Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Δύο οι όψεις ένα το νόμισμα...

Υπάλληλος του ταχυδρομείου ψάχνει ...τα χαμένα ψηφοδέλτια της Φλόριντα

Associated Press

Υπάλληλος του ταχυδρομείου ψάχνει ...τα χαμένα ψηφοδέλτια της Φλόριντα
ΟΧΑΪΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ελαφρύ προβάδισμα έχει ο νυν Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους έναντι του αντιπάλου του και υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Φορμπς Κέρι. Εντούτοις, όλοι συναινούν ότι η αναμέτρηση θα κριθεί και πάλι στο νήμα... και οι πιο γνωστοί Αμερικανοί αναλυτές έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια πρόβλεψης του νικητή.

Την αναμέτρηση για τον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου, που δε δείχνει να απασχολεί τόσο τους Αμερικανούς, την παρακολουθεί με «αγωνία» και κυρίως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλος ο πλανήτης... Η Τεχεράνη δηλώνει ότι ο Μπους θα νικήσει αλλά με εκλογική απάτη, ενώ η αγορά τάσσεται υπέρ του Κέρι με την προσδοκία ότι η νίκη αυτή θα αμβλύνει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση, η οποία έχει «συμβάλει στο ράλι του αργού αυτή τη χρονιά». Και επί του πρακτέου το αργό έκλεισε χτες κάτω από τα 50 δολάρια, ενώ το μπρεντ έφτασε στα 46,80.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελπίδες εκλογής για τον Κέρι. Πάντως, η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε χτες και τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης θα γίνουν γνωστά τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μόνο τότε θα απαντηθούν τα ερωτήματα εάν απαντηθούν... Χτες πάντως Μπους και Κέρι αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου από πολιτεία σε πολιτεία για να πείσουν τους αναποφάσιστους. Ο Πρόεδρος Μπους ξεκίνησε την ημέρα του από το Οχάιο - άλλη μία κρίσιμη πολιτεία - όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους του να τον επανεκλέξουν, λέγοντάς τους: «Σταθείτε στο πλάι μου» ενώ κατόπιν επισκέφτηκε την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, την Αϊόβα και το Νέο Μεξικό. Ο Κέρι ξεκίνησε την ημέρα του με μια συγκέντρωση στο αεροδρόμιο του Ορλάντο στη Φλόριντα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες στο Οχάιο, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Ο Κέρι στοχεύει στους Αφροαμερικανούς, που θεωρούνται παραδοσιακή δεξαμενή άντλησης ψήφων για τους Δημοκρατικούς, αλλά και τους ισπανόφωνους, η πλειονότητα των οποίων εμφανίζονται έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ», που δημοσιεύεται μόλις δύο ημέρες πριν την αμφίρροπη αναμέτρηση. Οι ισπανικής καταγωγής κάτοικοι αποτελούν την πολυπληθέστερη μειονότητα στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κι αυτήν των Αφροαμερικανών, με πληθυσμό 40 εκατ.

Πάντως, η αντιπαράθεση μεταξύ Μπους - Κέρι «άναψε» μετά το μήνυμα του Μπιν Λάντεν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το μήνυμα Μπιν Λάντεν δεν έχει επηρεάσει τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Φαίνεται πως ο μοναδικός που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το μήνυμα ήταν ο ίδιος ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, ο οποίος -σύμφωνα με δήλωσή του - «σκανδαλίστηκε» από την εμφάνιση του Μπιν Λάντεν λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως εάν εκλεγεί, θα διεξάγει «έναν πολύ πιο αποτελεσματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας απ' ό,τι ο Τζορτζ Μπους», εξαιτίας του ότι έχει «35 χρόνια εμπειρίας περισσότερο από τον Μπους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής άμυνας».

Οσον αφορά το Ιράκ, ο Κέρι δήλωσε πως είναι «ασυγχώρητο που το 90% των απωλειών της δυτικής συμμαχίας είναι Αμερικανοί» και πως το «90% του κόστους καλύπτεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ