Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Κλείσιμο δρόμου στο Γκόρκι
Κλείσιμο δρόμου στο Γκόρκι
Σε πάρα πολλές πόλεις και περιοχές της Ρωσίας εξαπλώνονται πλέον οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο με τον οποίο ρευστοποιούνται τα προνόμια και οι διευκολύνσεις, που είχαν μια σειρά μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού της χώρας από την εποχή ακόμη του σοσιαλισμού. Αμεσα αυτή η εξέλιξη «χτύπησε» το δικαίωμα των συνταξιούχων στη δωρεάν μεταφορά τους από τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνταξιούχοι είναι που κινητοποιούνται σε αυτές τις μαζικές εκδηλώσεις, ενώ γίνεται φανερή και η υποστήριξη που έχουν από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας, και τις οργανώσεις νεολαίας τους. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κινητοποιήσεις έγιναν από την «πρωτεύουσα» του ρωσικού βορρά, το Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) έως το ρωσικό νότο, τη Σταυρούπολη. Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα μαζική ήταν η κινητοποίηση που έγινε στο Λένινγκραντ, στην οποία σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία συμμετείχαν πάνω από 4 χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ κυριάρχησαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Οι τοπικές αρχές σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις, μεταθέτουν την έναρξη της υλοποίησης των μέτρων, από την 1η Φλεβάρη, είτε προχωρούν στην παράδοση στους συνταξιούχους «καρτών δωρεάν μετακίνησης» στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προς «θυσία» της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού Τύπου, ο Πρόεδρος Β. Πούτιν αναμένετε τις επόμενες μέρες να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνησή του και να ασκήσει κριτική σε ορισμένους υπουργούς, «πρωτεργάτες» της υλοποίησης αυτών των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται και η «θυσία» κυβερνητικών παραγόντων, έως και της αντικατάστασης του πρωθυπουργού Μ. Φραντκόφ.

Στο μεταξύ στα τέλη του Γενάρη - αρχές Φλεβάρη, αναμένεται οι αντιδράσεις να κορυφωθούν, αφού οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα λάβουν τους ανατιμημένους λογαριασμούς των δημοτικών και δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ