Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
«Καλλιεργείται κλίμα τρομολαγνίας»...

...λέει η συνήγορος του Μ. Κασίμη, Αλ. Ζορμπαλά

Ποτέ δεν έχει δει δικαστικό κείμενο, που να πολιτικολογεί τόσο ακατάσχετα και ασύστολα, ανέφερε χτες - κατά τη διάρκεια της δίκης για τον «ΕΛΑ» - η συνήγορος του Μ. Κασίμη, Αλ. Ζορμπαλά, σχολιάζοντας το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση. Η Αλ. Ζορμπαλά είπε ότι αυτή η δίκη φεύγει από τα όρια μιας ποινικής υπόθεσης και συνέχισε, λέγοντας ότι στο δίπολο «ασφάλεια ή ελευθερία» επιλέγεται η «ασφάλεια», ενώ στο άλλο δίπολο «νομιμότητα ή σκοπιμότητα» επιλέγεται η σκοπιμότητα.

Η συνήγορος του Μ. Κασίμη αναφέρθηκε και στο κλίμα της αντιτρομοκρατικής υστερίας και τρομολαγνίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις κάμερες του «Μεγάλου Αδελφού» και το «Ζέπελιν», σημειώνοντας ότι αυτά δεν αφορούν μόνο κάποιους «τρομοκράτες», αλλά τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η Αλ. Ζορμπαλά μίλησε και για τη θέση του κατηγορουμένου και των υπερασπιστών του στο νέο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι από την αρχή είναι υπονομευμένη, γιατί ο κατηγορούμενος δεν καλείται μόνο να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες, αλλά να νικήσει και ένα άδικο τεκμήριο ενοχής, που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του.

Προς επίρρωση των παραπάνω ισχυρισμών της, σημείωσε σχετικές δηλώσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Γ. Βουλγαράκη και Αν. Παπαληγούρα, τις παρασημοφορήσεις ανδρών της Αστυνομίας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του «ΕΛΑ», τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους δικαστές να ολοκληρώσουν τη δίκη πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ.

Οσον αφορά στην υπόθεση του εντολέα της, Μ. Κασίμη, η συνήγορος σημείωσε ότι με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί ως μη επαρκή να οδηγήσουν όχι μόνο στην παραπομπή, αλλά ακόμη και την άσκηση ποινικής δίωξης, τώρα ο πελάτης της οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Για τον Μ. Κασίμη είπε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος και υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία της Γερμανίας μέχρι το 1983, γεγονός που δείχνει ότι δε θα μπορούσε να είναι μέλος του «ΕΛΑ». Επίσης για το βούλευμα σημείωσε ότι αναφέρει πως ο Μ. Κασίμης συνελήφθη στις 2 Φλεβάρη 2003 μετά την απολογία του στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ουδέποτε συνελήφθη και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερος.

Τέλος, για τους εισαγγελείς της έδρας, ανέφερε ότι εισήγαγαν για πρώτη φορά την έννοια του δόκιμου μέλους, έναν όρο που δεν υπάρχει σε κανένα νόμο. Τον όρο αυτό τον χρησιμοποίησαν για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ