Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Κέντρο διερχομένων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ποίος καλύτερος από έναν αστυνομικό για να διαδεχτεί τον παραιτηθέντα υπερυπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ, που παραιτήθηκε την Τρίτη για «προσωπικούς λόγους»;

Ουδείς, ομιλώντας φυσικά για τις ΗΠΑ. Ετσι, όσα ονόματα και εάν είχαν ακουστεί για την αναπλήρωση της θέσης πριν καν «χηρέψει», τελικά ρίχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ανάμεσα σε αυτά που είχαν ακουστεί και το όνομα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ομως, τελικά, ο πρώην υφιστάμενος του την «έφαγε τη θέση», αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχεδιάζει να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπέρναρντ Κέρικ. Ο Κέρικ είχε διακριθεί για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της τάξης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και για το λόγο αυτό ουκ ολίγοι τον παρουσιάζουν ως «πρωταγωνιστή» ή ήρωα» της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ομως ο νέος «Ράμπο» του Προέδρου Μπους έχει επίσης εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ και συνέδραμε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπους.

Σύμφωνα με το BBC, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σχηματίζει ένα υπουργικό συμβούλιο για τη δεύτερη τετραετία του βασιζόμενος στις πολιτικές συμπάθειες και την προσωπική εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας τη συμμετοχή προσωπικοτήτων με πιθανές διαφορετικές απόψεις.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, παραιτήθηκε από το αξίωμα που κατείχε μόλις έξι μήνες, αφού διορίστηκε μετά την αποχώρηση του Τζον Νεγρεπόντε που στάλθηκε στο Ιράκ, κατά την «παράδοση της εξουσίας, στις 28 Ιουνίου». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απόφασή του οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αν και σημειώνεται πως ο Ντάνφορθ ήταν ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών, θέση που τελικά ανέλαβε η «γερακίνα», Κοντολίζα Ράις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ