ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
«ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ»
Ολο το εργοστάσιο θα είναι στο συλλαλητήριο

Με τους μεταλλεργάτες του εργοστασίου συνομίλησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ

«Το αυτί τους δεν ιδρώνει. Εργοστάσια κλείνουν και κανείς δεν κάνει τίποτα. Μόνο προγράμματα του ΟΑΕΔ ξέρουν να διαφημίζουν». Τα λόγια αγανάκτησης ανήκουν σε έναν μεταλλεργάτη στο εργοστάσιο «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ» προς τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων με αφορμή το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη. Αυτή η αγανάκτηση όμως, για την πολιτική που εξασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών, κάνει τους εργαζόμενους εμπόρευμα και χειροτερεύει συνεχώς τη ζωή τους, εκφράστηκε χτες και από τους υπόλοιπους μεταλλεργάτες του εργοστασίου, για να χαρακτηρίσουν «αναγκαίο» το συλλαλητήριο του ΚΚΕ ώστε να διεκδικήσουν πλέον όλοι μαζί με κοινό αγώνα τα δικαιώματά τους. Να αντιμετωπίσουν την πολιτική που για τους ίδιους στην πράξη ήταν το ξεζούμισμά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν η επιχείρηση αναλάμβανε τη μία δουλιά μετά την άλλη και σήμερα επικαλείται οικονομικά προβλήματα, τους αφήνει απλήρωτους και με αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

«Τα κρίσιμα αιτήματα που η κυβέρνηση πρέπει να λύσει με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά προσκρούουν στην πολιτική της, που είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, θα προβληθούν στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να παλέψουμε όλοι από κοινού για να αλλάξουμε τη σημερινή πολιτική.

Και το κάλεσμα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους, οι οποίοι υποδέχτηκαν θερμά το κλιμάκιο του ΚΚΕ και εξέφρασαν μιλώντας στο «Ρ» τη μεγάλη σημασία του συλλαλητηρίου, για να φωνάξουν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί «καμία ανοχή στην ανέχεια».

«Είναι ανάγκη, όπως τόνισε ο Γ. Αντωνίου, όλο το εργοστάσιο στις 9 του Οκτώβρη να είναι στο συλλαλητήριο. Γιατί εκεί είναι η θέση των εργατών, για να αντιμετωπίσουμε κοινά την πολιτική που μας έχει φέρει στη σημερινή ανέχεια και στον κίνδυνο να χάσουμε τη δουλιά μας».

«Πρέπει να "ξυπνήσει" ο κόσμος και με κοινό αγώνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τη σημερινή πολιτική, που εμείς τη ζούμε έντονα αυτή την περίοδο, και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και το συλλαλητήριο και τα αιτήματα του ΚΚΕ και γι' αυτό το λόγο πρέπει να κατέβει όχι μόνο όλο το εργοστάσιο αλλά και συνολικά όλοι οι εργαζόμενοι στο δρόμο», σημείωσε ο Χ. Ζαχαράτος.

«Θα έρθω και θα φωνάξω, συμπλήρωσε μια εργαζόμενη, γιατί τα ζητήματα που βάζει το ΚΚΕ δε μας αγγίζουν απλώς, τα βιώνουμε και τα ζούμε καθημερινά. Για τη σύνταξη που δεν ξέρω πότε θα πάρω αν και ήδη δουλεύω 25 χρόνια. Για τους μισθούς πείνας που παίρνουμε και τη "δωρεάν" Παιδεία που μου κοστίζει 1.000 ευρώ το μήνα για να σπουδάσω το παιδί μου».


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εχουν λόγους να δώσουν το δικό τους «παρών»!

Οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, τα ατέλειωτα ωράρια δουλιάς, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, δεν αφήνουν στον εμποροϋπάλληλο κανένα περιθώριο απουσίας από το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη. Ταυτόχρονα αυτό το συλλαλητήριο θα αποτελέσει για τον κάθε εργαζόμενο «όπλο» αφύπνισης και δράσης στην κατεύθυνση της μαζικής συσπείρωσης, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία για τα δικαιώματά του. Αυτό ακριβώς συζήτησαν χτες με τους εμποροϋπαλλήλους στα καταστήματα της οδού Ερμού στην Αθήνα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Τσαγκατάκη, που είναι εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στον κλάδο.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο - είπε η Μ. Τσαγκατάκη - και πρέπει στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ να μας βρουν όλους εκεί. Αυτό θα τους φοβίσει». Λόγια που βρήκαν απόλυτα σύμφωνη την εργαζόμενη σε ένα από τα καταστήματα ρούχων στην Ερμού. Λίγο νωρίτερα μια άλλη εργαζόμενη που δήλωσε «παρούσα» στο συλλαλητήριο, όταν τη ρώτησαν αν εκείνη τη μέρα θα πάρει ρεπό ή θα έχει άδεια, απάντησε χαρακτηριστικά: «θα κάνω κοπάνα...».

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν πολλούς λόγους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ. Γιατί το ωρομίσθιο και η μερική απασχόληση αγκαλιάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο, που καλούνται να ζήσουν στην καλύτερη περίπτωση με 400 ευρώ μισθό. Γιατί και αυτοί που καταφέρνουν να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση δεν ξεπερνούν τα 520 ευρώ μισθό. Γιατί το ωράριο και η αργία της Κυριακής βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετά από αίτημα των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων. Γιατί οι εργασιακές σχέσεις μέρα με τη μέρα ελαστικοποιούνται και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Μας κοροϊδεύουν όλοι πρέπει ν' αντιδράσουμε

Με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, συνομίλησε ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΚΚΕ

«Με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, να δώσουμε ένα μήνυμα: Οτι αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν εναλλάξ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να αναχαιτίσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται».

Το μήνυμα αυτό απηύθυνε ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Ο Η. Σιώρας επισκέφτηκε το νοσοκομείο και κουβέντιασε με τους γιατρούς και εργαζόμενους για τα προβλήματα του νοσοκομείου, για την υποβάθμιση που επιβάλλεται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και για τα καθημερινά τους προβλήματα, που συνεχώς διογκώνονται. Οπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, η έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού έχει οδηγήσει το νοσοκομείο σε οριακή λειτουργία. Στην κατηγορία των νοσοκόμων Μέσης Εκπαίδευσης, οι ελλείψεις φτάνουν το 60%, ενώ κενές παραμένουν συνολικά το 40% των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού. Και αυτό βάσει των θέσεων του Οργανισμού του '85 και ενώ στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Θα είμαστε στο συλλαλητήριο. Γιατί μας κοροϊδεύουν όλοι και πρέπει να αντιδράσουμε. Χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα. Η Υγεία ιδιωτικοποιείται κάθε μέρα και περισσότερο. Στο νοσοκομείο έδωσαν την ασφάλεια και την καθαριότητα στους ιδιώτες και, ενώ μέχρι σήμερα αγοράζαμε το ψωμί εδώ απ' την Πεντέλη, τώρα το δώσανε και αυτό σε μεγάλη επιχείρηση. Δεν πάει άλλο. Το ζούμε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Το προσωπικό δε φτάνει για να βγουν ούτε οι βάρδιες. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι. Και η κατάσταση κάθε μέρα χειροτερεύει», υπογράμμισε στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου Π. Μήτσιου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιώντας και επεκτείνοντας και τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, συμβιβασμένες με την κυρίαρχη πολιτική, δεν μπαίνουν μπροστά σε αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ αποτελεί ισχυρό βήμα πάλης για τα δικαιώματά μας, για αξιοπρεπείς μισθούς, για δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για όλα όσα μας ανήκουν. Να είμαστε όλοι εκεί», τόνισε ο Η. Σιώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ