ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι» σε ανασχηματισμό

Δεν εξετάζει, προς το παρόν, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο Κ. Καραμανλής, αλλά την ίδια στιγμή δέχεται ισχυρές πιέσεις, κυρίως από ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ, να βελτιώσει τη διαχειριστική ικανότητά του και «να κυβερνήσει».

Στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δείξει, μέσω του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη ο Γ. Αλογοσκούφης, ότι μπορούν να γίνουν πράξη τα περί «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», αποφεύγοντας, όπως υποστηρίζει, τα «βάναυσα κοινωνικά μέτρα». Ο σχεδιασμός αυτός παίρνει υπόψη του το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Μάρτη. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποφεύγει να υιοθετήσει ανοιχτά, αν και δε διαφωνεί, μια σειρά «ακραίων» προτάσεων του ΔΝΤ ή του ΣΕΒ για το φορολογικό ή το αναπτυξιακό νόμο, ενώ έσπευσε να «κλείσει» το Ασφαλιστικό. Εμφανής επιδίωξη είναι να αποφευχθούν κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις, που θα είχαν σοβαρό πολιτικό κόστος στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωνόταν σε πρόωρες εκλογές το Μάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες ότι είναι πρόωρο το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης υποψηφιότητας του Απ. Κακλαμάνη ή του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Από την άλλη δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, απαντώντας έτσι στη σχετική φιλολογία, η οποία όμως πολλές φορές υποδαυλίζεται από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που προσβλέπουν σε υπουργικά πόστα. Διορθωτικές κινήσεις πάντως στο κυβερνητικό σχήμα δεν προβλέπονται, εκτός απροόπτου, πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και υπέρ μιας συναινετικής επιλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάχθηκαν με δηλώσεις τους μια σειρά κυβερνητικών στελεχών. «Δε χρειάζεται να συζητάμε για εκλογές. Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και αυτήν τη νωπή εντολή θα την εξαντλήσει. Θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της», είπε ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει», ενώ εκτίμησε πως δεν υπάρχει θέμα συντονισμού αφού «συντονιστής είναι πάντα ο πρωθυπουργός».

Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης του μοιραίου «Σινούκ», η Μ. Γιαννάκου παραδέχτηκε έμμεσα τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας: «Η κυβέρνηση, έστω κι αν ενημερωνόταν λίγη ώρα πριν, δε θα μπορούσε να επηρεάσει, δυστυχώς, την πορεία των πραγμάτων». Πρόσθεσε όμως ότι «σημασία έχει ο κρατικός μηχανισμός να μην ολιγωρεί. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να φροντίζει συνεχώς μια κυβέρνηση», αφήνοντας έτσι να διαφανούν οι κυβερνητικές ευθύνες. Οσον αφορά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η συναίνεση είναι η πρώτη επιλογή», ενώ συμφώνησε και σε επιλογή προσώπου εκτός της ΝΔ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σάββας Τσιτουρίδης, δήλωσε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι εκλογές, ενώ πρόβλεψε ότι «θα είμαστε κυβέρνηση για πολλά χρόνια»...

Την άποψη ότι «από τον Σεπτέμβρη ξεκινά η πραγματική κυβερνητική θητεία» εξέφρασε ο βουλευτής Αρης Σπηλιωτόπουλος, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «θα πρέπει να δοθεί χρόνος σε κάθε υπουργό να δείξει τις ικανότητές του».

ΠΑΣΟΚ
Καθοριστική η συμβολή των επιχειρηματιών στη... νέα πορεία

Ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες, για να συμμετέχουν στη «νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχιστής για το κόμμα του, της πολιτικής που εξυπηρετεί και ενισχύει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα μπορούσε να αφήσει τους εκπροσώπους του έξω από την... πορεία που οραματίζεται για το κόμμα του.

Ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (ΕΣΥΑΝ), κάλεσε «όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες» του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνέδριου που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Γενάρη. Βέβαια μερικές ώρες νωρίτερα στην εισήγησή του, με έμφαση είχε ζητήσει ιδιαίτερα από την ντόπια πλουτοκρατία να καταθέσει τους... προβληματισμούς της.

Πάντως, δεν παρέλειψε να συνεχίσει το «παιχνίδι» της παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων και να καλέσει στον προσυνεδριακό διάλογο τις γυναίκες, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους μετανάστες, αλλά και «όσους θέλουν να βοηθήσουν», όπως είπε: «Στο να φτιαχτεί ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, αυτό που τους ταιριάζει»...

Επίσης υποστήριξε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ «δεν είναι μια εσωτερική κομματική διαδικασία, αλλά μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον και τις προτεραιότητες της χώρας μας». Στο ανοιχτό κάλεσμά του για συμμετοχή στο διάλογο, καθόρισε τα βασικά «πιστεύω» που πρέπει να έχουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν μέρος σ' αυτόν, προβάλλοντας μεταξύ άλλων «τις αξίες της δημοκρατίας, ενός νέου πατριωτισμού, ενός πνεύματος εθελοντισμού σε μια μεταολυμπιακή Ελλάδα που έχει ως στόχο την ανάπτυξη με ποιότητα».

«Το σύνθημά μας είναι: Εχεις το λόγο, αλλάζουμε το σήμερα και δημιουργούμε το αύριο», είπε και πρόσθεσε ότι «εκτός από τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο συνέδριο».

Οι «αλλαγές» στις οποίες προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ, στο επόμενο διάστημα παρουσιάστηκαν χτες τόσο από εισηγήσεις που έκαναν τα στελέχη του κόμματος όσο και από τα κείμενα των «ομάδων εργασίας» που έχουν συγκροτηθεί ενόψει του συνεδρίου.

Υπάρχουν αναφορές που ξεκινούν από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν στο «νέο σοσιαλισμό» που... χτίζει το κόμμα βάσει «των νόμων της αγοράς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «κείμενο αναφοράς» για τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, που υπογράφουν οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Καρτάλης και Χ. Μπαμπούκης και χτες συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΕΣΥΑΝ, ότι το ΠΑΣΟΚ από «κίνημα των μη προνομιούχων», μετατρέπεται στη νέα εποχή στο... κίνημα της καταπολέμησης των «νέων ανισοτήτων». Μεταξύ των οποίων «ιδιαίτερα κρίσιμες», όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι η... καταπολέμηση «του ψηφιακού αναλφαβητισμού» και «η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες της κοινωνίας της πληροφορίας».

Εξάλλου αντικείμενο συζήτησης στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν η κατάργηση ή όχι της ΚΕ του κόμματος, η αντικατάσταση του Εκτελεστικού Γραφείου από την Πολιτική Γραμματεία καθώς και η εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο ή το Εθνικό Συμβούλιο.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Στη λογική της συγκάλυψης και το ΠΑΣΟΚ

Στη λογική της συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών για την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ» κινήθηκε και επίσημα το ΠΑΣΟΚ απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, με επιστολή του προς τον ομόλογό του του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΝΔ, μη αποδεχόμενος - «είναι πολύ πρόωρο» τονίζει - τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Συμφωνώ μαζί σας ότι η τραγωδία με την πτώση του "Σινούκ" εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για σειρά θεμάτων, ερωτηματικά που διατυπώνετε και εσείς στην από 16-9-2004 επιστολή σας προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διερευνηθούν από αρμόδια προς τούτο όργανα. Η πρότασή σας να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή στη Βουλή των Ελλήνων με τη σύμπραξη όλων ή μέρους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί, καθώς δεν έχουν περαιωθεί ούτε καν οι ένορκες διοικητικές εξετάσεις και συνεπώς δεν υπάρχουν ούτε τα πρώτα στοιχειώδη συμπεράσματα».

Ο δικομματικός καυγάς καλά κρατεί

Νέο επεισόδιο δικομματικού καβγά, πάνω στα συντρίμμια του μοιραίου «Σινούκ», ξέσπασε χτες με αφορμή απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, όπου αναφερόμενος στα αεροπορικά δυστυχήματα των τελευταίων χρόνων, υπενθύμισε και αυτό του «C-130» στο όρος Οθρυς το 1991, χρεώνοντας ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κυβέρνηση τότε ήταν της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Το θέμα θίγουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπου καταγγέλλουν τον υπουργό Αμυνας για αλλοίωση των πρακτικών της Βουλής, καθώς διαπιστώνοντας, εκ των υστέρων, την «γκάφα» του διέγραψε τη λέξη «Οθρυς».

Ο υπουργός Αμυνας παραδέχεται, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι διέγραψε «ως έχει δικαίωμα κάθε αγορητής τη λέξη "Οθρυς"», ώστε «να μη δημιουργηθούν επώδυνοι συναισθηματικοί συνειρμοί στους συγγενείς των θυμάτων εκείνης της τραγωδίας». Πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο αγορητής μπορεί να διορθώσει μόνο λάθη σε αριθμούς, που έγιναν εκ παραδρομής και φραστικά λάθη, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στην ουσία του κειμένου. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι χτες στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βουλής, όπου δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, δεν υπήρχαν τα πρακτικά της συγκεκριμένης ημέρας, ενώ υπάρχουν της προηγούμενης και της επόμενης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ