ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στατιστικά... άλλοθι για τη λιτότητα

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες εντείνουν τις μεθοδεύσεις τους για να «περάσουν» αντιλαϊκά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λιτότητα δε μείωσε τα ελλείμματα

Δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες από τη Eurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία της περίφημης «απογραφής». Από αυτά τεκμηριώνονται αφ' ενός οι στατιστικές αλχημείες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τα δημοσιονομικά μεγέθη, αφ' ετέρου εξασφαλίζεται, υποτίθεται, το άλλοθι για τη ΝΔ να προχωρήσει σε ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά - τα οποία είχε παρουσιάσει την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, προκαλώντας αναζωπύρωση της φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος βρίσκονται από το 2000 και μετά εκτός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (στην παρένθεση είναι τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινώσει επίσημα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ), μας πληροφορούν ότι:

  • Το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2003 στο 4,6% του ΑΕΠ (1,7%). Επίσης, το έλλειμμα ήταν 4,1% για το 2000 (2%) και 3,7% για τα έτη 2001 και 2002.
  • Το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν το 2000 στο 114% του ΑΕΠ, το 2001 στο 114,7%, το 2002 στο 112,5% και το 2003 στο 109,9%. Διατηρείται, δηλαδή, σχεδόν διπλάσιο από το όριο του 60% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, παρά τις σκληρές θυσίες στις οποίες υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο «τρένο» των ισχυρών της Ευρωζώνης - η Ελλάδα έχει το υψηλότερο έλλειμμα και δημόσιο χρέος (πρώτη θέση) στην ΕΕ των 15 και των 25 χωρών - μελών της!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος για τα ελλείμματα διαμορφώθηκε το 2003 στο 2,7% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 70,7% του ΑΕΠ. Στην ΕΕ των «25» το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 63,3% του ΑΕΠ.

...Ελλειμματομανία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της ΝΔ και οι Βρυξέλλες αξιοποιούν την «ελλειμματομανία» για τη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα (που το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε πέρσι στο 4,6% του ΑΕΠ, αντί 3% που είναι το ανώτατο όριο), αλλά και στις εκτός «σκληρού πυρήνα» χώρες - μέλη της ΕΕ, με επίκεντρο τις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ πέρσι το Μάη. Σ' αυτό συνηγορεί και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή... δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του Κανονισμού σχετικά με τα όρια διακύμανσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων, ο Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε πως «η αναθεώρηση των στοιχείων είναι τέτοια όσον αφορά τα μεγέθη που προκαλούν πραγματική ανησυχία της Επιτροπής». Επικαλούμενος και την πρόσφατη δήλωση του ECOFIN (στις 11 Σεπτέμβρη 2004) - με τις επιφυλάξεις της Επιτροπής και της Eurostat για την «αξιοπιστία» και την «ποιότητα των ελληνικών στοιχείων στο παρελθόν» - ο Χ. Αλμούνια πρόσθεσε πως το Διευθυντήριο των Βρυξελλών «θα ερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρημένων στοιχείων για τα έτη πριν το 2000». Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε την «αποστολή νέου κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα» για να εξετάσει σε βάθος τα στοιχεία και προειδοποίησε πως «η Eurostat θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης διαδικασίας προσφυγής κατά της Ελλάδος για τη μη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό 3605/93 και EFSA 95» που ορίζει τις κυρώσεις στις χώρες - μέλη που παραβιάζουν τις πολιτικές και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί με τα Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Χ. Αλμούνια, όπως και γενικότερα το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ενώ έκαναν τα στραβά μάτια στα «διπλά βιβλία» που τηρούσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των άλλων (λιγότερο ή περισσότερο ισχυρών) χωρών - μελών της ΕΕ μέχρι την ένταξή τους στην ΟΝΕ - μεταξύ αυτών και χώρες του σκληρού πυρήνα, όπως οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία - τώρα κάνουν πως ανακάλυψαν την... Αμερική. Στα πλαίσια αυτά, ενώ κατάπιαν τη γλώσσα τους, για τις υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφάνισαν πέρσι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης - τώρα απειλούν με κυρώσεις την Ελλάδα, που, όπως όλα δείχνουν, επιλέχθηκε να είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν απέναντι στις 10 νέες χώρες - μέλη που εντάχθηκαν πέρσι το Μάη στην ΕΕ.

ΕΦΟΡΙΑ
Καθ' οδόν 126.157 χρεωστικά ραβασάκια

Ταχυδρομείται η 11η παρτίδα 485.876 εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας αναγκάζονται να τα φέρνουν βόλτα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχοι. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, τα προσωπικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2003 παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2002.

Τις μέρες αυτές ταχυδρομείται η 11η παρτίδα που αποτελείται από περίπου 486.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί 4,8 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,2 εκατ. Το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, γι' αυτούς που υπέβαλαν δήλωση, διαμορφώνεται σε 13.080 ευρώ ή μόλις σε 934 ευρώ τον μήνα. Η πραγματική κατάσταση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που εμφανίζουν τα στοιχεία της Εφορίας. Για παράδειγμα, άνεργοι, μισοεργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι, οι μισθωτοί με εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης και δεν καταγράφονται στα στοιχεία της Εφορίας.

Από την εκκαθάριση 4,78 εκατ. δηλώσεων προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Στα δημόσια ταμεία θα υπάρξει καθαρή εισροή (μετά τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους) ύψους 1,4 δισ. ευρώ
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (25,1% στο σύνολο) αντιστοιχεί επιπλέον καταβολή φόρου ύψους 1.806 ευρώ.

Ειδικά για την 11η αποστολή που ταχυδρομείται αυτές τις μέρες και περιλαμβάνει συνολικά 485.876 εκκαθαριστικά, προκύπτει ότι:

  • 126.157 είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι που θα τα λάβουν, θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας, συμπληρωματικό φόρο 2.130 ευρώ!
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (31,4% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή φόρου 514 ευρώ
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (για τις οποίες δεν προκύπτει ούτε επιστροφή ούτε επιπλέον καταβολή) αποτελούν το 43,5% του συνόλου.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εγκρίνονται άδειες έπεται το νέο πλαίσιο

Παρά τις δεδομένες καθυστερήσεις στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με αποτέλεσμα να βρίσκουν οι ιδιώτες ένα προνομιακό πεδίο άσκησης κερδοσκοπίας, το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει να εγκρίνει νέες άδειες. Την ίδια ώρα ανακοινώνει ότι «ετοιμάζει» την πρόταση της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση σκοπεύει να διαμορφώσει νέο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, να προωθήσει χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, τη συμμόρφωση της χώρας με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Η ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για τη Γεωθερμία με την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τα βιοκαύσιμα περιέχονται επίσης στο σχεδιασμό.

Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε 17 νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος 167MW. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έργα αυτά είναι κυρίως αιολικά πάρκα και ένα βιομάζας. Για τις αδειοδοτήσεις υπήρξε θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ από τη λειτουργία τους υπολογίζεται μείωση της ρύπανσης ετησίως κατά 400 χιλ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα με τις αδειοδοτήσεις, το υπουργείο τροποποίησε 18 υφιστάμενες άδειες σε σχέση με τη θέση, την ισχύ και το μετοχικό σχήμα των φορέων υλοποίησης. Η συνολική ισχύς είναι 166MW και αφορά αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, σταθμούς βιοαερίου.

Οι άδειες που εγκρίθηκαν είναι για τις εξής εταιρίες και έργα:

  • ΔΕΗ ΑΕ, στο Ρέθυμνο, ισχύος 7,2MW.
  • «Ρόκας Αιολική ΑΒΕΕ», στην Αργολίδα, ισχύος 39MW.
  • «Πικρολίμνη Κιλκίς ΑΕ», ισχύος 0,25MW.
  • «Αιγαιοηλεκτρική Χερόβουνου ΕΕ», στη Βοιωτία, ισχύος 1,8MW.
  • «Αιγαιοηλεκτρική Χερόβουνου ΕΕ», στη Βοιωτία, ισχύος 3,6MW.
  • «Αιγαιοηλεκτρική Κυριακίου ΟΕ», στη Βοιωτία, ισχύος 1,2MW.
  • «Θεμέλη ΑΤΕ», στη Φθιώτιδα, ισχύος 10,8MW.
  • ALFA WOOD ABETE, στη Λάρισα, ισχύος 0,75MW (βιομάζα).
  • «Ανανεώσιμα Αιγαίου ΕΠΕ», στη Χίο, ισχύος 0,6MW.
  • «Scorpion Services GmbH», στη Βοιωτία, ισχύος 9MW.
  • «Αιολική Πελοποννήσου ΕΠΕ», στην Αργολίδα, ισχύος 6,6MW.
  • «ΕΝΤΕΚΑ Αιολική», στην Αρκαδία, ισχύος 3,3MW.
  • «Αιολική ΕΠΕ», στη Λάρισα, ισχύος 21,85MW.
  • «Αιολική ΕΠΕ», στη Λάρισα, ισχύος 11,4MW.
  • «Ρόκας Αιολική Βοιωτία ΑΒΕΕ», στη Βοιωτία, ισχύος 44,2MW.
  • «Αμοργός Ενεργειακή ΕΠΕ», στις Κυκλάδες, ισχύος 0,5MW.
  • «Αιολική Δραγουνίου ΟΕ», στην Αρκαδία, ισχύος 4,95MW.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ