Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο

Ενα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το νομοσχέδιο για την «οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με αυτό τίθεται σε εφαρμογή μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και αντιμετωπίζονται χρονίζοντα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με τη λύση των οποίων συμφώνησαν η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ.

Ωστόσο, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι δήμοι ως επιχειρήσεις, ούτως ώστε να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση για έργα και αρμοδιότητες κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα και την ίδια στιγμή ωθείται η Αυτοδιοίκηση σε σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου να ασκηθούν κοινωνικές πολιτικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει και την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, δηλαδή μεταφορά του κόστους στις τσέπες των δημοτών.

Η οικονομική αφαίμαξη της επιχορήγησης των δήμων και της εξώθησής τους σε συνεργασία με επιχειρήσεις προωθείται μέσω του προγράμματος «Θησέας», που θεσμοθετείται με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Για τη χρηματοδότησή του το κράτος θα βάζει μόνο το 35% και το υπόλοιπο η Αυτοδιοίκηση, κάτι που σημαίνει ότι σε σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κρατική συμμετοχή μειώνεται (ήταν 50%). Μάλιστα, οι δήμοι δε θα έχουν λόγο για τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού γι' αυτό θα αποφασίζει κεντρικά το υπουργείο και κεντρικό κριτήριο για την ένταξη ενός έργου στο πρόγραμμα είναι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται σήμερα, ενώ το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στη συζήτησή του στην Ολομέλεια, αφού για έκτακτους λόγους δεν έγινε δυνατή η τοποθέτηση του εισηγητή του στην επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ