3% ακόμα που είναι η λεγόμενη διαφοροποίηση. Μάλιστα, από 1η Νοέμβρη το λάδι είναι ο πρώτος τομέας που ξεκίνησε πλήρως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ξέγραψαν την τευτλοκαλλιέργεια

Στις 24/11 ψηφίζονται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ νέα ολέθρια μέτρα για τη ζάχαρη, που σημαίνουν εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας και κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο και επειδή δεν του πέτυχε το παζάρι, καταψηφίζει. Ομως, έτσι κι αλλιώς είναι έκθετος και υπεύθυνος για ό,τι έγινε. Παράλληλα, αποδείχτηκαν φούμαρα οι διαδοχικές δηλώσεις του για το «μέτωπο των 11 χωρών της ΕΕ στη ζάχαρη». Ανάμεσα στα άλλα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφασίστηκε: Η μείωση της θεσμικής τιμής στη ζάχαρη κατά 36%, σταδιακά σε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006 - 2007 με την τιμή να μειώνεται από 631,9 ευρώ τον τόνο φέτος σε 400 ευρώ τον τόνο την περίοδο 2009-2010. Η μείωση της τιμής των ζαχαρότευτλων κατά 40% μέσα στην τετραετία, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006-2007, με την τιμή να μειώνεται από 43,63 ευρώ τον τόνο φέτος στα 26 ευρώ τον τόνο την περίοδο 2009-2010.

Εκτός οι μικροί

Προς το τέλος του Νοέμβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει ότι έχει ξεγράψει τους μικρούς παραγωγούς. Με υπουργική απόφαση το ποιοτικό παρακράτημα (10%)που θα κόβεται από τις επιδοτήσεις όλων των βοοτρόφων, θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν πάνω από 20 μοσχάρια το χρόνο. Επίσης, αποκλείονται και τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής αφού τίθεται όριο βάρος τουλάχιστον τα 300 κιλά, ενώ είναι γνωστό ότι τόσα κιλά πιάνουν μόνο τα βιομηχανικώς εκτρεφόμενα. Στις 29/11 η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή μειώνει την προσωρινή ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι κατά 5 λεπτά το κιλό. Στις 30/11 οι νεκροθάφτες του συνεταιριστικού κινήματος κάνουν μια φιέστα για τα 70χρονα της ΠΑΣΕΓΕΣ και στη συνέχεια η ετήσια γενική συνέλευση κρατάει μόλις τρεις ώρες.

Τα παζάρια των μεγάλων

Το Δεκέμβρη η γεωργία βρίσκεται να είναι πάλι το μπαλάκι στα παζάρια του ΠΟΕ στον Χονγκ Γκονγκ, καθώς και στο Συμβούλιο Κορυφής στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2007 - 2013. Τελικά, στον ΠΟΕ οι πλούσιες χώρες επέβαλαν τα συμφέροντά τους στις φτωχές χώρες του πλανήτη με αναταλλάγματα την κατάργηση επιδοτήσεων και δασμών σε αγροτικά προϊόντα. Στο Συμβούλιο Κορυφής συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διαδικασία νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2009, ενώ αποφασίστηκαν και περικοπές στη χρηματοδότηση της γεωργίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου, ενόψει της εισόδου άλλων δύο χωρών στην ΕΕ το 2007. Κατά τ' άλλα, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2005 αποφασίστηκε ότι και οι μικροί αιγοπροβατοτρόφοι, κάτω από 10 τόνους γάλα και 67 ζώα στα πεδινά και κάτω από 8 τόνους και 53 ζώα στα ορεινά, δε θα δικαιούνται ποιοτικό πριμ κι ας έχουν και αυτοί 5% παρακράτημα από την επιδότησή τους. Το Δεκέμβρη τελείωσε τυπικά και ο πρώτος γύρος των ενστάσεων για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ ο αριθμός των οποίων έφτασε τις 330.000, ενώ το τέλος του μήνα βρήκε πάλι δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού απούλητους και χωρίς επιδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ