Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σύγχυση και λουτρό αίματος στη Νατζάφ

Κατοχικοί σε δράση

Associated Press

Κατοχικοί σε δράση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Τα κλειδιά του ιερού μαυσωλείου του Ιμάμη Αλί φαίνεται ότι βρίσκονται, από χτες το απόγευμα, στα χέρια των συνεργατών του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ ήρθαν σε συνεννόηση με τις σιιτικές θρησκευτικές αρχές και εγκατέλειψαν το τέμενος απομακρύνοντας και όλα τους τα όπλα. Οι ίδιοι, πάντως, δεν κατέθεσαν τα όπλα τους, ενώ σε μήνυμά του, που διαβάστηκε στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής στην Κούφα, ο Μουκτάντα Σαντρ καλεί σε συνέχιση του ένοπλου αγώνα κατά της κατοχής.

Ωρες νωρίτερα, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει ένοπλη εισβολή στο τέμενος. Πηγές προσκείμενες στη δοτή κυβέρνηση ανακοίνωναν ότι η ιρακινή αστυνομία εισήλθε ειρηνικά στο μαυσωλείο, νωρίς το μεσημέρι, και μάλιστα συνέλαβε 400 ενόπλους σιίτες.

Εντούτοις, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από Αμερικανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στην περιοχή και οι οποίοι, όπως δήλωναν, οι δυνάμεις τους παραμένουν πάντα σε επιφυλακή προκειμένου να συνεχίσουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις. Δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που βρέθηκαν στη Νατζάφ διέψευδαν, επίσης, τους ισχυρισμούς της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε απόσταση χιλιομέτρων από το τέμενος δεν είδαν ούτε έναν ιρακινό αστυνομικό. Νωρίς το βράδυ, στην πόλη επικρατούσε σχετική ηρεμία.

Αντάρτες στη Νατζάφ

Associated Press

Αντάρτες στη Νατζάφ
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, αμερικανικά βομβαρδιστικά και ελικόπτερα σφυροκοπούσαν ακατάπαυστα τις θέσεις των σιιτών μαχητών μέσα στην παλιά πόλη της Νατζάφ προκαλώντας μακελειό. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, από τους βομβαρδισμούς αλλά και τις μάχες που μαίνονταν ταυτόχρονα σκοτώθηκαν 77 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 70.

Βαρύς είναι ο απολογισμός και από τις σκληρές μάχες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σιίτες μαχητές και στη Βαγδάτη, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 107. Τέλος, από ανάλογες μάχες που σημειώθηκαν στη Βασόρα, ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και Βρετανούς στρατιώτες, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Στόχος έγινε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και η πολύπαθη Φαλούτζα, στο λεγόμενο σουνιτικό τρίγωνο. Αμερικανικά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν δύο κύματα επιθέσεων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 9. Το τελευταίο 48ωρο, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, που βρίσκεται η Φαλούτζα, σκοτώθηκαν και 2 Αμερικανοί πεζοναύτες ενώ αργά χτες το απόγευμα, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 3 τραυματίστηκαν σε ενέδρα ανταρτών στη Σαμάρα.

Στη Βασόρα, επίσης, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένοπλοι σιίτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της «Πετρελαϊκής Εταιρίας του Νότου», τα οποία πυρπόλησαν. Εντούτοις, η ροή του πετρελαίου από τον ιρακινό νότο συνεχίστηκε χτες κανονικά. Αντίθετα, εξαιτίας δολιοφθοράς που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό κοντά στο Κιρκούκ, διεκόπη η ομαλή ροή του πετρελαίου.

Νέες καταγγελίες

«Γιατροί του αμερικανικού στρατού συνεργάστηκαν στα βασανιστήρια που γίνονταν στις φυλακές Αμπού Γράιμπ» υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Λάνσετ», ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Στίβεν Μάιλς. Ο Μάιλς επικαλείται στοιχεία που συγκέντρωσε από τις εκθέσεις και τις καταθέσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας του Κογκρέσου.

Τονίζει, λοιπόν, ότι στρατιωτικοί γιατροί «πλαστογράφησαν πιστοποιητικά θανάτου κρατουμένων προκειμένου να συγκαλύψουν δολοφονίες και βασανιστήρια» και ότι «συχνά συμμετείχαν στα βασανιστήρια, επαναφέροντας τους κρατουμένους όταν λιποθυμούσαν από τον πόνο». Αργά το απόγευμα, το Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις «σοβαρότατες καταγγελίες» του καθηγητή Μάιλς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ