Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί «κοινής ταυτότητας»

Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τα παιδιά με την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως συμβαίνει - ευκαιριακά και σε μικρή κλίμακα - με αφορμή τις λεγόμενες «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Αλλο τόσο δύσκολο όμως είναι να «αγιάσει» κανείς και να παραμείνει στη δημοσιοποίηση των σχετικών εκδηλώσεων, αφού και αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του πλέον αντιδραστικού σχεδιασμού της ΕΕ για την «ομογενοποίηση» της συνείδησης των λαών της Ευρώπης, με παράλληλο στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αυτό το πλαίσιο εκφράζεται και στους στόχους των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θεσμός που υποστηρίζεται από την Επιτροπή της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Να τι λένε οι εμπνευστές αυτού του θεσμού: Οι «Ημέρες» «φιλοδοξούν (...) να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας, να προωθήσουν την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες» (σσ η υπογράμμιση δική μας).

Το μόνο κοινό που υπάρχει όσον αφορά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική «ταυτότητα» των ευρωπαϊκών λαών είναι η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση, η σφαγή γυναικόπαιδων εντός των συνόρων της ηπείρου (Γιουγκοσλαβία), η δημιουργία πλήρως ελεγχόμενων προτεκτοράτων, η ανισότητα, η κατά μέτωπο επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες, εκτός από τις «ελευθερίες» που το κεφάλαιο θεωρεί απαραίτητες για την ύπαρξη και αναπαραγωγή του.

Φυσικά η ΕΕ κάθε άλλο παρά στη συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης στοχεύει. Αντίθετα, επιχειρεί - και το κάνει ξεκινώντας από τα παιδιά - να καταστήσει το καθεστώς της αδιαπραγμάτευτο στη συλλογική συνείδηση. Προσέξτε τι λένε: «να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας». Δηλαδή, «έχετε αυτή την "ταυτότητα"... απλά δεν το έχετε καταλάβει». Τι κι αν η πολιτισμική ιστορία των ευρωπαϊκών λαών είναι αδιάσπαστη, αντικειμενικά, από το κάθε φορά επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής τους ανάπτυξης, η οποία ουδέποτε ήταν - και ούτε θα μπορούσε να είναι - κοινή.

Στοιχειώδης γνώση της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας αποκαλύπτει αυτή τη διαφορετικότητα. Αλλά αυτή η διαφορετικότητα είναι ο στόχος της ΕΕ: Δεν επιδιώκει το σεβασμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, στοιχεία που θα οδηγούσαν στην αλληλοκατανόηση και τελικά στην αλληλεγγύη και στο χτύπημα του ρατσισμού και του εθνικισμού. Επιδιώκει αντίθετα την τεχνητή, «εργαστηριακή» δημιουργία μιας ανιστόρητης, αντιεπιστημονικής «κοινής ταυτότητας», η οποία είναι απαραίτητη στο κεφάλαιο για να επεκτείνει χωρίς αντιδράσεις την εκμετάλλευση.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ