ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
«Καλλιεργείται κλίμα τρομολαγνίας»...

...λέει η συνήγορος του Μ. Κασίμη, Αλ. Ζορμπαλά

Ποτέ δεν έχει δει δικαστικό κείμενο, που να πολιτικολογεί τόσο ακατάσχετα και ασύστολα, ανέφερε χτες - κατά τη διάρκεια της δίκης για τον «ΕΛΑ» - η συνήγορος του Μ. Κασίμη, Αλ. Ζορμπαλά, σχολιάζοντας το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση. Η Αλ. Ζορμπαλά είπε ότι αυτή η δίκη φεύγει από τα όρια μιας ποινικής υπόθεσης και συνέχισε, λέγοντας ότι στο δίπολο «ασφάλεια ή ελευθερία» επιλέγεται η «ασφάλεια», ενώ στο άλλο δίπολο «νομιμότητα ή σκοπιμότητα» επιλέγεται η σκοπιμότητα.

Η συνήγορος του Μ. Κασίμη αναφέρθηκε και στο κλίμα της αντιτρομοκρατικής υστερίας και τρομολαγνίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις κάμερες του «Μεγάλου Αδελφού» και το «Ζέπελιν», σημειώνοντας ότι αυτά δεν αφορούν μόνο κάποιους «τρομοκράτες», αλλά τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η Αλ. Ζορμπαλά μίλησε και για τη θέση του κατηγορουμένου και των υπερασπιστών του στο νέο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι από την αρχή είναι υπονομευμένη, γιατί ο κατηγορούμενος δεν καλείται μόνο να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες, αλλά να νικήσει και ένα άδικο τεκμήριο ενοχής, που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του.

Προς επίρρωση των παραπάνω ισχυρισμών της, σημείωσε σχετικές δηλώσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Γ. Βουλγαράκη και Αν. Παπαληγούρα, τις παρασημοφορήσεις ανδρών της Αστυνομίας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «ΕΛΑ», τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους δικαστές να ολοκληρώσουν τη δίκη πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ.

Οσον αφορά στην υπόθεση του εντολέα της, Μ. Κασίμη, η συνήγορος σημείωσε ότι με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί ως μη επαρκή να οδηγήσουν όχι μόνο στην παραπομπή, αλλά ακόμη και την άσκηση ποινικής δίωξης, τώρα ο πελάτης της οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Για τον Μ. Κασίμη είπε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος και υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία της Γερμανίας μέχρι το 1983, γεγονός που δείχνει ότι δε θα μπορούσε να είναι μέλος του «ΕΛΑ». Επίσης για το βούλευμα σημείωσε ότι αναφέρει πως ο Μ. Κασίμης συνελήφθη στις 2 Φλεβάρη 2003 μετά την απολογία του στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ουδέποτε συνελήφθη και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερος.

Τέλος, για τους εισαγγελείς της έδρας, ανέφερε ότι εισήγαγαν για πρώτη φορά την έννοια του δόκιμου μέλους, έναν όρο που δεν υπάρχει σε κανένα νόμο. Τον όρο αυτό τον χρησιμοποίησαν για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Το Παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση, για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

- Την ετήσια επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» στις 1, 2 και 3 Οκτώβρη 2004.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά την 1η Οκτώβρη στις 4.30 το απόγευμα με προορισμό και διαμονή την Τήνο. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στη Γυάρο θα γίνει το Σάββατο 2 Οκτώβρη από την Τήνο και η αναχώρηση από την Τήνο για Πειραιά την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 5.25 το απόγευμα. Το κόστος της επίσκεψης, το οποίο περιλαμβάνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με ταχύπλοο σκάφος («Χάι Σπιντ 4») Πειραιάς - Τήνος - Πειραιάς, ναύλος Τήνος - Γυάρος - Τήνος, καθώς και δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο Β` κατηγορίας και συνεστίαση το Σάββατο το βράδυ στην Τήνο (προσφορά του Συλλόγου) είναι 125 ευρώ κατ' άτομο (αριθμός λογαριασμού του Συλλόγου 103-002101-167495 Αλφα Μπανκ). Οι δηλώσεις συμμετοχής και η εξόφληση το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη στα τηλέφωνα 210.3313.974, 210.9709.405, 697.7347.896.

- Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα Εύβοιας, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λουτρών Αιδηψού και αντιστασιακοί - μέλη της ΠΕΑΕΑ, λουόμενοι εκεί, διοργανώνουν διήμερη εκδήλωση για την 63η επέτειο του ΕΑΜ την Κυριακή 26.9, ώρα 10 π.μ., στο «χώρο της βουλής», την παραλία Αιδηψού και τη Δευτέρα στον ίδιο χώρο. Θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, έκθεση πυρογραφίας με αντιστασιακά θέματα του Γιώργου Βρεττού, καθώς και έκθεση φωτογραφίας του Καραβανιού Αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης, τη σοσιαλιστική Κούβα.

Εκδήλωση στο Λαζαρέτο

Το Παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση, για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα δρομολογηθούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 25.9.04 ώρα 7 το πρωί. Η επιστροφή θα γίνει τη Δευτέρα 27.9.2004. Συμμετοχή - πληροφορίες: 210.8831.368 και 210.8222.952 και 210.3844.853.

ΕΥΔΗΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
«Ταξίδι» στα χρόνια 1947-'48

Συνέδριο με θέμα: «Το πολιτισμικό "ταξίδι" των εξορίστων στο Αιγαίο»

Συνέδριο με τίτλο: «Το πολιτισμικό "ταξίδι" των εξορίστων στο Αιγαίο», διοργανώνει, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Σεπτέμβρη 2004, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ευδήλου(ΠΟΔΕ) στην Ικαρία, τον τόπο που φιλοξένησε και αντάλλαξε πολιτισμό με τους εξόριστους της περιόδου 1947-'48. «Και με σκοπό, όπως σημειώνεται στο προσκλητήριο, να φωτίσουμε μια τόσο σημαντική για τον πολιτισμό μας περίοδο».

Το Συνέδριο θα γίνει στον Εύδηλο Ικαρίας στο ξενοδοχείο «ΑΘΕΡΑΣ». Το Σάββατο, στα πλαίσια του προγράμματος ομιλιών και παρεμβάσεων για «την επιρροή των εξορίστων στους κατοίκους της Ικαρίας» και «την επιρροή της Ικαρίας στους εξόριστους», θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Εξόριστοι στην Ικαρία» και προβολή ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού, με θέμα: «Τόποι Πολιτικής Εξορίας και Ιστορικής Μνήμης». Την Κυριακή, θα γίνει συζήτηση και η κατάληξη με τα συμπεράσματα.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Νέα αναβολή της δίκης

Για την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της κατάρρευσης της πολυκατοικίας επί της οδού Πίνδου και Γ. Παπανδρέου στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, στα συντρίμμια της οποίας βρήκαν το θάνατο οκτώ άτομα. Προχθές, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την αναβολή, κάνοντας δεκτή την αίτηση κατηγορούμενου λόγω θανάτου του δικηγόρου του.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η τρίτη αναβολή της δίκης. Η πρώτη έγινε πέρσι, στις 14 Οκτώβρη για τις 3 του φετινού Μάρτη λόγω ασθένειας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στις 3 του Μάρτη, δεν άρχισε η δίκη επειδή τα δικαστήρια δε λειτουργούσαν λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως είναι οι τέσσερις μηχανικοί Διονύσιος Διονυσίου, Περικλής Γιαννακόπουλος, Δημήτριος Μάρτζαβας και Λεωνίδας Αβδελάς και οι τέσσερις ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας Σπυρίδων Μπατιστάτος, Χρήστος Μπατιστάτος, Ευάγγελος Μπατιστάτος και Ιωάννα Μπατιστάτου. Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες έχουν στραφεί ως πολιτικά ενάγοντες κατά των κατηγορούμενων μηχανικών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Σχεδιάζουν πανελλαδική κινητοποίηση

Σε διήμερη πανελλαδική ένστολη κινητοποίηση, στις 8 και 9 Οκτώβρη, «απειλούν» να κατέβουν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στα θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους των Σωμάτων Ασφαλείας. Η κινητοποίηση, αν γίνει, θα έχει εκτός από διεκδικητικό χαρακτήρα και επετειακό, καθώς πριν ένα χρόνο (9.10.2003) είχαν δεχτεί την επίθεση από συναδέλφους τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα στα Σώματα Ασφαλείας και για τα οποία ζητούσε άμεση λύση η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αιτημάτων.

Τη σημαδιακή μέρα της 26ης Σεπτέμβρη, τη μέρα που το σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» βούλιαξε στο πένθος το πανελλήνιο, «θάβοντας» στα νερά του Αιγαίου 80 ανθρώπους, επέλεξε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Χίου να καθορίσει τη νέα ημερομηνία για τη διοργάνωση της Παναιγαιακής σύσκεψης, αποδίδοντας ταυτόχρονα το φόρο τιμής που πρέπει στους νεκρούς. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων των νησιών του Αιγαίου αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ