Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Με κυρίαρχους τους «νόμους της ζούγκλας»

Ακόμη μια διάσκεψη, στην Ιταλία, για το πώς οι πολυεθνικές θα εμβολίσουν τις μικρές επιχειρήσεις

Στο φυσικό περιβάλλον της, αυτό της... ζούγκλας, τοποθέτησε την «ανταγωνιστικότητα» το αρμοδιότερο επί του θέματος κυβερνητικό στέλεχος, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Κατά την ομιλία του χτες, στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, που έγινε στην Καζέρτα της Ιταλίας, με θέμα «Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου», ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Για να γίνει πιο παραστατικός ο υπουργός, χρησιμοποίησε μια ιστορία με ένα... λιοντάρι και δύο υποψήφια θύματα, την οποία είχε επαναλάβει και την περίοδο της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Δυο άνθρωποι είναι στην άκρη του δάσους και έχουν βγάλει τα παπούτσια τους για να ξεκουραστούν. Εμφανίζεται πεινασμένο το λιοντάρι και ο ένας σπεύδει να βάλει τα παπούτσια του. Ο δεύτερος της παρέας τού επισημαίνει ότι δεν μπορεί να τρέξει γρηγορότερα από το ζώο και ο άλλος του απαντάει «αρκεί να τρέξω γρηγορότερα από σένα». Ηθικό δίδαγμα κατά τη δική μας κρίση: Με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, οι ΕΒΕ θα φαγωθούν, αλλά κάποιοι από αυτούς με... καθυστέρηση.

Αποτέλεσμα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός κειμένου «πολιτικών αρχών», όπως είπε ο Δ. Σιούφας, του «Ευρωμεσογειακού Χάρτη για τις Επιχειρήσεις» που κινείται στα χνάρια των ανάλογων «Χαρτών» για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και όλοι μαζί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Γι' αυτό οι στόχοι είναι, όπως τους ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης: Η προώθηση της καινοτομίας, των επιχειρηματικών ιδεών, δεξιοτήτων, ίδρυση νέων επιχειρήσεων, βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης (με την «ευελιξία» να εννοείται).

Ο Δ. Σιούφας πρότεινε, επίσης, η επόμενη Διάσκεψη να γίνει στην Ελλάδα, υποστήριξε τη δημιουργία μέχρι το 2010 μιας «ευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου», καθώς και τη σύσταση ενός γραφείου ή μηχανισμού διάδοσης «ορθών πρακτικών» για την εφαρμογή του «Χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ