ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
«Πογκρόμ» απολύσεων

Eurokinissi

Σε «πογκρόμ» απολύσεων, το οποίο οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν ως «πρωτοφανές», προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της οποίας, θυμίζουμε, προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη θα έχει χάσει τη δουλιά του το 80% των συμβασιούχων του υπουργείου, δηλαδή περίπου 2.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές, φύλακες, εργάτες, διοικητικοί), σε Αθήνα και περιφέρεια. Πρόκειται για προσωπικό που για χρόνια προσφέρει τις γνώσεις και την υπηρεσία του με όλη την «γκάμα» των συμβάσεων και οι οποίοι, «απλώς», θα βρεθούν στο δρόμο...

Πρόκειται για καθαρά πολιτική επιλογή αφού από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στις αρχές του μήνα, προέκυψε ότι μόνο για το 20% των συμβασιούχων θα παραταθεί η σύμβαση και αυτό μόλις για 3 μήνες, ως το τέλος του έτους. Το αίτημα του σωματείου για παράταση όλων των συμβάσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, απορρίφθηκε με πρόσχημα την τήρηση της «νομιμότητας».

Από τις αρχές του καλοκαιριού ακόμη οι συμβασιούχοι του υπουργείου γνώριζαν ότι το «περίφημο» ΠΔ, μέσω των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών, των περί «μεικτής» προϋπηρεσίας, του τρόπου πιστοποίησης των «πάγιων και διαρκών αναγκών», θα τους άφηνε, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εκτός ρύθμισης. Το είχαν πει μάλιστα και στον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Συντήρησης, λαμβάνοντας την απάντηση πως όντως, «πιθανόν και κανείς» τους δε θα μονιμοποιηθεί.

Το ποια θα είναι η απάντηση των συμβασιούχων σε αυτή την κυβερνητική πρόκληση θα αποφασιστεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ την Πέμπτη 23/9, στις 9 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Αρχή για «μικρομηκάδες»

Με την καθιερωμένη τελετή έναρξης την Κυριακή το βράδυ άνοιξε την «αυλαία» του το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του 10ου Διεθνούς τμήματός του.

Οι ομιλίες από τους συντελεστές του Φεστιβάλ και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Ολύμπια», ενώ το καλλιτεχνικό μέρος συνεχίστηκε στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης με τους «Da Capo Band», το συγκρότημα «Αιολία» και τους «Funky audio visual party» που ήρθαν από το Ανατολικό Λονδίνο και αποτέλεσαν την καλλιτεχνική συμμετοχή του Βρετανικού Συμβουλίου στην τελετή. Θυμίζουμε ότι στο φεστιβάλ θα υπάρχει και αφιέρωμα στο αγγλικό σινεμά. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν και ορισμένες από τις παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, εγκαινιάστηκαν η έκθεση Ζωγραφικής -Κόμικς του Χρήστου Δημητρίου και η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κασαπίδη.

Το «ζουμί» της διοργάνωσης, δηλαδή οι προβολές, ξεκίνησαν χτες, ενώ πλούσιο σε προβολές, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις είναι και το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα προβληθούν συνολικά 52 ταινίες σε όλες τις κατηγορίες! Σήμερα στα «ΑΣΤΕΡΙΑ» ξεκινά ο διαγωνισμός ψηφιακής ταινίας μικρού μήκους του Βρετανικού Συμβουλίου με τίτλο «3 in 3» και τρία βραβεία. Εχουμε επίσης το Διαγωνιστικό για το τμήμα «Ελληνες του Κόσμου» (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ), το Διαγωνιστικό του Διεθνούς τμήματος και το Διαγωνιστικό των σπουδαστικών ταινιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χτες και μέχρι την Παρασκευή, στον κινηματογράφο «Αστέρια» θα προβάλλεται κάθε μέρα στις 9 το πρωί η ταινία «Το χαμίνι» με τον Τσάρλι Τσάπλιν για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 28 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ταινίες ντοκιμαντέρ, 16 σπουδαστικές ταινίες, 13 ταινίες στο ειδικό τμήμα «Ελληνες του Κόσμου». Στο διεθνές διαγωνιστικό θα συμμετάσχουν 54 ταινίες μυθοπλασίας, 17 ταινίες κινουμένων σχεδίων και 4 ντοκιμαντέρ από 41 χώρες.

Τραγουδά στους Βράχους

Συναυλία στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού, πραγματοποιεί αύριο (9.30μμ), ο Νίκος Παπάζογλου. Ο Θεσσαλονικιός δημιουργός, πιστός στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, κατηφορίζει στην πρωτεύουσα για να παρουσιάσει τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του. Τον συνοδεύει η ορχήστρα «Λοξή Φάλαγγα», που απαρτίζεται από τους: Παναγιώτη Κουτσούρα, Γιάννη Κολοβό, Δημήτρη Μυστακίδη, Δημήτρη Λάππα, Νίκο Οικονομίδη, Κώστα Παγωνίδη, Στέλιο Γκέπη, Αλίκη Πανούση, Ιωάννα Κανάτσου, Ζωή Τηγανούρια.

Σινεμά κατά στερεοτύπων

Το ντοκιμαντέρ «Οι άνθρωποι με λένε τρελό» του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κάντιγκαν, ο οποίος πάσχει από σχιζοφρένεια, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», αύριο στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με την υποστήριξη του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος της Σχιζοφρένειας, που υλοποιείται από το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. θα παραστούν ο σκηνοθέτης Τζον Κάντιγκαν και η αδελφή του, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος της Σχιζοφρένειας.

Οι διοργανωτές σημειώνουν, ότι «για εκατομμύρια ανθρώπους η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια που τρομάζει και απομονώνει γιατί είναι τραγικά παρεξηγημένη. Αυτό ακριβώς το στερεότυπο έρχεται να καταρρίψει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ». Η ταινία γυρίστηκε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και τη βοήθεια της αδελφής του, η οποία συνυπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ καθοριστική ήταν και η συμπαράσταση της οικογένειάς του.

Νεανικές «διαδρομές»

Με το τριήμερο «Φεστιβάλ Νέων», στις 25-27/9, κλείνει η αυλαία του Φεστιβάλ Πέτρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 25/9 Μουσική: InterNeoi, Ροκ Συγκρότημα Δημοτικού Ωδείου, Σκιές Ονείρων, Locomondo, Ηχογλυκαιμία, ΤΣΟΠΑΝΑ RAVE. Αφιέρωμα στην Ελληνική Επιθεώρηση (απόσπασμα από το πρόγραμμα του 1ου Λυκείου Πετρούπολης). Λαϊκοί Χοροί από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου. «Sing for a Swing» από το τμήμα των Λατινοαμερικανικών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου.

26/9 Μουσική: Madame, Marvel Unicorn, Shattered Hope, Deception, Prince's Crime, Wild Machine, Heaven Forbid, NIGHT FALL. 27/9 Μουσική: Νότες Ζωής, Liber Animus, Δυτικές Επιρροές, J. Allen, Absent Mindead, Χωρίς Ταυτότητα, RAINING PLEASURE. Παρουσίαση Λάτιν Χορών. Λαϊκοί Χοροί από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου. Μοντέρνο Βαλς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων. Ωρα έναρξης: 6μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Εμπλουτισμένα τα «Αισχύλεια»

Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στη Σάμο το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και το Πνευματικό Ιδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», συμμετέχει φέτος στα «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας. Συγκεκριμένα οργανώνει τριήμερες προβολές επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, τα οποία έχουν προβληθεί στις έξι διοργανώσεις του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των προβολών στο παλιό εργοστάσιο «Κρόνος» της Ελευσίνας είναι το εξής: 23/9 8μμ «Ηπειρος» του Στράτου Στασινού και 9.10μμ «Επίσημο ένδυμα - επίσκεψη στην Ακρόπολη» του Λάκη Παπαστάθη. 24/9: 8μμ «Παιδεία» του Γιάννη Τυπάλδου, 9.20μμ «Ενας τζίκεϋ» του Βασίλη Βαφέα, 21.40μμ «Το ημερολόγιο του ψαριού» του Ενίς Ριζά. 25/9: 8μμ «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα» της Ιρίνα Μπόϊκο, 9μμ «Τα μπλουζ του Νότου» του Ροβήρου Μανθούλη.

Εκθεση έργων του Βαγγέλη Φλέσσα, με τίτλο «Ολυμπιάδα και τέχνη», φιλοξενήθηκε πρόσφατα στους δήμους του Νομού Κοζάνης. Πρόκειται για την πρώτη ατομική του έκθεση, στην οποία παρουσιάστηκαν 32 συνολικά πίνακες (λάδι σε μουσαμά). Θέμα τους: αθλητικές φιγούρες και φάσεις των Ολυμπιακών αθλημάτων. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί με το δικό τρόπο να απαθανατίσει τα σύγχρονα αθλητικά δρώμενα. Επιθυμία του είναι να αποδώσει με την εικαστική πλευρά του αθλητισμού, έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά. Ατομο με κινητικές δυσκολίες, μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει πλούσια αθλητική δραστηριότητα (μπάσκετ με καρότσι, ρίψεις και κολύμβηση).

Η συναυλία της Μαρινέλλας, που είχε προγραμματιστεί για τις 18/9 στο «Κατράκειο» και αναβλήθηκε, όπως ανακοινώνει ο Δήμος Νίκαιας, θα γίνει την Παρασκευή 24/9, στις 9μμ, στον ίδιο χώρο. Τα εισιτήρια που έχουν προπωληθεί ισχύουν κανονικά. Προπώληση στο δημαρχείο της Νίκαιας και στα δισκοπωλεία «Metropolis».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ