ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι λογοτέχνες ψηφίζουν αγωνιστικά

Την Κυριακή, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, οι λογοτέχνες - μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στα γραφεία της (Γενναδίου 8), θα ψηφίσουν για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, εξελεγκτικής επιτροπής, επιτροπής κρίσεων νέων μελών και πειθαρχικό συμβούλιο.

Σχετικά με την ανάγκη ανάδειξης ενός νέου συμβουλίου, που με ενωτικό, αλλά και αγωνιστικό πνεύμα θα βγάλει την ΕΕΛ από την κρίσιμη σημερινή της κατάσταση, δημοσιεύσαμε χτες τη διακήρυξη, τις εκτιμήσεις και θέσεις που διατύπωσε η ΑΠΕΛ-Σ, μέσω του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, Γιώργη Μωραΐτη, στην προχτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου, ζητώντας την αγωνιστική συσπείρωση και υπερψήφισή της από όλους τους λογοτέχνες για τη συλλογική και δημιουργική λειτουργία του σωματείου και την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων των λογοτεχνών.

Οι υποψήφιοι της ΑΠΕΛ-Σ για τα διάφορα όργανα είναι οι παρακάτω (αλφαβητικά):

Διοικητικό Συμβούλιο: Ασίκης Θάνος, Αυγητίδης Κωνσταντίνος, Εγγλέζος Τάσος, Καραβίδας Γιάννης, Κοκκινέας Τίτος, Κοσμάς Νίκος, Κυτόπουλος Νίκος, Μαλτέζου Σοφία, Μανέτας Γιώργος, Ντούσιας Αργύρης, Σιδέρη Μαρία.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Βότσικας Δήμος, Καραβασίλης Παναγιώτης, Καρυάς Αλέξανδρος, Κοΐνης Θοδωρής, Φυτσιλής Βασίλης.

Επιτροπή κρίσεων νέων μελών: Αποστολοπούλου Ναταλία, Ευαγγελίου Στέφανος, Ζήλου Ευγενία, Ζωγράφου Ευγενία, Καπατανάκης Αθανάσιος, Κορνήλιος Μανώλης, Λιόγκαρης Βασίλης, Μολυβιάτης Νίκος, Παπάκου - Λαγού Αυγή, Τσακνή Νίνα, Φασιλή -Γιαχνί Γιάννα, Χριστοδουλάκης Χρήστος.

Πειθαρχικό Συμβούλιο: Κούκος Βασίλειος, Κουτσαύτης Ζώης, Μαυρογιώργης Φίλιππος, Νικολοπούλου Πετρούλα, Παρασκευόπουλος Δημήτρης, Σταφυλοπάτης Νίκος.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Στον αγώνα η απάντηση

Από κινητοποίηση στην Ακρόπολη τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από κινητοποίηση στην Ακρόπολη τον περασμένο Μάη
Σε τετραήμερη πανελλαδική απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, μετά από απόφαση της χτεσινής, έκτακτης γενικής τους συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «φόντο» των μαζικών απολύσεων εκτάκτων στο ΥΠΠΟ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αποφασίστηκε συγκέντρωση τη Δευτέρα το πρωί έξω από το ΥΠΠΟ, την Τρίτη το πρωί θα αποκλειστεί η Ακρόπολη, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν στην πορεία όλων των συμβασιούχων του δημοσίου. Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ απαιτούν τη μονιμοποίησή τους, το «πάγωμα» των απολύσεων και την επαναπρόσληψη εκείνων που έχουν, ήδη, απολυθεί.

Στο μεταξύ, νέος δικομματικός «καβγάς» ξέσπασε με αφορμή κατάθεση Ερώτησης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται έγγραφο της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ), στο οποίο περιλαμβάνεται προτεινόμενος κατάλογος συμβασιούχων του ΥΠΠΟ για επιλεκτική ανανέωση των συμβάσεών τους. «Αίφνης» το ΠΑΣΟΚ «ανακάλυψε»... την πυρίτιδα. Οτι η ΝΔ συνεχίζει την πασίγνωστη τακτική και των προηγούμενων, των δικών του δηλαδή, κυβερνήσεων, και εμφανίζεται σχεδόν «έκπληκτο» με το γεγονός ότι αυτό το έγγραφο «συνιστά παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στη λειτουργία του κράτους»!

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι αυτή που χαράσσει και υλοποιεί τις αποφάσεις και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις παρελθούσες κυβερνήσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης.

Αυτό που τελικά προκύπτει, για μια ακόμη φορά, είναι ότι το «παιχνίδι» στις πλάτες των... «ομήρων» συμβασιούχων του ΥΠΠΟ και κατ' επέκταση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχίζεται κανονικά και αδιαλείπτως από τους εταίρους του δικομματισμού.

Συναυλιακές συναντήσεις
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2004», σήμερα (9.30 μ.μ.), στο «Κατράκειο», πραγματοποιεί συναυλία η Μαρινέλλα. Τα εισιτήρια που είχαν προπωληθεί για την αναβληθείσα συναυλία της 18/9 ισχύουν κανονικά. Προπώληση στο δημαρχείο της Νίκαιας και στα δισκοπωλεία «Metropolis».
  • Η εξαιρετική ερμηνεύτρια των γκόσπελ Λιζ Μακ Κομπ, φωνή που συνεχίζει την κληρονομιά της μαύρης μουσικής, εμφανίζεται σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδά σήμερα, στο Μπαράκι του Βασίλη (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Ο Νίκος Παπάζογλου θα δώσει συναυλία σήμερα, στο δημοτικό θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω.
  • Διήμερο Ηπειρώτικο Πανηγύρι από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, σήμερα και αύριο, στην πλατεία ΙΚΑ. Σήμερα, επίσης, ο Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης προσκαλεί στο «πάτημα των σταφυλιών» (Χαλικάκι).
  • Η Νένα Βενετσάνου θα δώσει ένα ρεσιτάλ σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο Υδρας. Θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους δίσκους της «Πόλεις του Νότου», «Νέα Γη», «Εικόνες», «Καφέ Γκρέκο». Τη συνοδεύουν οι μουσικοί Σταύρος Αγιαννιώτης, Μάνος Αβαράκης, Βιβή Γκέκα, Τζένη Ντούρου, Τεό Λαζάρου.
  • Στη μουσική σκηνή «Μεταλλείο», στη Σέριφο, τραγουδά σήμερα ο Παντελής Θαλασσινός. Αύριο, στον ίδιο χώρο, εμφανίζονται οι Αντώνης Απέργης (κιθάρα), Σοφία Ασσυχίδου (φωνή, κρουστά), Λευτέρης Χαβουτσάς (κιθάρα).
... μετά μουσικής

Π. Θαλασσινός
Π. Θαλασσινός
Η «3η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας» πραγματοποιείται από σήμερα έως την Κυριακή, στην Ελασσόνα Λάρισας. Στο τριήμερο θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές. Σήμερα, θα δώσει συναυλία ο κορυφαίος στο είδος του Ηπειρώτης δεξιοτέχνης του κλαρίνου Πετρο- Λούκας Χαλκιάς. Αύριο, τη μουσική σκυτάλη θα πάρει ο Χρήστος Νικολόπουλος. Την Κυριακή, στην πλατεία της Ελασσόνας, θα δώσει συναυλία ο Παντελής Θαλασσινός, με τραγούδια από το τελευταίο του άλμπουμ «Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά» και από τους προηγούμενους δίσκους του «Νύχτας κύματα», «Αστρανάμματα», «Ενα κρυμμένο αχ», «Απ' την Τήλο ως τη Θράκη», «Αγιος Ερωτας». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και παραδοσιακά κομμάτια.

Περί «κοινής ταυτότητας»

Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τα παιδιά με την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως συμβαίνει - ευκαιριακά και σε μικρή κλίμακα - με αφορμή τις λεγόμενες «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Αλλο τόσο δύσκολο όμως είναι να «αγιάσει» κανείς και να παραμείνει στη δημοσιοποίηση των σχετικών εκδηλώσεων, αφού και αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του πλέον αντιδραστικού σχεδιασμού της ΕΕ για την «ομογενοποίηση» της συνείδησης των λαών της Ευρώπης, με παράλληλο στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αυτό το πλαίσιο εκφράζεται και στους στόχους των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θεσμός που υποστηρίζεται από την Επιτροπή της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Να τι λένε οι εμπνευστές αυτού του θεσμού: Οι «Ημέρες» «φιλοδοξούν (...) να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας, να προωθήσουν την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες» (σσ η υπογράμμιση δική μας).

Το μόνο κοινό που υπάρχει όσον αφορά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική «ταυτότητα» των ευρωπαϊκών λαών είναι η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση, η σφαγή γυναικόπαιδων εντός των συνόρων της ηπείρου (Γιουγκοσλαβία), η δημιουργία πλήρως ελεγχόμενων προτεκτοράτων, η ανισότητα, η κατά μέτωπο επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες, εκτός από τις «ελευθερίες» που το κεφάλαιο θεωρεί απαραίτητες για την ύπαρξη και αναπαραγωγή του.

Φυσικά η ΕΕ κάθε άλλο παρά στη συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης στοχεύει. Αντίθετα, επιχειρεί - και το κάνει ξεκινώντας από τα παιδιά - να καταστήσει το καθεστώς της αδιαπραγμάτευτο στη συλλογική συνείδηση. Προσέξτε τι λένε: «να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας». Δηλαδή, «έχετε αυτή την "ταυτότητα"... απλά δεν το έχετε καταλάβει». Τι κι αν η πολιτισμική ιστορία των ευρωπαϊκών λαών είναι αδιάσπαστη, αντικειμενικά, από το κάθε φορά επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής τους ανάπτυξης, η οποία ουδέποτε ήταν - και ούτε θα μπορούσε να είναι - κοινή.

Στοιχειώδης γνώση της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας αποκαλύπτει αυτή τη διαφορετικότητα. Αλλά αυτή η διαφορετικότητα είναι ο στόχος της ΕΕ: Δεν επιδιώκει το σεβασμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, στοιχεία που θα οδηγούσαν στην αλληλοκατανόηση και τελικά στην αλληλεγγύη και στο χτύπημα του ρατσισμού και του εθνικισμού. Επιδιώκει αντίθετα την τεχνητή, «εργαστηριακή» δημιουργία μιας ανιστόρητης, αντιεπιστημονικής «κοινής ταυτότητας», η οποία είναι απαραίτητη στο κεφάλαιο για να επεκτείνει χωρίς αντιδράσεις την εκμετάλλευση.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ο ταπεινός πηλός

Με δωρεάν είσοδο υποδέχεται σήμερα, αύριο και την Κυριακή τους επισκέπτες του το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός). Οι φιλότεχνοι, εκτός από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, μπορούν να περιηγηθούν στη νέα έκθεση με τίτλο «Τσανάκ - Καλέ, το κάστρο των αγγείων», η οποία έχει ως πυρήνα αντικείμενα παραδοσιακής αγγειοπλαστικής από το Τσανάκ - Καλέ της Μ. Ασίας, που ανήκουν στη συλλογή του Κέντρου. Επίσης, αύριο (10 π.μ.- 12 μ.), παραδοσιακός αγγειοπλάστης θα παρουσιάζει στους επισκέπτες την τέχνη του πηλού (διαδικασία κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό). Την Κυριακή (11 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Παιχνίδια πηλού: Από τον Φοίβο και την Αθηνά στα πήλινα παιχνίδια του σήμερα». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6-10 ετών και η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3318491 - 5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ