Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Να δημιουργήσει την εντύπωση πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους ρυζοπαραγωγούς, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υφυπουργός Αλ. Κοντός. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή - ευρεία αυτή τη φορά - σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο στην Αθήνα, από την οποία όμως δεν προέκυψε τίποτα σε όφελος των ρυζοπαραγωγών.

Ετσι, ενώ οι εμποροβιομήχανοι επιμένουν σε μια τιμή παραγωγού 45 με 50 δρχ. το κιλό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητάει κάτι παραπάνω (γύρω στις 60 - 65 δρχ.). Τελικά, ο Αλ. Κοντός έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει ότι οι εμποροβιομήχανοι θα ποδοπατήσουν φέτος και θα ποδοπατούν από εδώ και πέρα τους ρυζοπαραγωγούς. Με λίγα λόγια και μέσα στη σύσκεψη και στην ανακοίνωση ο Αλ. Κοντός κάλεσε τις δύο πλευρές να τα βρούνε. Και για τις εντυπώσεις αναφέρει στην ανακοίνωσή πως λύση δεν είναι η μείωση της τιμής.

Η ουσία είναι πως οι ρυζοπαραγωγοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα όσα αποφασίστηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και ΠΟΕ. Σε πρώτη φάση θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τζάμπα την παραγωγή τους και όπως πάει το πράγμα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θα εξαναγκαστούν σε εγκατάλειψη της ρυζοκαλλιέργειας. Κι ενώ έχει καταργηθεί κάθε ίχνος προστασίας του εισοδήματος των ρυζοπαραγωγών (π.χ., η τιμή παρέμβασης έπεσε στο μισό και έγινε 51 δρχ./κιλό για 4.000 τόνους μόνο) και η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους για να αγοράζουν σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές, γίνονται κάποιες συσκέψεις για το θεαθήναι. Πρόκειται για μια πρακτική απροκάλυπτου εμπαιγμού των ρυζοπαραγωγών που ακολουθούν από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και από κοντά της ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ