Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Υπό πολιορκία το Κατμαντού

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Δύο εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν χτες το Κατμαντού, τη στιγμή που η πρωτεύουσα του Νεπάλ τελεί εδώ και τρεις ημέρες υπό αποκλεισμό, μετά την περικύκλωσή του από τους μαοϊστές αντάρτες, στο τελευταίο κύμα επιθέσεων ενάντια στη συνταγματική μοναρχία, την οποία μάχονται από το 1996 και ενώ έχουν υπό τον έλεγχό τους το 40% της χώρας αυτής των Ιμαλαΐων.

Το «Reuters» μετέδωσε ότι δράστες των βομβιστικών ενεργειών θεωρούνται οι μαοϊστές αντάρτες, ενώ σε άλλο επεισόδιο, κατά την αστυνομία, ένοπλοι, αφού άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικού φρουρού σε κυβερνητικό κτίριο, τραυματίζοντας ένα άνθρωπο, εισήλθαν στο κτίριο και τοποθέτησαν μία βόμβα κάτω από σκάλα.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας μοτοσικλετιστής, που περνούσε έξω από το κυβερνητικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο του εμπορικού κέντρου της πόλης στην Αγορά Ντίλι, όμως σημειώθηκε αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πολύς κόσμος στο σημείο.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει άλλη βόμβα σε αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα του Κατμαντού. Από την ενέργεια δεν υπήρξαν θύματα. Πάντα σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι αντάρτες τοποθετούν βόμβες σε κεντρικά σημεία της πόλης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους, ώστε να τηρήσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει.

Ο αποκλεισμός άρχισε την Τετάρτη και σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκεί ο φόβος των πολιτών για να συνεχιστεί, καθώς οι αντάρτες δεν έχουν κατέβει στους δρόμους και δεν κυκλοφορούν ένοπλοι. Ετσι, κανένα όχημα από τα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νεπάλ δεν εισέρχεται στο Κατμαντού, ενώ και οι εμποροβιοτέχνες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Τέλος, κατά τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» οι αντάρτες προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, ενώ όσον αφορά τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας, μπορεί να κρατήσει ένα διάστημα, αφού έχει τρόφιμα για τουλάχιστον δέκα ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ