Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει μόλις δεχτεί επίθεση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει μόλις δεχτεί επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με «κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» κατά των ανταρτών και των πόλεων που θεωρούνται προπύργιά τους, ιδιαίτερα στο σουνιτικό τρίγωνο, προειδοποίησε χτες ο Ιρακινός δοτός πρωθυπουργός μιλώντας προς το «μεταβατικό Κοινοβούλιο». Ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις θα εξολοθρεύσουν πλήρως όλους αυτούς τους τρομοκρατικούς θύλακες μέχρι να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβρη», επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, δηλώσεις που είχε κάνει, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Παρ' όλα αυτά, οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλο το Ιράκ. Στη Μοσούλη, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε κατά αμερικανικής φάλαγγας. Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν αμέσως πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί άμαχοι. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στο σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι μαίνονταν, και χτες, σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σιίτες μαχητές, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν την περιοχή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν.

Επιβάλλοντας τη «δημοκρατία»

Associated Press

Επιβάλλοντας τη «δημοκρατία»
Στο Ραμάντι, στόχος έγινε, επίσης, μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών, όπου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί άμαχοι. Αργότερα το βράδυ, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 7 Ιρακινοί. Τέλος, στην πόλη Γιουσιφίγια από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Ιρακινός εθνοφρουρός και τραυματίστηκαν 4.

Χτες, επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα τον επίσημο (δικό τους δηλαδή) απολογισμό των συγκρούσεων που συγκλόνισαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Σαμάρα. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, η Σαμάρα ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις τους στοίχισαν τη ζωή σε 20 αμάχους, σε 127 αντάρτες ενώ έγιναν και 126 συλλήψεις.

Τέλος, στο Ιράκ έφτασε χτες, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο. Ο Στρο μετέβη στο βόρειο Ιράκ, όπου είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των κουρδικών παρατάξεων, ενώ συναντήθηκε και με το δοτό πρωθυπουργό Αλάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στρο «θα μείνει κάποιες ημέρες στο βόρειο Ιράκ» χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής λόγος της επίσκεψής του, που, κατά πολλούς, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τύχη του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ