Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Ακόμα μετρούν τους νεκρούς τους...

Associated Press

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη σε Ασία και Αφρική - που παρέμενε μη τελικός - είχε φθάσει χτες τους σχεδόν 175.500 νεκρούς, μετά την ανακάλυψη κάπου 7.300 νεκρών στη Σρι Λάνκα. Αυξήθηκε ο απολογισμός και στην Ινδία, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 16.400, καθώς και στην Ινδονησία, όπου ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για πάνω από 115.000 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονταν τα κυνικά παιγνίδια με τη διανομή της βοήθειας στους πληγέντες, όσο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και συνέπειες της τραγωδίας που έπληξε την περιοχή. Ο Πολ Γούλφοβιτς, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μίλησε κατά την επίσκεψή του στην Ατσέχ το Σαββατοκύριακο για «μια νέα αμυντική σχέση» ΗΠΑ - Ινδονησίας. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν, κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», τη μετάβαση εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίνημα Ελεύθερο Ατσέχ (GAM), όπου ο Ινδονησιακός στρατός «αναφέρεται ότι δίνει μάχες με τους αντάρτες», παρά το ότι ο ΟΗΕ ανέφερε χτες ότι «δε διαπίστωσε κανέναν κίνδυνο» για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής. Από την πλευρά τους, οι Ινδονήσιοι «απέσυραν» την προθεσμία που είχαν δώσει, ως το Μάρτη, για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Χτες η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam καλούσε τις δυτικές κυβερνήσεις που έχουν υποσχεθεί βοήθεια να «σταματήσουν να κωλυσιεργούν» και να αποδεσμεύσουν το ταχύτερο τα δεσμευμένα κεφάλαια. Κάλεσε επίσης για παραγραφή των χρεών των πληγεισών χωρών, οι οποίες «σε 12 μήνες πρέπει να ξαναρχίσουν να πληρώνουν». Φωνή βοώντος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ