Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στατιστικά... άλλοθι για τη λιτότητα

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες εντείνουν τις μεθοδεύσεις τους για να «περάσουν» αντιλαϊκά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λιτότητα δε μείωσε τα ελλείμματα

Δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες από τη Eurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία της περίφημης «απογραφής». Από αυτά τεκμηριώνονται αφ' ενός οι στατιστικές αλχημείες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τα δημοσιονομικά μεγέθη, αφ' ετέρου εξασφαλίζεται, υποτίθεται, το άλλοθι για τη ΝΔ να προχωρήσει σε ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά - τα οποία είχε παρουσιάσει την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, προκαλώντας αναζωπύρωση της φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος βρίσκονται από το 2000 και μετά εκτός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (στην παρένθεση είναι τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινώσει επίσημα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ), μας πληροφορούν ότι:

  • Το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2003 στο 4,6% του ΑΕΠ (1,7%). Επίσης, το έλλειμμα ήταν 4,1% για το 2000 (2%) και 3,7% για τα έτη 2001 και 2002.
  • Το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν το 2000 στο 114% του ΑΕΠ, το 2001 στο 114,7%, το 2002 στο 112,5% και το 2003 στο 109,9%. Διατηρείται, δηλαδή, σχεδόν διπλάσιο από το όριο του 60% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, παρά τις σκληρές θυσίες στις οποίες υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο «τρένο» των ισχυρών της Ευρωζώνης - η Ελλάδα έχει το υψηλότερο έλλειμμα και δημόσιο χρέος (πρώτη θέση) στην ΕΕ των 15 και των 25 χωρών - μελών της!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος για τα ελλείμματα διαμορφώθηκε το 2003 στο 2,7% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 70,7% του ΑΕΠ. Στην ΕΕ των «25» το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 63,3% του ΑΕΠ.

...Ελλειμματομανία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της ΝΔ και οι Βρυξέλλες αξιοποιούν την «ελλειμματομανία» για τη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα (που το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε πέρσι στο 4,6% του ΑΕΠ, αντί 3% που είναι το ανώτατο όριο), αλλά και στις εκτός «σκληρού πυρήνα» χώρες - μέλη της ΕΕ, με επίκεντρο τις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ πέρσι το Μάη. Σ' αυτό συνηγορεί και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή... δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του Κανονισμού σχετικά με τα όρια διακύμανσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων, ο Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε πως «η αναθεώρηση των στοιχείων είναι τέτοια όσον αφορά τα μεγέθη που προκαλούν πραγματική ανησυχία της Επιτροπής». Επικαλούμενος και την πρόσφατη δήλωση του ECOFIN (στις 11 Σεπτέμβρη 2004) - με τις επιφυλάξεις της Επιτροπής και της Eurostat για την «αξιοπιστία» και την «ποιότητα των ελληνικών στοιχείων στο παρελθόν» - ο Χ. Αλμούνια πρόσθεσε πως το Διευθυντήριο των Βρυξελλών «θα ερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρημένων στοιχείων για τα έτη πριν το 2000». Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε την «αποστολή νέου κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα» για να εξετάσει σε βάθος τα στοιχεία και προειδοποίησε πως «η Eurostat θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης διαδικασίας προσφυγής κατά της Ελλάδος για τη μη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό 3605/93 και EFSA 95» που ορίζει τις κυρώσεις στις χώρες - μέλη που παραβιάζουν τις πολιτικές και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί με τα Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Χ. Αλμούνια, όπως και γενικότερα το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ενώ έκαναν τα στραβά μάτια στα «διπλά βιβλία» που τηρούσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των άλλων (λιγότερο ή περισσότερο ισχυρών) χωρών - μελών της ΕΕ μέχρι την ένταξή τους στην ΟΝΕ - μεταξύ αυτών και χώρες του σκληρού πυρήνα, όπως οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία - τώρα κάνουν πως ανακάλυψαν την... Αμερική. Στα πλαίσια αυτά, ενώ κατάπιαν τη γλώσσα τους, για τις υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφάνισαν πέρσι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης - τώρα απειλούν με κυρώσεις την Ελλάδα, που, όπως όλα δείχνουν, επιλέχθηκε να είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν απέναντι στις 10 νέες χώρες - μέλη που εντάχθηκαν πέρσι το Μάη στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ