ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σύννεφα» μεταξύ συνεργατών

Κατοχικό όχημα έχει δεχτεί επίθεση

Associated Press

Κατοχικό όχημα έχει δεχτεί επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαφωνίες εκδηλώθηκαν χτες, μεταξύ της ιρακινής δοτής κυβέρνησης και της διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων όσον αφορά την τύχη 2 γυναικών κρατουμένων, μελών του προηγούμενου καθεστώτος, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι διόλου σαφές ποιος ακριβώς ασκεί την εξουσία στην κατεχόμενη χώρα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις.

«Δεν επίκειται η απελευθέρωση καμίας γυναίκας κρατούμενης από τις ιρακινές φυλακές» υποστήριξε, αργά χτες, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι υιοθετώντας, ουσιαστικά, την άποψη που είχε διατυπωθεί νωρίτερα από την αμερικανική πρεσβεία και διαψεύδοντας σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της δικής του κυβέρνησης. Νωρίς το μεσημέρι, Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι, εντός των ημερών, αναμένεται να απελευθερωθεί, κατ' αρχάς, η μικροβιολόγος Ριχάμπ Τάχα και εξετάζεται η περίπτωση της Χούντα Σαλίμ Μάχντι Αμάς.

Και οι δύο ήταν επιστήμονες που κατηγορούνται ότι εργάζονταν στο πρόγραμμα απαγορευμένων όπλων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύστηκαν, αρχικώς, από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία έσπευσε να διεκδικήσει τη δικαιοδοσία επί της τύχης των κρατουμένων που βρίσκονται στο Ιράκ. Τελικά, το θέμα παρέμεινε αδιευκρίνιστο καθώς ο Ιγιάντ Αλάουι αρνήθηκε ότι επίκειται κάποια απελευθέρωση αλλά δεν ξεκαθάρισε αν υπεύθυνη για τους κρατουμένους των φυλακών είναι η κυβέρνησή του ή οι κατοχικές δυνάμεις.

Παρ' όλα αυτά, κατοχικές δυνάμεις και δοτή ιρακινή κυβέρνηση συμφωνούν στο ότι οι μοναδικές γυναίκες κρατούμενες είναι οι 2 προαναφερόμενες. Εντούτοις, εξαπολύοντας μια νέα λεκτική επίθεση κατά της κατοχής, εκπρόσωπος της σουνιτικής Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, ο Σέικ Αμπντούλ Σατάρ Αμπντούλ Τζαμπάρ, υποστήριξε ότι στις φυλακές βρίσκονται, χωρίς να έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία, εκατοντάδες γυναίκες.

Οπως και να έχει, το αίτημα περί απελευθέρωσης των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ, το οποίο έχει τεθεί από την οργάνωση «Ταουχίντ Ουάλ Τζιχάντ» που φέρεται να καθοδηγείται από τον Μουσάμπ Αμπού Ζαρκάουι, δε φαίνεται να ικανοποιείται. Το τελεσίγραφο που η οργάνωση έχει θέσει για να μην αποκεφαλιστεί ο Βρετανός όμηρος, ο τελευταίος από τους 3 ομήρους που απήχθησαν την περασμένη βδομάδα, έληγε χτες βράδυ. Η σορός και του δεύτερου Αμερικανού παραδόθηκε, χτες, στην αμερικανική πρεσβεία.

Επιθέσεις και συγκρούσεις

Στη Βαγδάτη, στη λεωφόρο Ραμπιγιέ, κοντά σε στρατολογικό κέντρο, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 54. Λίγο αργότερα, στην περιοχή Μανσούρ, εξερράγη δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αμερικανική φάλαγγα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και 2 Ιρακινοί. Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν νέα εισβολή. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί 22 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 52.

Στη Μοσούλη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση κατά αμερικανικής περιπόλου, ενώ στο Τικρίτ άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας. Τρεις, ακόμη, συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης που πραγματοποίησε στο Ταλίλ, του νοτίου Ιράκ, αμερικανικό ελικόπτερο. Συγκρούσεις σημειώνονταν χτες και στη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης, όπου, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, είχαν σκοτωθεί 4 Ιρακινοί.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Αίτημα μεταρρυθμίσεων, «συμβουλές» και απειλές...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η ανακοίνωση κοινής υποστήριξης τεσσάρων ηγετών από τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ινδία και την Ιαπωνία «έκλεψε» χτες για λίγη ώρα την «παράσταση» της δεύτερης μέρας εργασιών της 54ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ εξέδωσαν, μετά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης και συνεργασίας όσον αφορά στην προώθηση του αιτήματός τους να διευρυνθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να καταλάβουν θέση μεταξύ των μονίμων μελών. Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προέβαλλαν, μεταξύ άλλων, ως επιχειρήματα το γεγονός πως η υπάρχουσα δομή του ΟΗΕ δεν αντανακλά τη σημερινή διεθνή πραγματικότητα (οι χώρες - μέλη, είπαν, έχουν τετραπλασιαστεί απ' το 1945, οπότε ιδρύθηκε ο ΟΗΕ) και πως η διεύρυνση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «θα ενισχύσει την ηθική του τρόπου λήψης αποφάσεων» στα Ηνωμένα Εθνη...

Σε άλλο σημείο, ζήτησαν και την εκπροσώπηση της Αφρικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έθεσαν γενικότερο θέμα μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Εθνη, «προκειμένου να αντανακλά την πραγματικότητα της διεθνούς κοινότητας τον 21ο αιώνα»...

«Νουθεσίες» και απειλές για τη Μ. Ανατολή...

Οσον αφορά άλλες παρεμβάσεις ηγετών στη Γενική Συνέλευση, (σχετικό) ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του μονάρχη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ ντε Καλίφα αλ Θάνι, που μίλησε για την «αναγκαιότητα της προώθησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Μέσης Ανατολής». Ο ίδιος επισήμανε πως «η ισραηλινή κατοχή παραμένει συντριπτικό βάρος για τα δίκαια παλαιστινιακά όνειρα για ελευθερία και ανάπτυξη».

Η συγκεκριμένη παρατήρηση έγινε αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους εξαπέλυσε, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων επίθεση κατά της παλαιστινιακής ηγεσίας, λοιδορώντας την πως «εκφοβίζει την αντιπολίτευση, ανέχεται τη διαφθορά, διατηρεί δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες». Οσον αφορά στο Ισραήλ, ο Μπους το κάλεσε «να επιβάλει αναστολή των εποικισμών, να διαλύσει αυθαίρετα σημεία ελέγχου, να τερματίσει την καθημερινή ταπείνωση του παλαιστινιακού λαού και να αποφύγει πράξεις που προδικάζουν τις τελικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»...

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σίλβαν Σαλόμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, επιτέθηκε (επί του παρόντος... λεκτικώς) στο Ιράν, λέγοντας πως «δε θα εγκαταλείψει ποτέ τα σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ως εκ τούτου το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί ταχέως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τερματιστεί αυτός ο εφιάλτης». Εξυπακούεται πως ο Σαλόμ ξέχασε να πει οτιδήποτε για το (υπαρκτό εδώ και πολλά χρόνια...) ισραηλινό πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα.

Αλλοι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, εστίασαν το βάρος τους στα τεκταινόμενα στο κατεχόμενο Ιράκ, λέγοντας πως έως σήμερα δεν έχουν πειστεί για τους λόγους που έδωσαν όσοι προώθησαν τον πόλεμο στην περιοχή.

ΑΪΤΗ
Κρανίου τόπος

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Τα σωστικά συνεργεία περισυλλέγουν συνεχώς πτώματα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός: τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από χίλιοι αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν εξαιτίας του περάσματος της τροπικής καταιγίδας «Τζίνι».

Γιατί τέτοια καταστροφή και εκατόμβη νεκρών από το πέρασμα μίας και μόνο τροπικής καταιγίδας; Γιατί μόλις τον περασμένο Μάη από πλημμύρες κοντά στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία έπρεπε η Αϊτή να θρηνήσει επισήμως περισσότερους από 2.000 νεκρούς; Στην Αϊτή των αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων και των επεμβάσεων - η τελευταία «ειρηνευτική επέμβαση» έγινε στις αρχές του διανυόμενου έτους - η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης κατέστρεψε παντελώς το περιβάλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία των δασών έχουν αποψιλωθεί και οποιαδήποτε καταιγίδα προκαλεί εκατόμβες νεκρών, καθώς τα ορμητικά νερά παρασύρουν τόνους λάσπης που ισοπεδώνουν τις τενεκεδουπόλεις...

Ετσι, τα σωστικά συνεργία ψάχνουν... Τα νερά τώρα αρχίζουν να υποχωρούν και σε σήψη πτώματα επιπλέουν παντού. Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει εκκλήσεις για έκτακτη βοήθεια, ειδικά υπό το πρίσμα του ξεσπάσματος φονικών επιδημιών. Ο προσωρινός πρόεδρος της Αϊτής, Μπονιφάκε Αλεξάντρ, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής δήλωσαν στο BBC ότι έχουν μετρήσει 500 σωρούς μόνο στην πόλη Γκονάιβες στις βόρειες ακτές του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ