Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πεδίο μαχών σφοδρό

Αντάρτες της ιρακινής αντίστασης αγωνίζονται να διώξουν τον κατακτητή

Associated Press

Αντάρτες της ιρακινής αντίστασης αγωνίζονται να διώξουν τον κατακτητή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Μπαράζ επιθέσεων επιφύλασσαν για χτες, οι ανταρτικές στις κατοχικές δυνάμεις, ενόσω ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε χτες το Ιράκ εν τη «απουσία» τόσο του «δοτού» μεταβατικού Προέδρου Γιαζί Αλ Γιαουάρ όσο και του «δοτού» πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, που ως «γυρολόγοι» ταξιδεύουν στις δυτικές μητροπόλεις «παζαρεύοντας».

Στόχος των αναρτών ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τέμενος σιιτών μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν τριάντα ανθρώπων. Ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες και η Μοσούλη δέχτηκε επίθεση με όλμους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τέμενος σιιτών στη συνοικία Ανταμίγια, την ώρα που οι πιστοί έφευγαν μετά από την πρωινή προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 19 να τραυματιστούν. Η συνοικία Ανταμίγια έχει «ζήσει» πολλάκις επιθέσεις αντιστασιακών, επισημαίνει το Reuters και συμπληρώνει ότι στην παρούσα φάση δεν έχει γνωστοποιηθεί ο ακριβής στόχος της αιματηρής επίθεσης.

Λίγη ώρα πριν από την επίθεση στην Ανταμίγια ομάδα ανταρτών είχε εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Ουμάλ, στα νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 αστυνομικοί και ακόμη έξι να τραυματιστούν. Κατά δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα Σεϊντίγια, αφού επιτέθηκαν με πυρά όλμων «από όλες τις πλευρές», άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν 51 κρατούμενους. Μετά την επίθεση ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν. Τελικά, αργά χτες, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε γνωστό ότι όλοι οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Το εν λόγω αστυνομικό τμήμα βρίσκεται κοντά στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το αεροδρόμιο. Μια περιοχή, «πολύ υψηλού κινδύνου» για τις κατοχικές δυνάμεις ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πρεσβεία εξέδωσαν ειδική προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς και Βρετανούς να αποφεύγουν τη διέλευση από τον αυτοκινητόδρομο και να βρίσκονται γενικότερα σε κατάσταση συναγερμού για την ασφάλειά τους.


Associated Press

Οι επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της ιρακινής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας πληθαίνουν καθημερινά. Μόνο τον περασμένο μήνα, οι εξτρεμιστές που μάχονται τις ξένες δυνάμεις και τη μεταβατική κυβέρνηση επιτέθηκαν κατά εννέα αστυνομικών τμημάτων στη Μοσούλη, κλέβοντας οπλισμό και αστυνομικά οχήματα. Εξάλλου, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια αναφέρθηκε σε επίθεση με όλμους σε κτίριο στο κέντρο της Μοσούλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί της επίθεσης είναι έως και 10. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΡ σε μάχες στη Μοσούλη σκοτώθηκαν 11 αντάρτες και ένας αστυνομικός, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν το κονβόι, στο οποίο επέβαινε, δέχτηκε επίθεση κοντά στο Κιρκούκ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο αυτό σφοδρό κύμα επιθέσεων συμπίπτει με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Ο Σέφερ εγκαινίασε κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών του ιρακινού στρατού, που θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

Σε Βερολίνο, Μόσχα και Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η διεξαγωγή των εκλογών, με δεδομένες τις αντιρρήσεις πολλών σουνιτικών κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, προτείνοντας την αναβολή και προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος εμφυλίου ελλοχεύει. Εντούτοις, τόσο ο Μπους όσο και η δοτή κυβέρνηση εμμένουν για την 30ή Ιανουαρίου.

Ετσι, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αποστολή του να πείσει τη γερμανική ηγεσία να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ, δηλαδή να συνεισφέρουν σε χρήματα ή καλύτερα να προχωρήσουν σε γενναίες «επενδύσεις». Εξάλλου, η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής κατηγορηματικά από την κυβέρνηση Σρέντερ. Ομως, το Βερολίνο συμμετέχει στην εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας, έχοντας μάλιστα προμηθεύσει τη χώρα με 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πάντως, η επίσκεψη «συνοδεύτηκε» από την ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας ότι συνελήφθησαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων τρεις ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ και είχαν στόχο να δολοφονήσουν τον Αλάουι.

Επόμενος σταθμός του Αλάουι η Μόσχα, όπου «παζαρεύεται» συμφωνία για τη μείωση του ιρακινού χρέους με αντάλλαγμα να «τιμηθούν» τα πετρελαϊκά συμβόλαια ρωσικών εταιριών με το πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τέλος, ο δοτός πρόεδρος αναχώρησε χτες το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί επισήμως με τον Τζορτζ Ου. Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ