Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φλέγεται το «σουνιτικό τρίγωνο»
  • Σφοδρές μάχες στο Ραμάντι, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν εισβολή
  • Αντίστροφη μέτρηση για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν στα περίχωρα της Φαλούτζα ανάμεσα στα τρομαγμένα παιδιά του Ιράκ

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν στα περίχωρα της Φαλούτζα ανάμεσα στα τρομαγμένα παιδιά του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Φλέγονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου» από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων και των ανταρτών που στο Ραμάντι, πλέον, γίνονται από δρόμο σε δρόμο. Στη Φαλούτζα, ο αμερικανικός στρατιωτικός κλοιός σφίγγει και οι αεροπορικές επιδρομές πολλαπλασιάζονται, καθώς ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι προειδοποιούσε ότι «η υπομονή εξαντλείται και οι προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της αντιπαράθεσης οδεύουν στο τέλος τους».

Σφοδρές μάχες συγκλονίζουν από την Παρασκευή το Ραμάντι, βορείως της Βαγδάτης, όπου, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη διά μέσου των ανατολικών συνοικιών. Χτες, στις μάχες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4, ενώ σκοτώθηκαν και 4 Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και ένας Ιρακινός εικονολήπτης του Reuters, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 2 πολίτες. Τα προηγούμενα 24ωρα, είχαν σκοτωθεί, σε ξεχωριστά περιστατικά αντάρτικων επιθέσεων, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και είχαν τραυματιστεί 4 συνάδελφοί τους, όπως και 3 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Στο έτερο προπύργιο των ανταρτών, στη Φαλούτζα, συνεχίζεται η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περίμετρό της, ενώ καθημερινοί είναι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Την Παρασκευή είχαν σκοτωθεί 6 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 4, ενώ χτες, σε νέα επιδρομή σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι προειδοποιούσε την Κυριακή ότι «η φάση της αντιπαράθεσης στη συγκεκριμένη πόλη έχει μπει στην τελική ευθεία».

Για να «προετοιμάσει» την, εχθρική απέναντί του, ιρακινή κοινή γνώμη για το επικείμενο λουτρό αίματος, ο Αλάουι υποστήριξε ότι στη Φαλούτζα εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 5.000 «μαχητές τρομοκράτες, αρκετοί από αυτούς ξένοι». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή συνελήφθησαν 167 «ξένοι τρομοκράτες από άλλες αραβικές χώρες». Η επιλογή του Αλάουι, πάντως, για στρατιωτική κλιμάκωση στη Φαλούτζα, μέσα στις επόμενες μέρες, δε βρίσκει σύμφωνο το δοτό Πρόεδρο, Γκάζι αλ Γιαουάρ, που χτες δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική στρατιωτικής επέμβασης.

Κλιμάκωση σε όλη την επαρχία αλ Ανμπάρ

Στην ευρύτερη περιοχή της, εν λόγω, επαρχίας, της Ανμπάρ, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν, το Σάββατο, 9 Αμερικανοί πεζοναύτες και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι, χωρίς όμως να διευκρινιστούν οι «ακριβείς συνθήκες θανάτου τους για να μην κινδυνεύσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους». Στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων με όλμους έχει γίνει, όπως ανακοινώθηκε, και η βάση του βρετανικού τάγματος «Black Watch» που έχει μεταφερθεί νοτίως της Βαγδάτης, στη Μαχμουντίγια, προκειμένου να καλύψει τα νώτα των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν, σε αυξημένους αριθμούς, αναπτυχθεί στην επαρχία «Ανμπάρ».

Πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες κατά ξενοδοχείου, όπου διαμένουν κυρίως Ιρακινοί εργάτες, εξαπέλυσαν, την Κυριακή το βράδυ, οι αντάρτες και στο κέντρο του Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 8. Χτες, στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα». Στην ιρακινή πρωτεύουσα έφτασαν, χτες, επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες προκειμένου, όπως έγινε γνωστό, να διαφυλαχτεί «η προετοιμασία των εκλογών και η συμπλήρωση εκλογικών καταλόγων». Συνολικά, εκτιμάται ότι στο Ιράκ, πλέον, βρίσκονται 142.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τέλος, την ευθύνη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα γραφεία του σταθμού του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Αραμπίγια», όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι, διεκδικούν δύο πρωτοεμφανιζόμενες άγνωστες οργανώσεις: οι «Ταξιαρχίες της Επανάστασης του 1920» και «Ταξιαρχίες Μαρτύρων της Τζιχάντ στο Ιράκ». Παράλληλα, απήχθησαν, χτες, από αγνώστους μέσα από το γραφείο τους στη δυτική Βαγδάτη, 1 Αμερικανός, 1 Νεπαλέζος, 2 Αραβες και 3 Ιρακινοί, υπάλληλοι σε σαουδαραβική εταιρία, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών ακόμη ομήρων. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ο αποκεφαλισμός ενός 24χρονου Ιάπωνα, γεγονός που προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων για την παραμονή ή όχι των ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ