Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σύννεφα» μεταξύ συνεργατών

Κατοχικό όχημα έχει δεχτεί επίθεση

Associated Press

Κατοχικό όχημα έχει δεχτεί επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαφωνίες εκδηλώθηκαν χτες, μεταξύ της ιρακινής δοτής κυβέρνησης και της διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων όσον αφορά την τύχη 2 γυναικών κρατουμένων, μελών του προηγούμενου καθεστώτος, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι διόλου σαφές ποιος ακριβώς ασκεί την εξουσία στην κατεχόμενη χώρα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις.

«Δεν επίκειται η απελευθέρωση καμίας γυναίκας κρατούμενης από τις ιρακινές φυλακές» υποστήριξε, αργά χτες, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι υιοθετώντας, ουσιαστικά, την άποψη που είχε διατυπωθεί νωρίτερα από την αμερικανική πρεσβεία και διαψεύδοντας σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της δικής του κυβέρνησης. Νωρίς το μεσημέρι, Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι, εντός των ημερών, αναμένεται να απελευθερωθεί, κατ' αρχάς, η μικροβιολόγος Ριχάμπ Τάχα και εξετάζεται η περίπτωση της Χούντα Σαλίμ Μάχντι Αμάς.

Και οι δύο ήταν επιστήμονες που κατηγορούνται ότι εργάζονταν στο πρόγραμμα απαγορευμένων όπλων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύστηκαν, αρχικώς, από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία έσπευσε να διεκδικήσει τη δικαιοδοσία επί της τύχης των κρατουμένων που βρίσκονται στο Ιράκ. Τελικά, το θέμα παρέμεινε αδιευκρίνιστο καθώς ο Ιγιάντ Αλάουι αρνήθηκε ότι επίκειται κάποια απελευθέρωση αλλά δεν ξεκαθάρισε αν υπεύθυνη για τους κρατουμένους των φυλακών είναι η κυβέρνησή του ή οι κατοχικές δυνάμεις.

Παρ' όλα αυτά, κατοχικές δυνάμεις και δοτή ιρακινή κυβέρνηση συμφωνούν στο ότι οι μοναδικές γυναίκες κρατούμενες είναι οι 2 προαναφερόμενες. Εντούτοις, εξαπολύοντας μια νέα λεκτική επίθεση κατά της κατοχής, εκπρόσωπος της σουνιτικής Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, ο Σέικ Αμπντούλ Σατάρ Αμπντούλ Τζαμπάρ, υποστήριξε ότι στις φυλακές βρίσκονται, χωρίς να έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία, εκατοντάδες γυναίκες.

Οπως και να έχει, το αίτημα περί απελευθέρωσης των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ, το οποίο έχει τεθεί από την οργάνωση «Ταουχίντ Ουάλ Τζιχάντ» που φέρεται να καθοδηγείται από τον Μουσάμπ Αμπού Ζαρκάουι, δε φαίνεται να ικανοποιείται. Το τελεσίγραφο που η οργάνωση έχει θέσει για να μην αποκεφαλιστεί ο Βρετανός όμηρος, ο τελευταίος από τους 3 ομήρους που απήχθησαν την περασμένη βδομάδα, έληγε χτες βράδυ. Η σορός και του δεύτερου Αμερικανού παραδόθηκε, χτες, στην αμερικανική πρεσβεία.

Επιθέσεις και συγκρούσεις

Στη Βαγδάτη, στη λεωφόρο Ραμπιγιέ, κοντά σε στρατολογικό κέντρο, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 54. Λίγο αργότερα, στην περιοχή Μανσούρ, εξερράγη δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αμερικανική φάλαγγα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και 2 Ιρακινοί. Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν νέα εισβολή. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί 22 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 52.

Στη Μοσούλη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση κατά αμερικανικής περιπόλου, ενώ στο Τικρίτ άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας. Τρεις, ακόμη, συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης που πραγματοποίησε στο Ταλίλ, του νοτίου Ιράκ, αμερικανικό ελικόπτερο. Συγκρούσεις σημειώνονταν χτες και στη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης, όπου, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, είχαν σκοτωθεί 4 Ιρακινοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλησιάζουν οι εκλογές, οξύνεται η αντίσταση (2005-01-18 00:00:00.0)
Πεδίο μαχών σφοδρό (2004-12-04 00:00:00.0)
Φλέγεται το «σουνιτικό τρίγωνο» (2004-11-02 00:00:00.0)
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού (2004-10-06 00:00:00.0)
Σύγχυση και λουτρό αίματος στη Νατζάφ (2004-08-21 00:00:00.0)
Στρατιωτικός νόμος από τη διορισμένη κυβέρνηση (2004-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ