Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στρατιωτικός νόμος από τη διορισμένη κυβέρνηση

Ποιος μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι η εξουσία παραδόθηκε σε Ιρακινούς; Στη φωτό τα κατοχικά στρατεύματα εν δράσει

Associated Press

Ποιος μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι η εξουσία παραδόθηκε σε Ιρακινούς; Στη φωτό τα κατοχικά στρατεύματα εν δράσει
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το δικαίωμα κήρυξης στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές αποκτά, με το νέο νομοσχέδιο, ο Ιγιάντ Αλάουι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αλάουι θα μπορεί, αφού εξασφαλίσει την ομόφωνη γνώμη του Προέδρου και των δύο αντιπροέδρων, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε πόλεις ή επαρχίες, για μια μέγιστη περίοδο 60 ημερών. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα συμπεριλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, έρευνες σε σπίτια, κρατήσεις και ανακρίσεις υπόπτων, δημιουργία σημείων ελέγχου, παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας κ.ά.

Επίσης, ο Αλάουι θα μπορεί να διορίσει κυβερνήτες επαρχιών και στρατιωτικούς διοικητές. Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της δοτής κυβέρνησης, που ανέλαβε το καθήκον της παρουσίασης του νομοσχεδίου, το παρομοίασε με τον «Πατριωτικό Νόμο» των ΗΠΑ και προσπάθησε να πείσει ότι έχουν προληφθεί πολλές δικλείδες ασφαλείας για τη μη κατάχρηση εξουσίας. Τόνισε ότι ο Αλάουι δε θα έχει δικαίωμα να παρέμβει κατ' οιονδήποτε τρόπο στη σύνταξη του Συντάγματος και στην εκλογική διαδικασία.

Πάντως, στο νομοσχέδιο δε συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη παροχής αμνηστίας σε όσους Ιρακινούς πήραν τα όπλα κατά των κατοχικών δυνάμεων μέχρι τη «μεταβίβαση» της εξουσίας στις 28 Ιουνίου, όπως είχε διαδοθεί. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, το θέμα συζητείται ακόμη. Το ζήτημα, όμως, φαίνεται ότι μπλοκάρει στις ίδιες τις κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα ως «πολυεθνική δύναμη».

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες. Στη Μοσούλη, από έκρηξη σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 8. Στο Κιρκούκ, τραυματίστηκαν από επιθέσεις σε φυλάκια άλλοι 6 συνάδελφοί τους. Τη νύχτα, στο Τάτζι, βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ σε μάχες στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν άλλοι 4 πεζοναύτες.

Σφοδρές οδομαχίες ξέσπασαν, χτες, και στους δρόμους της Βαγδάτης, με τη συμμετοχή και ελικοπτέρων που έπληξαν 2 κτίρια, με αποτέλεσμα μέχρι νωρίς το βράδυ να έχουν σκοτωθεί 4 Ιρακινοί και να έχουν τραυματιστεί 20. Νωρίτερα, όλμοι είχαν πλήξει κτίριο κοντά στην κατοικία του Αλάουι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Ιρακινοί.

Επισκέψεις και διαψεύσεις

Στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί, τη Δευτέρα, ο διορισμένος Ιρακινός πρωθυπουργός όπου θα συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητήσει τη συμβολή τους στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Ο Αλάουι φέρεται να προσκλήθηκε από την ολλανδική προεδρία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Μπάρι Τζόνσον διέψευδε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι στις ανακρίσεις Ιρακινών κρατουμένων, εντός Ιράκ, συμμετείχαν και Ισραηλινοί αξιωματικοί ή πράκτορες. Οι πληροφορίες αυτές είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την ταξίαρχο Τζάνις Καπρίνσκι, πρώην υπεύθυνη της φυλακής Αμπού Γράιμπ που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία υποστήριξε ότι συνάντησε Ισραηλινούς που συνεργάζονταν με τη CIA στις ανακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ