Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Βοήθεια στο σπίτι» με «αφαίμαξη» του λαϊκού εισοδήματος

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο δημότης, από τη στιγμή που η Πολιτεία μετέφερε αυτή την κοινωνική υπηρεσία στο δήμο χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια

Μπορεί να διαφημίστηκε πολύ, εκείνο όμως που οι κυβερνώντες έκρυψαν επιμελώς, ήταν ότι όλο το κόστος του θα μεταφερθεί στις πλάτες των δημοτών
Μπορεί να διαφημίστηκε πολύ, εκείνο όμως που οι κυβερνώντες έκρυψαν επιμελώς, ήταν ότι όλο το κόστος του θα μεταφερθεί στις πλάτες των δημοτών
Πάνω από 270 εκατομμύρια δραχμές (793.364 ευρώ) θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της Αθήνας, για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι και το 2008.

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να εγκρίνει πίστωση 35.216 ευρώ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και παρά τις αντιδράσεις του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», η αρμόδια αντιδήμαρχος Τ. Κανελλοπούλου είπε «μακάρι να συνεχιστεί αυτή η κοινωνική υπηρεσία», ακόμη και αν πληρώνει ο δήμος κάποια χρήματα.

Το πρόγραμμα έχει πολυδιαφημιστεί από τότε που ξεκίνησε η υλοποίησή του για τον κοινωνικό του ρόλο. Μάλιστα, για τις προεκλογικές ανάγκες διοργανώνονταν απαράδεκτες φιέστες σε ΚΑΠΗ, τα οποία είχε επισκεφτεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για να σφίξει το χέρι κάποιων γερόντων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Πλέον, το «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν μπορεί να συνεχιστεί αν οι δημότες δε βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη...

Η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσα από τα σύνεδριά της ζητούσε - και ζητά - περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς προηγούμενα να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες που φέρει ο Δήμος Αθηναίων, αφού η δήμαρχος, Ντ. Μπακογιάννη, είναι από τους εξέχοντες υπερασπιστές αυτής της πολιτικής.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι πειραματική και άρχισε το 1998. Εφαρμόζεται στις περιοχές Γκύζη - Πολύγωνο και Σεπόλια. Μέχρι το 2001, χρηματοδοτούνταν από την ΚΕΔΚΕ. Δηλαδή, το πρόγραμμα λειτουργούσε με χρήματα της Αυτοδιοίκησης. Από το 2001 μέχρι και το 2005 - όταν και λήγει η προγραμματική σύμβαση - το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών και 50% από το Δήμο Αθηναίων, όπως μας είπαν από την Αναπτυξιακή Εταιρία του δήμου, η οποία και έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, το ΥΠΕΣΔΔΑ - όπως προέκυψε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο - κατανέμει τα χρήματα που του αναλογούν (35.216 ευρώ το χρόνο) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Δηλαδή, από χρήματα που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση.

Κάθε χρόνο από το 2001 μέχρι και το 2005, ο δήμος βάζει 35.216 ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος. Ετσι, θα κληθεί να πληρώσει - μέχρι το 2005 - το συνολικό ποσό των 140.864 ευρώ. Οι δημότες, συνεπώς, και όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων, πληρώνουν εις διπλούν μια υπηρεσία που θα έπρεπε να τους προσφέρεται δωρεάν.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, άρχισε από τις 2 Ιούνη 2003. Πλέον, με αυτή τη φάση, το «Βοήθεια στο Σπίτι» επεκτάθηκε στο σύνολο των εφτά δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων. Από το 2003 μέχρι το 2006 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση - το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ωστόσο, τα επόμενα δύο έτη, το 2007 και το 2008, το πρόγραμμα - σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις - θα επιχορηγείται αποκλειστικά από τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει πως 652.500 ευρώ (222.339.375 δραχμές) - το κόστος του προγράμματος για δύο χρόνια - θα προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών. Στην ουσία δηλαδή, ένα ακόμη κοινωνικό πρόγραμμα αποκτά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η διοίκηση του δήμου, επιχειρεί - όπως ισχυρίζονται στελέχη της - να μπει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ανταποδοτικότητα

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί το όποιο κοινωνικό έργο προσφέρει αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δύο φορές (μέσω της φορολόγησής τους από την Πολιτεία και μέσω της Αυτοδιοίκησης).

Πράγματι, όπως σημείωσε και ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με δήλωσή του στο «Ρ» «επιβεβαιώνεται η άποψη της Συμπαράταξης, ότι δηλαδή, πρόκειται για υπηρεσία που περνάει από την κυβέρνηση και την Πολιτεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε λίγο καιρό - συμπλήρωσε - όλες αυτές οι δραστηριότητες θα λειτουργούν πλήρως ανταποδοτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ