Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αναγκάστηκαν να του επιστρέψουν το δικαίωμα αυτο-υπεράσπισης!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι δικαστές αναγκάστηκαν χτες να επιστρέψουν στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το θεμελιώδες δικαίωμα υπεράσπισης της υπόθεσής του, το οποίο είχαν αφαιρέσει στις 2 Σεπτέμβρη με πρόσχημα έκθεση γιατρών που περιέγραφαν ως απαγορευτική (τάχα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας...) τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του.

Η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε χτες από πενταμελές σώμα δικαστών με την «υποσημείωση» πως ο Μιλόσεβιτς θα έχει, μεν, τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση της υπόθεσης «αλλά» θα παρακολουθεί την υπόθεση από κοντά και δικηγόρος διορισμένος από το δικαστήριο που θα είναι «σε ετοιμότητα» να συνεχίσει τη διαδικασία εάν και όταν ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ασθενήσει σοβαρά...

Η εξέλιξη είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα που καταγράφεται μάλλον θετικά στο ενεργητικό του Μιλόσεβιτς, ο οποίος από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη αντέδρασε σθεναρά στο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης (Βρετανός δικηγόρος Στίβεν Κέι) με τον οποίο και αρνήθηκε να συνεργαστεί. Είναι επίσης αποτέλεσμα της αποτυχίας του συνηγόρου υπεράσπισης να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στα καθήκοντα του ρόλου για τον οποίο επιλέχτηκε, πράγμα που και ο ίδιος παραδέχτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα όταν κατέθεσε στο δικαστήριο της Χάγης αίτηση απαλλαγής από το καθήκον του διορισμένου συνηγόρου υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς. Τέλος, η εξέλιξη αντανακλά την αποτυχία της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία να πείσει τους δικαστές να εξακολουθήσουν το φίμωμα του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τη συνέχιση της αναστολής του δικαιώματος υπεράσπισης του εαυτού του υπό τα (δημοσίως.... γνωστά) προσχήματα.

Σ' αυτά τα προσχήματα, που χτες αναμεταδόθηκαν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως θέσεις κάποιων εκ της Γενικής Εισαγγελίας του Δικαστηρίου της Χάγης (με πρώτη, εξυπακούεται την Κάρλα ντελ Πόντε), συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: η εξέλιξη της δίκης καθυστερεί «ανεπίτρεπτα» λόγω της κακής υγείας του Μιλόσεβιτς, το δικαστήριο μετατρέπεται σε «αρένα πολιτικών διακηρύξεων» του πρώην ηγέτη και ο ίδιος «ασκεί τη δικηγορία με αταίριαστο για δικηγόρο τρόπο» επειδή με τη στάση του και τον τρόπο που εξετάζει τους μάρτυρες ...«πολώνει» την ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα!

«Φοβάμαι πως ο Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να κερδίσει επιχειρώντας και πάλι να αποφασίζει ο ίδιος πότε θα έρχεται στο δικαστήριο» δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό της γι' αυτή την εξέλιξη...

Η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας έχει προγραμματιστεί για τις 9 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ