Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στρατηγική διάχυσης

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο στόχος της απαγωγής του ηγετικού στελέχους των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕΡ), Ροντρίγκο Γκράντα, ήταν αφ' ενός να προκαλέσει ρήγμα στα πολιτικά κόμματα του συνασπισμού της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες, πλήγμα στη φυσιογνωμία της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας», πλήγμα στις σχέσεις του λατινοαμερικανικού κινήματος και το κυριότερο ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στις FARC - ΕΡ, που είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Ουρίμπε, αλλά και των αφεντικών της, των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξ ου και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ότι στηρίζουμε 100% τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας».

Εξάλλου, ο Ουρίμπε πρωταρχικό του καθήκον εξ αρχής έχει θέσει την «εξαφάνιση» των FARC - ΕΡ και του ανταρτικού κινήματος εν γένει και όχι τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση Ουρίμπε ξόδεψε μια ολόκληρη περιουσία -2 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που ο λαός της Κολομβίας πεινάει - για να συλλάβει τον Γκράντα, σε μια επιχείρηση, «σχεδιασμένη πολύ καιρό πριν από τις κολομβιανές αρχές» σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τζέσε Τσακόν, που πρόσθεσε ότι Κολομβιανοί εισήλθαν παρανόμως στη Βενεζουέλα, αρκετές μέρες πριν, για να συντονίσουν την επιχείρηση, για την οποία ήδη έχουν συλληφθεί 5 μέλη της Ειδικής Δύναμης κατά των Απαγωγών της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας (GAES). Τέλος, ο Τσακόν αποκάλυψε ότι ο Γκράντα δεν καταζητούνταν από την κολομβιανή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, οπότε και η κυβέρνηση Ουρίμπε εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης, 25 ολόκληρες μέρες μετά τη σύλληψή του, αναρωτώμενος, μάλιστα, γιατί εξέδωσαν ένα ένταλμα για έναν άνθρωπο που ήδη βρίσκεται υπό κράτηση! Παράλληλα, ο συνήγορος του Γκράντα, Μιγκέλ Γκονσάλες, σε συνέντευξή Τύπου στην Μπογκοτά, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Anncol, δήλωσε ότι η απαγωγή έγινε στις 4μ.μ. της 13ης Δεκέμβρη, και στην οποία συμμετείχαν 16 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Τσάβες, μιλώντας το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για το έθνος στο Κογκρέσο και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση σε εκατομμύρια Βενεζουελανούς, δήλωσε ότι αναστέλλονται απ' αόριστο οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες, είτε στρατιωτικές είτε εμπορικές, περιλαμβανομένου και του κοινού σχεδίου για τον αγωγό αερίου - πετρελαίου, μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση της Κολομβίας, επισήμως καταθέσει επαρκείς και ικανοποιητικές εξηγήσεις, καθώς και να απολογηθεί για μία απαγωγή, που αποτελεί όχι μόνο παράβαση, αλλά και έγκλημα κατά της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Τέλος, ο Τσάβες απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Ουρίμπε να επιλυθούν οι διαφορές και κυρίως το ζήτημα της απαγωγής του Γκράντα, κατά τη διενέργεια περιφερειακής Συνόδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα παραβίασης της κυριαρχίας της Βενεζουέλας και είναι διμερές και μόνο.

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης Ουρίμπε, να δημιουργήσει δηλαδή συνθήκες έντασης και όξυνσης, για να δικαιολογηθεί μια περιφερειακή αναταραχή και ίσως επέμβαση και και τα ελλείμματα της εσωτερικής ασφάλειας της Βενεζουέλας, ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, προκειμένου να επιβιώσει η «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ