Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαφωνίες για την «αναδιάταξη» πεζοναυτών...

ΣΕΟΥΛ.--

Δεν τα βρήκαν στο χρονοδιάγραμμα μείωσης και «στρατηγικής αναδιάταξης» άνω των 12.000 Αμερικανών πεζοναυτών στην Κορεατική Χερσόνησο οι Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε συνάντηση που είχαν χτες στη Σεούλ.

Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, οι δύο πλευρές μπόρεσαν μόνον να συμφωνήσουν πως οι περίπου 3.600 Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ιράκ αποτελούν μέρος των 12.600 που θα αποχωρήσουν απ' την Κορεατική Χερσόνησο. Θέμα έντονων συζητήσεων είναι το πότε ακριβώς θα γίνει η αποχώρηση μέρους της δύναμης που τηρούν οι ΗΠΑ στη Ν.Κορέα, καθώς φάνηκε να μην ισχύει η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας Ρίτσαρντ Λόουλες πως ως το τέλος του 2005 θα έχουν αποχωρήσει απ' την Κορεατική Χερσόνησο 12.500 Αμερικανοί πεζοναύτες και πως πίσω θα έχουν μείνει κάπου 24.500.

Η αντίδραση της Πιονγκ Γιανγκ

Το ίδιο 24ωρο, η ΛΔ Κορέας εξέφραζε την ισχυρή αντίδρασή της για τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ν.Κορέας. Αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «οι κινήσεις αυτές απέχουν ελάχιστα απ' τη διάλυση και του τελευταίου ίχνους ενός βασικού θεμελίου για την πραγματοποίηση εξαμερών συνομιλιών με σκοπό την αναζήτηση λύσης μέσω διαλόγου για το πυρηνικό ζήτημα στην Κορεατική Χερσόνησο».

«Απομονωμένος ο Μπους», λένε οι Ν.Y.Times

Ολα αυτά ενώ δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» (15/8) καταγράφει πως η έως τώρα σκληρή τακτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας έχει καταφέρει να την απομονώσει περιφερειακώς (στη βορειοανατολική Ασία), αλλά και διεθνώς. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Νοριμίτσου Ονίτσι, επισημαίνει τις σημαντικές αλλαγές που έχει πετύχει η ΛΔ Κορέας μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως σήμερα η Πιονγκ Γιανγκ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με 155 χώρες και τηρεί πρεσβείες σε άλλες 41.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ