Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Προετοιμασία «εδάφους» για τον επόμενο πόλεμο;

Επόμενος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ το Ιράν, κατά τον Σέιμουρ Χερς του περιοδικού «New Yorker», ο οποίος υποστηρίζει ότι Αμερικανοί κομάντος επιχειρούν, ήδη, εντός ιρανικού εδάφους εντοπίζοντας μελλοντικούς στόχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανδρες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού επιχειρούν, μυστικά, τουλάχιστον από το καλοκαίρι, μέσα στο Ιράν με στόχο να εντοπίσουν και να επιλέξουν τους στόχους μιας μελλοντικής αεροπορικής επιδρομής κατά της χώρας. Αυτό υποστηρίζει στο τελευταίο άρθρο του υπό τον τίτλο «Οι επερχόμενοι πόλεμοι» στο περιοδικό «New Yorker», ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ανακρίβειες» το περιεχόμενο του άρθρου.

Σύμφωνα με τους ανώτερους αξιωματούχους και συμβούλους του Πενταγώνου, που ο Χερς επικαλείται ως πηγές, το Ιράν είναι ο επόμενος «στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ» και οι «αναγνωριστικές» αυτές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται τους τελευταίους 6 μήνες. Ως πύλη εισόδου χρησιμοποιούνται κυρίως τα διάτρητα και αχανή σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν ενώ ως στόχος έχει τεθεί ο εντοπισμός, τουλάχιστον, 30 τοποθεσιών, είτε πυραυλικών είτε πυρηνικών εγκαταστάσεων, που θα είναι οι πρώτες που θα δεχτούν τα αμερικανικά πυρά από αέρος σε περίπτωση εισβολής. Οι Αμερικανοί κομάντος χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης αεροπορικής επιδρομής που θα προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές ζημιές στις ιρανικές εγκαταστάσεις, εκτιμώντας ότι τότε το θρησκευτικό καθεστώς της χώρας «θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα». Μάλιστα, με βάση το άρθρο, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εγκριθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους, υπό τη μορφή καθαρά «στρατιωτικών δραστηριοτήτων», προκειμένου να «ξεπεραστούν» προβλήματα και αντιρρήσεις που θα αναδεικνύονταν αν εμπλεκόταν και η CIA.

«Αναγνωριστικές» επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες

Οπως σχολιάζει τόσο ο ίδιος ο Χερς όσο και οι πηγές του, πρόκειται για μια αναβίωση ανάλογων επιχειρήσεων που είχαν λάβει χώρα, στις αρχές της δεκαετίας του '80, στη Νικαράγουα, στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να στηρίξουν τις δυνάμεις των Κόντρας ενάντια στην κυβέρνηση των Σαντινίστας. Κατά τον Αμερικανό δημοσιογράφο, που πέρυσι είχε και πάλι «ταράξει τα νερά» στην αμερικανική και παγκόσμια κοινή γνώμη αποκαλύπτοντας πρώτος με στοιχεία τα βασανιστήρια που γίνονταν στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ και αναγκάστηκαν, στη συνέχεια, να παραδεχτούν οι αμερικανικές αρχές, ανάλογες «μυστικές αποστολές» διεξάγονται ταυτοχρόνως, από ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, σε, ακόμη, 10 χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τέλος, με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, ο Χερς τονίζει ότι ειδική μονάδα Αμερικανών καταδρομέων βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο Πακιστάν, όπου, με τη βοήθεια των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, έχει επαφές με επιστήμονες που φέρονται να εργάστηκαν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η «διευκόλυνση» αυτή δίνεται από το Ισλαμαμπάντ με αντάλλαγμα τη μη παράδοση στην Ουάσιγκτον του δόκτορος Κχαν, του πατέρα του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος, ο οποίος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του και σε Ιράν, Λιβύη και ΛΔ Κορέας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ στο Ιράν (2022-08-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται ρητορική και πιέσεις (2006-02-14 00:00:00.0)
Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι η αφορμή (2005-08-14 00:00:00.0)
«Θετικό» το Ιράν για το πρωτόκολλο των πυρηνικών (2003-06-18 00:00:00.0)
Πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ με τη βοήθεια των νέων «δορυφόρων» (2003-05-30 00:00:00.0)
Σενάρια και για πυρηνικό πόλεμο... (2002-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ