Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Πρόθυμη» για ειρήνευση η ΕΤΑ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, εμφανίστηκε πρόθυμη να στηρίξει ενδεχόμενες συνομιλίες του κόμματος Μπατασούνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στη βασκική εφημερίδα Gara, ενώ ο ισπανικός Τύπος σημειώνει και τη χρονική σύμπτωση: ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την πληθώρα των εκτιμήσεων διαφόρων Βάσκων πολιτικών ότι η οργάνωση ενδεχομένως επιθυμεί κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η ETA καθιστά σαφές ότι υποστηρίζει την πρόταση που διατύπωσε τον περασμένο Νοέμβρη το κόμμα Μπατασούνα για τη διεξαγωγή «αποκλειστικά πολιτικών και δημοκρατικών συνομιλιών», ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις και σημειώνει, επίσης, ότι θέλει να συμμετάσχει σε μια διαδικασία «με τέτοια χαρακτηριστικά», υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ολόκληρη η κοινωνία έχει μια ευκαιρία να μετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία». Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά για απευθείας συνομιλίες της ΕΤΑ με την κυβέρνηση Θαπατέρο, ούτε για την πιθανότητα παράδοσης των όπλων της οργάνωσης.

Η ισπανική κυβέρνηση, πάντως, διά του υπουργού Αμυνας Χοσέ Μπόνο, απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση με την ΕΤΑ και το Μπατασούνα, εάν προηγουμένως δεν αποκηρύξουν τη βία. «Δεν μπορείς να συνομιλείς σε κάποιον με το πιστόλι στον κρόταφο», τόνισε ο Μπόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ