Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρα Κογκρέσου - Λευκού Οίκου για την Κούβα;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν είναι πρώτη φορά που το Κογκρέσο, είτε η Γερουσία είτε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίζει υπέρ της λήψης νομοθετικών μέτρων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που ενδεχομένως με την εφαρμογή χαλάρωναν το εμπάργκο και εξομάλυναν τις διμερείς σχέσεις. Συνήθως οι αποφάσεις αυτές καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων από την εκάστοτε κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον ίδιο κάλαθο αναμένεται να καταλήξει και η χτεσινή απόφαση της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς, Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ψήφισε υπέρ νομοθετικού μέτρου που ίσως επιτρέψει σε κουβανοαμερικανικές οικογένειες να επισκέπτονται την Κούβα συχνότερα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 225 ψήφους υπέρ και 174 κατά το μέτρο που πρότεινε ο δημοκρατικός βουλευτής από τη Φλόριντα, Τζιμ Ντέιβις, το οποίο προβλέπει ότι οι Κουβανοί που διαβιούν στις ΗΠΑ θα μπορούν να επισκέπτονται την Κούβα μία φορά ετησίως, και όχι μία φορά κάθε τρία χρόνια, όπως προβλέπουν τα νέα περιοριστικά ταξιδιωτικά μέτρα που εντάχθηκαν στο εμπάργκο που μονομερώς επιβάλλει η Ουάσιγκτον στην Κούβα εδώ και δεκαετίες και εντάσσονται στην εκστρατεία υπονόμευσης και ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας.

Για να εγκριθεί πάντως το μέτρο, χρειάζεται η έγκριση της Γερουσίας και η κύρωσή του από τον Πρόεδρο Μπους. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπους έχει απειλήσει με χρήση βέτο εναντίον μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία, προωθεί ειδικές διατάξεις στο αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, αλλά οι προτάσεις τους απαλείφονται από τα τελικά κείμενα των νόμων. Οσο για τους λόγους αυτής της νέας κόντρας; Οι εκλογές του Νοέμβρη, οι εσωτερικές αντιθέσεις, ο προσπορισμός των ψήφων και φυσικά η επίμαχη πολιτεία της Φλόριντα, βαρόμετρο για την εκλογή Μπους ή Κέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ