Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Θεσμική ενίσχυση της ... «ανταγωνιστικότητας»

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

Μηχανισμό ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» διαμορφώνει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, δημιουργεί και νέα όργανα, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης για τη «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και ρύθμιση λοιπών θεμάτων του υπουργείου». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (ΕΣΑΑ) θα είναι «το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης για κάθε θέμα σχετικό με τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας».

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται επίσης η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ελέγξει συμβάσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης οι οποίες δεν υποβλήθηκαν πριν την υπογραφή τους σε έλεγχο νομιμότητας. Οι συμβάσεις θα μπορούν και να ακυρωθούν, εάν δεν υποβληθούν οι σχετικοί φάκελοι σε έλεγχο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στη ΛΑΡΚΟ να λάβει από το υπουργείο Ανάπτυξης προσωρινή άδεια λειτουργίας των μεταλλουργικών και άλλων εγκαταστάσεών της, μέχρι τις 10/9/2008, καθώς εκκρεμεί η αποπεράτωση των απαραίτητων εργασιών για την άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων.

Το νέο, ουσιαστικά, όργανο που μέχρι σήμερα λειτουργούσε με υπουργικές αποφάσεις, πλαισιώνεται με μια σειρά από αρμοδιότητες για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με το αντικείμενό του και στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι» και σημαντικός αριθμός υπουργείων. Παράλληλα, όμως, συστήνεται και μόνιμη διυπουργική επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων για θέματα «τρεχούσης φύσεως». Υποστηρικτικά στο όργανο θα λειτουργούν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται το 2005 ως «έτος ανταγωνιστικότητας», προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο μεγάλο κεφάλαιο το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Στη διάρκεια αυτού του έτους θα γίνουν «ενέργειες πρόσθετης ευαισθητοποίησης των πολιτών», με στόχο «την ανάδειξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και... βραβεία! Παράλληλα, με Προεδρικά Διατάγματα θα συσταθούν η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας και το Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ