Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πλησιάζουν οι εκλογές, οξύνεται η αντίσταση

Το πρόσωπο της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας»

Associated Press

Το πρόσωπο της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι αντικατοχικές επιθέσεις, κυρίως στις σουνιτικές περιοχές, καθώς πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής των εκλογών. Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι επιμένει στις προγραμματισμένες ημερομηνίες και ανακοινώνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας, αν και παραδέχεται ότι σε κάποιες επαρχίες δε θα καταστεί εφικτή η διεξαγωγή ομαλής εκλογικής διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, εκτιμά ότι ο αμερικανικός λαός έκρινε και απέδωσε ευθύνες, όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Ιράκ, με την ψήφο του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και κατά συνέπεια το θέμα είναι λήξαν.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από χτες τα ξημερώματα μέχρι νωρίς το βράδυ, στις σουνιτικές περιοχές. Η αιματηρότερη επίθεση σημειώθηκε στο Μπαϊτζί, όπου καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 28. Λίγο αργότερα, μεταξύ της πόλης Μπουχρίζ και Μπαακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού ιρακινού φυλακίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 άμαχος. Στη Μοσούλη, σημειώθηκαν 2 ξεχωριστές επιθέσεις κατά αμερικανικών περιπόλων, οι οποίες ακολουθήθηκαν από μάχη. Σκοτώθηκαν 3 αντάρτες. Στο Ραμάντι, από επίθεση κατά αμερικανικής περιπόλου, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί άμαχοι και τραυματίστηκαν 9, χωρίς να γίνει γνωστό πόσες είναι οι αμερικανικές απώλειες, εφόσον υπάρχουν.

Τέλος, χτες, σημειώθηκε άλλο ένα πλήγμα με άμεσο αποδέκτη τη σιιτική κοινότητα. Μετά τις δολοφονίες συνεργατών του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, την περασμένη βδομάδα, χτες δολοφονήθηκε, από αγνώστους, ο γιος του εκπροσώπου του στην πόλη Νουμανίγιαχ. Για άλλη μια φορά, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών συνέστησε ψυχραιμία.

Εξίσου αιματηρό ήταν και το Σαββατοκύριακο. Μόνο την Κυριακή, σε διάφορες αντικατοχικές επιθέσεις, στη Σαμάρα, στο Κιρκούκ, στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 συμπατριώτης τους αστυνομικός και 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Το Σάββατο το βράδυ, εντοπίστηκαν έξω από τη Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, τα πτώματα 31 Ιρακινών που είχαν εκτελεστεί. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Ιρακινούς που συνεργάζονταν μαζί τους και εκτελέστηκαν από τους αντάρτες.

Και άλλα έκτακτα μέτρα

Σε τουλάχιστον 4 ιρακινές επαρχίες δε θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές της 30ής Ιανουαρίου. Αυτό παραδέχτηκαν, χτες, για πολλοστή φορά αξιωματούχοι της δοτής ιρακινής κυβέρνησης κατονομάζοντας ως πλέον «προβληματική» την κατάσταση στις επαρχίες: Αλ Ανμπάρ, Νινίβ, Σαλαχεντίν και Ντιγιάλα. Η δοτή κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχουν εκπονηθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τα 24ωρα πριν, κατά και μετά τις εκλογές και ζήτησε από τον ΟΗΕ να αποστείλει παρατηρητές.

Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, εκτός από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί, πιθανότατα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα εκλογικά τμήματα, ενώ στις «επικίνδυνες» επαρχίες θα επιτραπεί στους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους καταλόγους και να ψηφίσουν ταυτοχρόνως, έτσι ώστε να μη θέτουν εαυτούς σε κίνδυνο πολλές φορές. Κατά τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση το καθήκον της ασφάλειας θα αναλάβουν 100.000 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας με τη διαρκή υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων, που επίσης έχουν ενισχυθεί με 15.000 στρατιώτες. Για τον ίδιο λόγο έφθασαν, χτες, στο Ιράκ και 650 επιπλέον Βρετανοί στρατιώτες.

Αμετανόητα προκλητικός

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απόδοσης της οποιασδήποτε ευθύνης σε μέλος της κυβέρνησής μου όσον αφορά στην πολιτική που ασκήθηκε και ασκείται στο Ιράκ», δήλωσε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του, στην «Ουάσινγκτον Ποστ» ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι ο αμερικανικός λαός είχε την ευκαιρία να επανεξετάσει τις συγκεκριμένες επιλογές και να τις αποδοκιμάσει, αναζητώντας και την απόδοση ευθυνών, μέσα από τις αμερικανικές εκλογές. Αντίθετα, όπως είπε ο Μπους, «με την ψήφο τους οι Αμερικανοί επικύρωσαν την πολιτική που ακολουθείται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ