ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΟΛΜΕ
Ευχολόγια χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις

Σε ζητήματα που αφορούν προβλήματα λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επικεντρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, κατά την προχτεσινοβραδινή τους συνάντηση. Ανάμεσα σε άλλα, η υπουργός δήλωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα τοποθετηθούν αναπληρωτές όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η υπουργός, απαντώντας σε αιτήματα της Ομοσπονδίας, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι προχωρά η ανασυγκρότηση του Οργανισμού Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών και έκανε λόγο για αξιολόγηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων, ενώ σημείωσε ότι αναμένει απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα της καταβολής μέρους του επιδόματος των 176 ευρώ. Η υπουργός Παιδείας δε δεσμεύτηκε στο αίτημα της Ομοσπονδίας για μείωση μαθητών ανά τάξη σε 25, απαντώντας πως θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή τέτοιου μέτρου.

Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η επανάληψη ευχολογίων από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου για επίλυση των προβλημάτων, ενώ τέθηκαν ζητήματα, όπως η προώθηση της καταδικασμένης αξιολόγησης και της αντικατάστασης των ΤΕΕ από τα Τεχνικά Λύκεια μέτρο που διατηρεί το διπλό σχολικό δίκτυο, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Σχολιάζοντας η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει για μια ακόμα φορά ότι ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα της Παιδείας χωρίς την πίεση των αγώνων του κινήματος δεν μπορούν να υπάρξουν. Η παράταξη επισημαίνει ότι η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας περιορίζει την κριτική στην κυβέρνηση στα ζητήματα των ελλείψεων και δεν προβάλλει τα προβλήματα της λιτότητας, της προώθησης της αξιολόγησης, του συστήματος των διορισμών, τροφοδοτώντας έτσι το δικομματικό καυγά σε βάρος των αναγκών της εκπαίδευσης, ενώ δεν ανοίγει τα ζητήματα που αποκαλύπτουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια πολιτική.

Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις, ωστόσο η λήψη αποφάσεων αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ διαφώνησε με την αναβολή και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διαδικασία γενικών συνελεύσεων, σε αντίθεση με τις παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που προσανατολίζονται σε περιφερειακές συσκέψεις, αποδεικνύοντας την απροθυμία της πλειοψηφίας να συγκρουστεί με την πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση.

Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανάμεσα στα χρόνια προβλήματα που εντοπίζονται όλο και πιο έντονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και διαιωνίζονται, παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις, είναι αυτό της σχολικής στέγης. Με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, απευθυνόμενες προς την υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ παρεμβαίνει, αναδεικνύοντας σταθερά το πρόβλημα και απαιτώντας λύσεις.

Συγκεκριμένα, με τρεις Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη ζητούν από την υπουργό συγκεκριμένα μέτρα για τα σχολεία της Λέσβου. Οπως επισημαίνουν, τα περισσότερα από τα σχολεία της Λέσβου έχουν ανεγερθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και από μόνο του αυτό το γεγονός καθιστά επιβεβλημένη την άμεση χρηματοδότηση μελέτης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων.

Σε άλλη Ερώτησή τους, φέρνουν το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Πολυχνίτου Λέσβου, που στεγάζονται σ' ένα παραδοσιακό κτίριο κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1920 που αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα. Μέχρι σήμερα, καμιά εργασία δεν έχει γίνει στον αύλειο χώρο, που παραμένει ακριβώς στην ίδια κατάσταση από την εποχή της ανέγερσης του κτιρίου. Επειδή η κατασκευή εγκυμονεί κινδύνους για τους μικρούς μαθητές, ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά του, όπου υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά, συντάχθηκε σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και απομένει η ένταξη του έργου σε ειδικό πρόγραμμα, για την οποία οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να προχωρήσει άμεσα.

Επιπλέον, οι βουλευτές αναφέρονται και στο Δήμο Λουτρόπολης Θέρμης, όπου, πέρα από τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, υπάρχει και έλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας. Με βάση σχετικό έγγραφο του Δήμου, μάλιστα, απαιτούνται δυο αίθουσες διδασκαλίας και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και οι βουλευτές ρωτούν πώς θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Μίκρα Θεσσαλονίκης

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει επίσης το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Μίκρας Θεσσαλονίκης, που, με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης απαιτούν τη λύση του.

Εκεί, οι έξι αίθουσες που από πέρυσι αποφασίστηκε να κατασκευαστούν συμπληρωματικά στο κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Τριλόφου παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Καρδιά, ενώ έχει εγκριθεί εδώ και δυο χρόνια, δεν υλοποιείται.

«Η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αυτό «κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέων διδακτηρίων και προσθήκης αιθουσών διδασκαλίας σε υφιστάμενα κτίρια, διαφορετικά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν είτε σε διπλοβάρδια είτε με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, υποβιβάζοντας παραπέρα το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης και αναγκάζοντας τους γονείς να προσφύγουν σε άλλες λύσεις, π.χ. ιδιωτικά σχολεία. Η ευθύνη και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη, καθώς αρκείται μόνο σε υποσχέσεις».

Επειδή η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, ευθύνεται για τη σωρεία των προβλημάτων, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και της παραπαιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό, πότε θα κτιστούν όλα τα απαιτούμενα διδακτήρια στην περιοχή και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να εκλείψουν αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, που θα επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα, και διήμερο κλείσιμο των ιδρυμάτων στις 6 και 7 Οκτώβρη, οπότε θα πραγματοποιηθεί και Σύνοδος των Προέδρων των ιδρυμάτων.

Στην προχθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, απέσπασαν τη δέσμευση της κυβέρνησης για έκτακτη επιχορήγηση των Ιδρυμάτων με 50.000.000 ευρώ, όπως ζητούσαν, αλλά δε διευκρινίστηκε από την πλευρά του υπουργείου πότε θα φτάσουν αυτά τα χρήματα στα Ιδρύματα. Ο κόσμος των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά η κοινότητα των ΤΕΙ βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς τα προβλήματα των Ιδρυμάτων είναι τέτοια, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους. Ετσι, οι κινητοποιήσεις είναι γι' αυτούς ο μόνος δρόμος μέχρι να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση.

Μαζί με το οικονομικό πρόβλημα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν ουσιαστική βελτίωση και των δικών τους αποδοχών, αλλά και λύση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε «προσωποπαγείς» θέσεις μετά το νόμο της ανωτατοποίησης, ο οποίος αποδείχτηκε μια φούσκα, χωρίς περιεχόμενο.

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ είχε χθες συναντήσεις με σπουδαστές και με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και κατέληξε να παραμένουν τα ΤΕΙ κλειστά για μια μέρα κάθε βδομάδα, καθώς και στις 6 - 7 Οκτώβρη, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο - αν δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε - να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας.

Αιφνίδιος θάνατος μαθητή

Ενα τραγικό συμβάν συνέβη χθες στο Λύκειο Πόρου, όπου την ώρα του μαθήματος της Γυμναστικής έχασε τη ζωή του 15χρονος μαθητής. Πρόκειται για τον μαθητή της Α` Λυκείου, Μάριο Βλάχο του Εμμανουήλ, ο οποίος γύρω στις 11 το πρωί παρουσίασε λιποθυμικές τάσεις και μεταφέρθηκε στο ΠΙΚΠΑ Πόρου, όπου και εξέπνευσε. Χτες, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, ζήτησε την άμεση διενέργεια Ενορκης Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο του νεαρού μαθητή.

Εξετάσεις γλωσσομάθειας

Από τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη μέχρι και την Παρασκευή 8 Οκτώβρη 2004, μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 «καλή γνώση» για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Γερμανική. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Αγγλική Γλώσσα: Σάββατο 20 Νοέμβρη, Γαλλική Γλώσσα: Σάββατο 20 Νοέμβρη, Ιταλική Γλώσσα: Κυριακή 21 Νοέμβρη, Γερμανική Γλώσσα: Κυριακή 21 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ