Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η χώρα στα δύο

Ο έντονος διπολισμός που επιβλήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που έγιναν την τελευταία μέρα του Οκτώβρη στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, η απόσταση μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, με καταμετρημένο το 94,92% των ψηφοδελτίων, ο σημερινός πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από το κεντρώο «Κόμμα των περιοχών», Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, λαμβάνει το 40,12% των ψήφων, ενώ ο Βίκτωρ Γιούσενκο, του δεξιού συνασπισμού «Η Ουκρανία μας», το 39,15%. Ακολουθούν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Αλεξάντρ Μορόζ, με το 5,77% και ο Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο με 5,02%.

Ο Β. Γιανουκόβιτς, που θεωρείται υπέρμαχος της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, έχει προβάδισμα στις 10 περιφέρειες της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και στην Κριμαία. Αντίθετα ο Β. Γιούσενκο, που θεωρείται υποστηρικτής της «ευρωατλαντικής» επιλογής της Ουκρανίας, έχει προβάδισμα στις 15 δυτικές περιοχές της Ουκρανίας και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Μπροστά στο δεύτερο γύρο

Στο μεταξύ, ο Β. Γιανουκόβιτς δήλωσε πως σκοπεύει να διεξάγει διαβουλεύσεις, τόσο με τους κομμουνιστές, όσο και με τους σοσιαλιστές, πριν από το δεύτερο γύρο. Οπως ισχυρίζεται, ο στόχος των διαβουλεύσεων θα είναι η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία. Οπως δήλωσε ο Σ. Τιγκίπκο, επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του: «Υπάρχει νόημα για τέτοιες διαπραγματεύσεις με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές. Κι αυτός ο λόγος είναι η πολιτική μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με τα λόγια του, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση αυτή δεν αποτελεί κάποιο προεκλογικό πυροτέχνημα.

Να σημειωθεί πως ο Αλεξάντρ Μορόζ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε δήλωσε πως ύστερα από τον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις μόνο με τον Β. Γιούσενκο.

Η στάση του ΚΚ Ουκρανίας

Το ΚΚ Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει στις 4 Νοέμβρη συνεδρίαση της ΚΕ για να καθορίσει τη στάση του κόμματος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Π. Σιμονένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος.

Οπως μεταδίδει το ουκρανικό «Proua», την ίδια ώρα ο Σιμονένκο υπογράμμισε ότι ο ίδιος «δεν προτίθεται να υποστηρίξει εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου», αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΚ Ουκρανίας «δεν αποκλείει τις συνομιλίες με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους, που πέρασαν στο δεύτερο γύρο και το ενδεχόμενο υποστήριξής του σε περίπτωση που δεσμευτεί σε ζητήματα που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΚΚ Ουκρανίας».

Ο Σιμονένκο έκανε τη διαπίστωση πως τα αποτελέσματα του Α` γύρου των εκλογών μαρτυρούν τη διάσπαση της Ουκρανίας στα δύο, στο ανατολικό και δυτικό τμήμα. Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας υπογράμμισε ότι η διάσπαση αυτή είναι μια σημαντική απειλή για τη χώρα.

Σημείωσε πως οι εκλογές ήταν οι «πιο βρώμικες», ενώ σχετικά με το αποτέλεσμα είπε πως αυτό είναι επακόλουθο της χειραγώγησης και «τεχνολογιών», καθώς επίσης πως το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Γιανουκόβιτς οφείλεται στη «ληστεία» των ψήφων του ΚΚ Ουκρανίας, στις περιοχές όπου παραδοσιακά είχε μεγάλη εκλογική επιρροή.

Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώνεται συγκριτικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 1999. Ετσι, ο διπολισμός, που επιβλήθηκε στις φετινές εκλογές από τους δύο βασικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, οδήγησε στη σημαντική συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του Π. Σιμονένκο, από το 22,24% στο 5%, του Α. Μορόζ από το 11,29% στο 5,7%, της Ν. Βιτρένκο, προέδρου του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το 10,97% στο 1,5%. Τα ποσοστά και των τριών αυτών υποψηφίων σημείωσαν μεγάλη «καθίζηση» στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές του Ντονιέτσκ, του Λουγκάσνκ και της Κριμαίας, υπέρ του Β. Γιανουκόβιτς.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ