ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργανώνουν τη νέα απεργία

Με σταθερά βήματα συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης των αιτημάτων τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής που οργανώνουν τη νέα 24ωρη απεργία τους για την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα απαιτήσουν: «Καμία απόλυση. Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις. Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές και άλλες δημοκρατικές ελευθερίες. Υπογραφή Τοπικής Σύμβασης Εργασίας».

Ο αγώνας που ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, δε σταματά. Γιατί οι εργαζόμενοι του κλάδου έζησαν την προ - ολυμπιακή περίοδο με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές στους μισθούς για να εξασφαλίσουν οι ξενοδόχοι ότι το κόστος των ανακαινίσεων των ξενοδοχείων δε θα βγει από τα τεράστια κέρδη τους, αλλά από την τσέπη των εργατών. Γιατί έζησαν την ολυμπιακή περίοδο με εντατικοποίηση της δουλιάς, αναστολή αδειών, αστυνόμευση της ίδιας τους της ζωής, αλλά και προκλητική συσσώρευση κερδών την ίδια ώρα που οι μισθοί παρέμειναν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 500 ευρώ καθαρά. Γιατί σήμερα ζουν τη μετα - ολυμπιακή περίοδο με νέες απολύσεις, νέες περικοπές στα δικαιώματα, ακόμη πιο οργανωμένη τρομοκρατία από την εργοδοσία.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων σημειώνει ότι η στήριξη όλης της εργατικής τάξης της πόλης σ' αυτόν τον αγώνα είναι δεδομένη. «Δεν είμαστε μόνοι», υπογραμμίζει. «Θα περιφρουρήσουμε την απεργία μας, τα δικαιώματά μας, τις κατακτήσεις μας. Θα νικήσουμε γιατί μετά από δύο χρόνια οργάνωσης και αγώνα έχουμε την εμπειρία που χρειάζεται για να συγκρουστούμε με όσους μας θέλουν αμέτοχους και δούλους. Θα νικήσουμε γιατί έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια της σιωπής και της υποταγής. Θα νικήσουμε γιατί οι εργαζόμενοι έχουν απομονώσει όσους κάνανε σημαία τους το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία».

Αρχαιρεσίες στον «Αστέρα»

Κρίσιμες και ιδιαίτερα σημαντικές είναι για τους εργαζόμενους του «Αστέρα Βουλιαγμένης» οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται απέναντι στη σκληρή εργοδοσία και τους υπηρέτες της, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων», που αυτόν τον ενάμιση χρόνο έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Συμπορεύτηκε μαζί με το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής στον αγώνα για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για πλήρη και σταθερή εργασία, την υπογραφή τοπικής σύμβασης κλπ. Αυτή ακριβώς η δράση του συνδυασμού, η αποδοχή του από εργαζόμενους του ξενοδοχείου, έχει προκαλέσει την οργή της εργοδοσίας και των συμβιβασμένων μηχανισμών.

Τη στήριξή του στο ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων» δηλώνει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο και υπογράφουν 22 συνδικαλιστικά στελέχη. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση «οι συνάδελφοι που απαρτίζουν την "Πρωτοβουλία Εργαζομένων" βρέθηκαν από την αρχή αυτής της προσπάθειας στο πλάι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και όλων των εργασιακών σωματείων της Αττικής, δίνοντας τη δική τους μάχη και μέσα στον "Αστέρα". Δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο το δίκαιο αγώνα μας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Χρήστος Γάλλος, πρόεδρος σωματείου «SG Lycabetus». Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Κατερίνα Κουρουτζίδου, πρόεδρος σωματείου «Τιτάνια». Δημήτρης Κουταλίδης, πρόεδρος σωματείου «Holiday Inn». Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος σωματείου «Metropolitan». Ηλίας Τσάμης, πρόεδρος σωματείου ATHENS PLAZA. Λεωνίδας Τσουκαλάς, πρόεδρος σωματείου «Intercontinetal». Δημήτρης Φουντάς, πρόεδρος σωματείου «Ledra Marriott». Νίκη Χάλακα, πρόεδρος σωματείου «Novotel». Σπύρος Ψιάχας, πρόεδρος σωματείου «Caravel». Κώστας Σχίζας, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Νίκος Γερολυμάτος, αντιπρόεδρος σωματείου «Τιτάνια». Μπάμπης Ντότσικας, γραμματέας σωματείου «Ledra Marriott». Γιώργος Πιστιόλης, γραμματέας σωματείου «Metropolitan». Αντιγόνη Μαλλάτου, μέλος επιτροπής νέων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κατερίνα Μιχελάκη, μέλος επιτροπής νέων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Βούλα Μήτσου, μέλος διοίκησης σωματείου «Μ. Βρετάνια». Λευτέρης Νικολάου, μέλος διοίκησης σωματείου «Hilton». Κική Τασούλα, μέλος διοίκησης Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παναγιώτης Φλεβοτόμος, μέλος διοίκησης Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Κατέβηκαν χτες στην Αθήνα

Αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην κατασκευή του περιφερειακού δρόμου Βόλου, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και τοπικοί φορείς της πόλης. Οι εργαζόμενοι, που αριθμούν περί τους 200, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές Αυγούστου γιατί ο εργολάβος Κ. Μπαλάφας που έχει αναλάβει το έργο, δεν τους έχει πληρώσει από τον Ιούλη του 2004 μέχρι σήμερα και δεν τους έχει επικολλήσει τα ένσημα (τελευταία φορά που έλαβαν ενημερωτικό δελτίο από το ΙΚΑ, ήταν τον Αύγουστο του 2003). Ακόμα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία για το αύριο καθώς οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο και τη συμμετοχή του εργολάβου. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι ο εργολάβος χρωστάει στο ΙΚΑ τουλάχιστον 400 χιλιάδες ευρώ για το έργο του Βόλου με συνέπεια να μην έχει ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να πάρει το ποσό που προορίζεται για το έργο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν την άμεση λύση του προβλήματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων, να σταματήσει η ομηρία και να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου. Ενώ επισήμανε ότι τα λεφτά πρέπει να δοθούν κατευθείαν στους εργαζόμενους από το ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του εργολάβου. Αποφασίστηκε να γίνει διακανονισμός των χρεών του προς το ΙΚΑ και νέα συνάντηση στο Βόλο, αύριο Παρασκευή.

ΠΑΣΚΕ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του κλάδου

Στο πλευρό των ξενοδόχων τάσσεται για ακόμα μια φορά, κόντρα και ενάντια στον αγώνα που δίνουν εδώ και δυο χρόνια οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, η «ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι Ξενοδοχοϋπαλλήλων»!

Με μια υπονομευτική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες μέρες πριν τη νέα 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας στις 29 Σεπτέμβρη, υπερασπίζεται ευθέως τις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων αφού, όπως σημειώνει, «... τα αιτήματά μας δεν αρκεί να είναι μόνο δίκαια, αλλά και εφικτή η λύση τους, διότι υπήρχαν και την προηγούμενη χρονιά τα ίδια αιτήματα και δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα»!!! Στο στόχαστρο της ΠΑΣΚΕ μπαίνει για ακόμη μια φορά το ΠΑΜΕ, η ταξική αλληλεγγύη και η στήριξη που δίνει στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πολύ περισσότερο η συσπείρωση των εργαζομένων στις γραμμές του.

Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου: «Το σωματείο με την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων δίνει ένα σκληρό αγώνα. Δημιούργησαν μαζί μια νέα ελπιδοφόρα κατάσταση. Γι' αυτό ανησυχούν και μας συκοφαντούν οι εργοδότες και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται, το σωματείο σήμερα, μετά από την 15χρονη αδράνεια και την απραξία που είχε επιβάλει η ΠΑΣΚΕ, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων για να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Κάναμε, συνεχίζει, ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και απορρίπτουμε τη λογική του εφικτού που οδήγησε τον κλάδο σε συνεχείς υποχωρήσεις, στην εξαθλίωση και τη μιζέρια. Δίνουμε έναν αγώνα αναγκαίο που συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, στην ενημέρωση της εργατικής τάξης και την εκδήλωση της εργατικής αλληλεγγύης».

Αυτός ο αγώνας, καταγγέλλει το σωματείο, έχει απέναντι τους αδηφάγους ξενοδόχους, οι οποίοι μπροστά στην αγωνιστική στάση, στον ασυμβίβαστο αγώνα μας, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν εκβιασμούς, απειλές, πήγαν στα δικαστήρια για να μας εμποδίσουν, για να επιβάλλουν τη σιωπή, μπροστά στο τρελό πανηγύρι των κερδών τους.

Είχε απέναντι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι το Μάρτη και της ΝΔ μετά, η οποία καλούσε και καλεί να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, να διατηρήσουν την «εργασιακή ειρήνη» για το «καλό» του τουρισμού, για το «καλό» της Ελλάδας, να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα των ξενοδόχων.

Είχε απέναντι την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που, από την αρχή του αγώνα, προσπάθησε να τον εμποδίσει, να τον συκοφαντήσει, να περάσει κλίμα συμβιβασμού και αποδοχές του απαράδεκτου μισθού των 487 ευρώ! Με τον οποίο συμφώνησαν.

Ο σύνδεσμος καταγγέλλει την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, γιατί όπως τονίζει «με ανακοίνωση σκοπιμότητας προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Καλλιεργεί την αδράνεια και το συμβιβασμό, την ανασφάλεια και το φόβο. Τάσσεται και αυτή τη φορά, την ώρα που ο κλάδος δίνει σκληρή μάχη, με το μέρος των ξενοδόχων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ