ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποδοκιμασίες

Παρέλυσε το Ισραήλ από την επ' αόριστον γενική απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών

Σύλληψη Παλαιστινίου από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο «σχέδιο απεγκλωβισμού» από τη λωρίδα της Γάζας δήλωσε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχτηκε από μέλη του κόμματός του κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Οι δηλώσεις Σαρόν έγιναν, ενώ η οργάνωση των εποίκων κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να «παγώσει» το πρόγραμμα αποζημίωσης που ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση σε αντάλλαγμα με την απομάκρυνσή τους από τους εποικισμούς της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός επιχειρούσε επί ώρες εντός της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπου εισέβαλε με 20 τεθωρακισμένα, 50 τζιπ και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με Παλαιστινίους ενόπλους, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και έγιναν 13 συλλήψεις. Αλλες 9 συλλήψεις έγιναν στην Τουλκαρέμ.

Στη Νάμπλους πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ανάλογες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι ένας 3χρονος Παλαιστίνιος, τον οποίο μετέφερε εκτός σπιτιού ο πατέρας του, που δεν εισακούστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Γενικά, ο ισραηλινός στρατός εντός Ισραήλ, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ έχουν στηθεί επιπλέον οδοφράγματα και μέσα στο ισραηλινό έδαφος. Τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν τόσο κατά την εβραϊκή πρωτοχρονιά (Γιομ Κιπούρ) στις 25 Σεπτέμβρη, όσο και μέχρι τη γιορτή Σουκότ (8 Οκτώβρη), που τιμάται το ασφαλές πέρασμα των Εβραίων από την έρημο του Σινά.

Γενική απεργία

Παρέλυσε, χθες, ο δημόσιος τομέας, οι κρατικές υπηρεσίες, ολόκληρο το Ισραήλ από την επ' αόριστον απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών - Χισταντρούτ. Η απεργία γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους στους δήμους και στις περιφέρειες, που δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο πρόγραμμα λιτότητας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαρόν και αναμένεται να προκαλέσει αρκετές απολύσεις.

Μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στη Χισταντρούτ και στον υπουργό Οικονομικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε προγραμματιστεί για χθες βράδυ, αλλά δεν αναμενόταν καμία πρόοδος. Ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε τους απεργούς «για ανεύθυνη συμπεριφορά». Προς το παρόν, πάντως, τράπεζες, σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, μεταφορές καυσίμων, υπουργεία, η εταιρία ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας, τα λιμάνια, αλλά και το αεροδρόμιο της χώρας παραμένουν ερμητικά κλειστά.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Μερική αναδιάταξη συριακών δυνάμεων

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αναδιάταξη μέρους των συριακών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Λίβανο φαίνεται ότι άρχισε χτες στις περιοχές κυρίως νοτίως της Βηρυτού, σύμφωνα με διαρροές προερχόμενες από τη λιβανική κυβέρνηση αλλά και δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αποφασίστηκε η αναδιάταξη 3.000 Σύρων στρατιωτών, η πλειοψηφία των οποίων θα επιστρέψει στη Συρία, ενώ προγραμματίζεται, σε μια επόμενη φάση, όσα συριακά στρατεύματα βρίσκονται σε βόρειες και κεντρικές περιοχές του Λιβάνου να αποσυρθούν προς την κοιλάδα Μπεκάα.

Επισήμως, η λιβανική ηγεσία ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Ο υπουργός Αμυνας, Μαχμούντ Χαμούντ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η πλήρης αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της ισραηλινής κατοχής σε όλα τα αραβικά εδάφη».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αναδιάταξη των συριακών δυνάμεων προφανώς συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, διά μέσου και πρόσφατου σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, για πλήρη απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, παρά την αντίθετη άποψη που έχει διατυπώσει η λιβανική κυβέρνηση. Στο θέμα, πάντως, δε δίστασε να αναφερθεί εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας υποστηρίζοντας ότι «η Συρία δεν πείθει με τέτοιες κινήσεις και θα πρέπει όντως να αποσύρει την υποστήριξή της από τους τρομοκράτες αλλά και να αποχωρήσει πλήρως από το Λίβανο».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Ιπτάμενους αστυνομικούς» υπόσχεται ο Χάουαρντ

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Προληπτικές «αντιτρομοκρατικές» επιδρομές σε χώρες της περιφέρειας Ασίας -Ειρηνικού, υποσχέθηκε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ στο εκλογικό σώμα της χώρας του, ενόψει των εκλογών της 9ης Οκτώβρη! Ανακοίνωσε, μάλιστα, και νέο «αντιτρομοκρατικό» πενταετές πρόγραμμα (με την «καταπληκτική» τιμή 70 εκατ. αμερικανικών δολαρίων), στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθούν έξι «ιπτάμενες» αντιτρομοκρατικές ομάδες αστυνομικών «ταχείας δράσης», εκ των οποίων οι δύο θα εδρεύουν σε γειτονικές χώρες...

Οι προεκλογικές ανακοινώσεις Χάουαρντ προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις σε πλειάδα χωρών της περιοχής, οι πρέσβεις των οποίων απαίτησαν χτες εξηγήσεις απ' τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ. Ο δε Μαρκ Λάθαμ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), παρατήρησε πως πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα «της αδέξιας εξωτερικής πολιτικής» των Συντηρητικών, που «θα κάνει την Αυστραλία λιγότερο παρά περισσότερο ασφαλή»...

ΙΝΔΙΑ
Κινητοποιήσεις εναντίον της καταστολής

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων με αίτημα την απόσυρση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου συνέχιζαν να πραγματοποιούν χτες στο κρατίδιο Μανιπούρ της βορειοανατολικής Ινδίας χιλιάδες άνθρωποι. Εκπρόσωπος των 32 οργανώσεων που μετέχουν στις κινητοποιήσεις δήλωσε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να υπάρξει συζήτηση με την πολιτειακή κυβέρνηση, η οποία όμως αρνείται κάθε διαπραγμάτευση ισχυριζόμενη ότι με τον αντιτρομοκρατικό νόμο «αντιμετωπίζει αποσχιστικά κινήματα». Αφορμή για τις διαδηλώσεις υπήρξε πρόσφατη δολοφονία μιας νέας που είχε συλληφθεί από παραστρατιωτική κυβερνητική δύναμη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάχες στην Ανατολία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν χτες σε χωριστές μάχες με τουρκικά στρατεύματα στις επαρχίες Τούντσελι και Σιρνάκ, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την ίδια πηγή, «κουρδική οργάνωση» - που δεν κατονομάζεται - διεκδίκησε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε συναυλία στη Μερσίν με 19 τραυματίες.

Οι εξελίξεις αυτές στο κουρδικό πάντως μάλλον υποβαθμίζονται στον τουρκικό Τύπο, όπου κυριαρχούν το θέμα της αναταραχής για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα με αφορμή το θέμα της μοιχείας και η επίσκεψη, εντός της βδομάδας, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

ΡΩΣΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Μεγάλες συμφωνίες

ΜΟΣΧΑ-ΣΕΟΥΛ.--

Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου (εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. δολαρίων) υπέγραψαν χτες στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Νότιας Κορέας, Ρο Μου γιουν.

Μεταξύ των συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας συγκαταλέγονται η κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου στη ρωσική Δημοκρατία του Ταταρστάν απ' το νοτιοκορεατικό όμιλο LG, η συνεργασία ανάμεσα στη ρωσική κρατική εταιρία «Ροσνέφτ» και στη νοτιοκορεατική κρατική πετρελαϊκή εταιρία για γεωτρήσεις στη χερσόνησο Καμτσάτκα και στη νήσο Σαχαλίνη και συμβόλαιο συνεργασίας του ρωσικού ομίλου «Αλιανς» με το νοτιοκορεατικό όμιλο «Σάμσουνγκ» για τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου Κχαμπάροφσκ στη ρωσική Απω Ανατολή. Υπογράφτηκε επίσης συμβόλαιο διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος, με τη Μόσχα να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και την εξερευνητική αποστολή του πρώτου Νοτιοκορεάτη κοσμοναύτη στο διάστημα έως το 2007. Αλλες συμφωνίες αφορούν στη συνεργασία για την επέκταση του υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου προς την Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ενεργό ρόλο της Μόσχας όσον αφορά στην επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ